Dziś przedstawiam przepis na coś co znam i pamiętam z dzieciństwa, ale w zmodyfikowanej wersji. Mowa o kuleczkach owsianych bez pieczenia/na zimno zwanych też kulkami mocy. W tradycyjnej wersji robi się je z margaryną, cukrem i kakao. Ja trochę zmodyfikowałam ten przepis i zrobiłam je z gorzką czekoladą. Takie kuleczki to bardzo szybki i prosty do zrobienia deser. Do tego zdrowszy niż sklepowe cukierki czy batoniki, bo zawierający naturalną czekoladę i płatki owsiane. Poza tym kuleczki owsiane ładnie się prezentują i tak mi przyszło do głowy, że można je użyć również do dekoracji tortu czy ciasta. Może kiedyś je w ten sposób wykorzystam. Oto przepis:
Składniki:
ok. 70g masła lub margaryny
1/4szkl. cukru kryształu
70g gorzkiej czekolady
3/4szkl płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Masło (można użyć margaryny choć jest mniej zdrowa) włożyłam do rondelka. Dolałam mleko. Wsypałam cukier i zaczęłam na małym ogniu podgrzewać składniki aż się wszystkie rozpuściły i ze sobą połączyły. Następnie dodałam czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i mieszałam do jej całkowitego rozpuszczenia się. Gdy uzyskałam jednolitą masę czekoladową, wsypałam płatki owsiane i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszałam, aby płatki dobrze oblepiły się czekoladą.
Masę odstawiłam do przestygnięcia. Gdy była jeszcze ciepła zabrałam się za lepienie kuleczek. Oddzielałam z masy małe porcje i formowałam je w dłoniach w kulki trochę mniejsze niż orzechy włoskie, ale kształt i wielkość można oczywiście zrobić dowolne. Ulepione kuleczki odkładałam na talerz. Po uformowaniu wszystkich, wstawiłam je do lodówki, aby się schłodziły i stwardniały. Powinny być dobre po kilku godzinach chłodzenia.
Ja jeszcze optaczam w wiórkach kokosowych. Dodaje do masy rodzynki i drobno posiekane orzechy włoskie.
OdpowiedzUsuń