piątek, 30 sierpnia 2019

Rurki z ciasta francuskiego

Rurki z ciasta francuskiego rurki z kremem czekoladowo orzechowym rurki z kremem budyniowym z mleka w proszku ciastka z nutella szybkie ciasta z ciasta francuskiego

Z powodu upałów panujących od kilku dni, staram się nie włączać piekarnika, albo włączać jedynie na krótko. Dlatego na weekend coś na szybko, co piecze się bardzo krótko, a mianowicie rurki z ciasta francuskiego z podwójnym kremem. Fajne, wdzięczne ciastka, które zarówno pysznie smakują jak i ładnie wyglądają. No i jak wspomniałam bardzo szybko się je robi. Takie rurki można nadziewać różnymi kremami zaczynając na dżemach, musach, poprzez bitą śmietanę czy krem budyniowy. Ja tym razem zdecydowałam się na użycie gotowego kremu czekoladowo - orzechowego typu Nutella oraz dodatkowo na krem budyniowy z mlekiem w proszku. Połączenie okazało się bardzo trafne. Polecam. Oto przepis:


Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego po 330g
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
2 łyżki cukru
1,5szkl. mleka
1 czubata łyżka masła
4 łyżki mleka w proszku
ok. 1 czubata łyżka kremu czekoladowo - orzechowego w słoiku typu Nutella
cukier puder do oprószenia
Rurki z ciasta francuskiego rurki z kremem czekoladowo orzechowym rurki z kremem budyniowym z mleka w proszku ciastka z nutella szybkie ciasta z ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam je wzdłuż krótszego boku na równe paski o szerokości ok. 3cm. Każdy pasek nawinęłam na foremkę metalową do rurek zaczynając od węższego brzegu. Ciasto nawijałam dookoła foremki tak aby brzegi ciasta nachodziły na siebie. Rurki z nawiniętym ciastem ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam je niecałe 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika i wyłożyłam na metalową kratkę. Gdy wystygły, zdjęłam ostrożnie rurki z foremek. 

Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń i cukier i przelałam je na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny, zmiksowałam go z miękkim masłem na jednolity, gładki krem bez grudek. Na koniec zmiksowałam go z mlekiem w proszku. Każdą rurkę smarowałam cienko w środku kremem czekoladowo - orzechowym, a następnie wypełniałam kremem budyniowym. Gotowe rurki schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem rurki oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Rurki z ciasta francuskiego rurki z kremem czekoladowo orzechowym rurki z kremem budyniowym z mleka w proszku ciastka z nutella szybkie ciasta z ciasta francuskiego

Rurki z ciasta francuskiego rurki z kremem czekoladowo orzechowym rurki z kremem budyniowym z mleka w proszku ciastka z nutella szybkie ciasta z ciasta francuskiego

Rurki z ciasta francuskiego rurki z kremem czekoladowo orzechowym rurki z kremem budyniowym z mleka w proszku ciastka z nutella szybkie ciasta z ciasta francuskiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz