Moje pomoce kuchenne

poniedziałek, 13 czerwca 2022

Ciasto kruche z jagodami

Ciasto kruche z jagodami, ciasto z mrozonymi jagodami, ciasto z jagod, ciasto kruche z owocami, ciasto z kisielem

Dawno już nie wstawiałam żadnych nowych przepisów na ciasta na moim blogu. Ostatnio jakoś mało piekłam przynajmniej nowych rzeczy. Trochę z braku czasu, a trochę sama nie wiem z jakiego powodu. Czasem chyba po prostu trzeba zrobić przerwę i trochę odetchnąć, aby nie złapać wypalenia. Ale dziś wracam z naprawdę pysznym ciastem. Powstało ono z chęci wyczyszczenia resztek zapasów mrożonych owoców, aby zrobić miejsce na nowe. I tak oto zrobiłam kruche ciasto z jagodami. Oto przepis:

Składniki na ciasto kruche:

3szkl. mąki pszennej tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 duży cukier waniliowy (32g)

3/4szkl. cukru kryształu

4 żółtka

200g zimnego masła

2 łyżki śmietany lub serka homogenizowanego

Składniki na nadzienie:

ok. 4szkl. mrożonych jagód

2 małe kisiele ekspresowe z cukrem o smaku owoców leśnych

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

2 łyżki bułki tartej

cukier puder do posypania ciasta

Ciasto kruche z jagodami, ciasto z mrozonymi jagodami, ciasto z jagod, ciasto kruche z owocami, ciasto z kisielem

Sposób przygotowania:

Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier kryształ. Składniki wymieszałam łyżką. Następnie dodałam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innego ciasta), pokrojone na plasterki zimne masło, oraz zimną śmietanę/serek. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i podzieliłam je na dwie równe części. Jedną część ciasta schowałam do zamrażalki, a drugą rozwałkowałam na prostokąt i przełożyłam do blachy o wymiarach ok. 25x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spod ciasta wstawiłam do piekarnika i podpiekłam przez 15 minut w temp. 180 stopni. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam nadzienie. Jagody bez rozmrażania przełożyłam do miski i wymieszałam z cukrem i kisielami w proszku. Podpieczony spod posypałam równomiernie bułką tartą i rozłożyłam owoce. Na wierzch starłam drugą część ciasta schłodzoną w zamrażalce. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam je jeszcze ok. 50 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawiłam jeszcze na kilkanaście minut w uchylonym piekarniku i dopiero wyjęłam na kratkę. Ciasto po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem i pokroiłam na kawałki.

SMACZNEGO!!!

Ciasto kruche z jagodami, ciasto z mrozonymi jagodami, ciasto z jagod, ciasto kruche z owocami, ciasto z kisielem

Ciasto kruche z jagodami, ciasto z mrozonymi jagodami, ciasto z jagod, ciasto kruche z owocami, ciasto z kisielem

Ciasto kruche z jagodami, ciasto z mrozonymi jagodami, ciasto z jagod, ciasto kruche z owocami, ciasto z kisielem


Napoleonka z truskawkami


Napoleonka z truskawkami, napoleonka na herbatnikach, napoleonka z galaretka, budyniowiec z truskawkami, budyniowiec z galaretka, napoleonka bez pieczenia, napoleonka na zimno

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc na moim blogu ląduje przepis na kolejne pyszne ciasto z truskawkami. Tym razem bardzo proste, łatwe i szybkie do zrobienia klasyczne ciasto w trochę innej odsłonie. Mianowicie jest to napoleonka bez pieczenia, zrobiona na kakaowych herbatnikach z truskawkami i galaretką na wierzchu. Bardzo lubię kremy budyniowe i truskawki, więc dla mnie jest to deser idealny. Oto przepis:

Składniki:

ok. 32 kakaowe herbatniki

3szkl. mleka

0,5szkl. cukru

1 duży cukier waniliowy

0,5szkl. mąki pszennej tortowej

1 budyń waniliowy bez cukru (40g)

3 jaja

225g masła

2 galaretki truskawkowe 

3szkl. gorącej wody

świeże truskawki

Napoleonka z truskawkami, napoleonka na herbatnikach, napoleonka z galaretka, budyniowiec z truskawkami, budyniowiec z galaretka, napoleonka bez pieczenia, napoleonka na zimno

Sposób przygotowania:

Blachę o wymiarach ok. 25x30cm (wymiary rantów blachy, dno jest trochę mniejsze) wyłożyłam folią aluminiową i dodatkowo papierem do pieczenia, aby ciasto nie przeszło zapachem blachy. Na dnie blaszki ułożyłam warstwę herbatników, docinając je w razie potrzeby do wymiarów blachy. 1,5szkl. mleka zagotowałam z masłem, cukrem zwykłym i waniliowym. Pozostałe mleko zmiksowałam z mąką, budyniem w proszku i jajkami. Mieszankę wlewałam cienkim strumieniem na gotujące się mleko z masłem i cukrem. Ciągle mieszając rózgą, ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam na kilka minut do przestygnięcia, a następnie wyłożyłam na herbatniki. Na budyniu ułożyłam pozostałe ciastka. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia. Galaretki truskawkowe rozmieszałam z trzema szklankami gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia a następnie lekkiego stężenia. Gdy galaretka zaczęła się lekko ścinać, ułożyłam na wystygniętym cieście kawałki truskawek i zalałam je tężejącą galaretką. Ciasto odstawiłam do lodówki do stężenia na całą noc.

Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciasta z truskawkami, np.: sernik na zimno z truskawkami (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sernik na zimno z truskawkami), ciasto z kremem i musem truskawkowym (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto z kremem i musem truskawkowym), rolada z białek z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Rolada z białek), biszkopt z kremem i truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Biszkopt z kremem i truskawkami), babeczki z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Babeczki z truskawkami), ciasto z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto z truskawkami), babka gotowana z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Babka gotowana z truskawkami), torcik z kaszy manny (link: Waniliowe Improwizacje: Torcik z kaszy manny) i inne.

SMACZNEGO!!!

Napoleonka z truskawkami, napoleonka na herbatnikach, napoleonka z galaretka, budyniowiec z truskawkami, budyniowiec z galaretka, napoleonka bez pieczenia, napoleonka na zimno

Napoleonka z truskawkami, napoleonka na herbatnikach, napoleonka z galaretka, budyniowiec z truskawkami, budyniowiec z galaretka, napoleonka bez pieczenia, napoleonka na zimno

Napoleonka z truskawkami, napoleonka na herbatnikach, napoleonka z galaretka, budyniowiec z truskawkami, budyniowiec z galaretka, napoleonka bez pieczenia, napoleonka na zimno