sobota, 3 sierpnia 2019

Cytrynowe ciasto z cukinii

Cytrynowe ciasto z cukinii ciasto z cukinia cytrynowe ciasto na oleju wilgotne ciasto cytrynowe ciasto ucierane co zrobic z cukinii pomysl na cukinie ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe

Dziś kolejny przepis i kolejne ciasto z wykorzystaniem cukinii, która jak co rok, pięknie obrodziła. Na moim blogu prezentowałam już przepis na czekoladowe ciasto z cukinii. Znajdziecie go pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html. Wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić kolejne ciasto z tym warzywem, tym razem w wersji cytrynowej. Do tego ciasta użyłam cukinii żółtej a nie zielonej jak do poprzedniego.
Ta cukinia ma ładny kolor i jest mniej soczysta niż zielona, a przynajmniej u mnie tak było. Ciasto wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne. Ładnie, równo wyrosło i nie opadło po upieczeniu. Takie ciasto idealnie komponuje się z cukrem pudrem, z lukrem lub polewą z białej czekolady. Będzie idealnym deserem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo to fajny pomysł na przemycenie do jedzenia warzywa i uczynienie deseru zdrowszym. Oto przepis:
Cytrynowe ciasto z cukinii ciasto z cukinia cytrynowe ciasto na oleju wilgotne ciasto cytrynowe ciasto ucierane co zrobic z cukinii pomysl na cukinie ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe

Składniki:
5 małych jajek
1 i 1/4szkl. cukru kryształu
1 mały cukier waniliowy
1szkl. oleju
3szkl. mąki pszennej tortowej
1 czubata łyżeczka sody spożywczej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki z czubkiem startej cukinii
2 łyżki soku z cytryny
1 olejek cytrynowy do ciasta


Lukier:
sok z połowy cytryny
cukier puder
Cytrynowe ciasto z cukinii ciasto z cukinia cytrynowe ciasto na oleju wilgotne ciasto cytrynowe ciasto ucierane co zrobic z cukinii pomysl na cukinie ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe
Sposób przygotowania:
Jak pisałam na wstępie, do ciasta użyłam cukinii żółtej. Moja cukinia była już większa, dlatego ją obrałam i wydrążyłam gniazda nasienne. Pozostały miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. Jak wspomniałam moja cukinia nie była zbyt soczysta więc nie odciskałam jej z soku. Pozostawiłam ją jedynie na durszlaku na ok. godzinę. Jeśli jednak użyjecie innej cukinii która będzie bardziej soczysta to wtedy trzeba ją po starciu posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puściła sok i odcisnąć przed dodaniem do ciasta.

Jajka wybiłam do miski. Zaczęłam ucierać mikserem na najwyższych obrotach, dosypując jednocześnie cukier kryształ i cukier waniliowy. Jajka miksowałam do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Następnie, nie przerywając miksowania, dolewałam do masy jajecznej, cienkim strumieniem olej, dalej sok z cytryny i olejek cytrynowy i ucierałam jeszcze przez chwilę. W oddzielnej misce przesiałam mąkę pszenną tortową i wymieszałam ją z sodą i proszkiem do pieczenia. 3/4 tej mieszanki dodałam partiami do utartych jajek z olejem i wmiksowałam ją mikserem na niewielkich obrotach. 1/4 zostawiłam i dodałam do niej startą cukinię. Cukinię wymieszałam z mąką i dopiero wtedy dodałam ją do reszty ciasta.Wszystko jeszcze raz wymieszałam, ale już łyżką, a nie mikserem.
Ciasto przełożyłam do prostokątnej blaszki o wymiarach ok. 26x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka (w praktyce trwało to ok. 50 minut) w temp. 170 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam w formie na metalowej kratce, przykryte bawełnianym ręcznikiem kuchennym Ciasto po wystudzeniu polałam lukrem, który sporządziłam z soku z cytryny i cukru pudru. Wycisnęłam sok z połowy cytryny. Przelałam go do szklanki i dodawałam po łyżce cukier puder, ucierając wszystko łyżką, aż uzyskałam gęsty, biały lukier. Dlatego nie podaję dokładnej ilości cukru pudru. Lukrem polałam ciasto i odstawiłam je do lodówki aby lukier zastygł. Ciasto można też posypać cukrem pudrem lub polać białą czekoladą. Robiąc to ciasto korzystałam z przepisu z internetu, który znalazłam pod tym linkiem https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cytrynowe-ciasto-z-cukinia-1. Troszkę jednak zrobiłam po swojemu.

Zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów na dania i ciasta z cukinii, np.: czekoladowe ciasto z cukinii (link do przepisu:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html), zupa krem z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/zupa-krem-z-cukinii.html), potrawka z fasoli i cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/potrawka-z-fasoli-i-cukinii.html), bigos z cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/bigos-z-cukinii.html), placki z cukinii i sera feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html) czy tradycyjne placki z cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html).

SMACZNEGO!!! 

Cytrynowe ciasto z cukinii ciasto z cukinia cytrynowe ciasto na oleju wilgotne ciasto cytrynowe ciasto ucierane co zrobic z cukinii pomysl na cukinie ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe

Cytrynowe ciasto z cukinii ciasto z cukinia cytrynowe ciasto na oleju wilgotne ciasto cytrynowe ciasto ucierane co zrobic z cukinii pomysl na cukinie ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe


Cytrynowe ciasto z cukinii ciasto z cukinia cytrynowe ciasto na oleju wilgotne ciasto cytrynowe ciasto ucierane co zrobic z cukinii pomysl na cukinie ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz