sobota, 20 czerwca 2020

Rolada z białek

rolada z bialek rolada bialkowa rolada z kremem budyniowym i galaretka rolada z truskawkami biszkopt z bialek rolada z czekolada

Ciasta rolady to deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Ja sama bardzo rzadko je robię, bo nigdy nie wychodzą mi idealne. Fakt, że taką tradycyjną roladę biszkoptową robiłam chyba tylko jeden raz w życiu, wiec nie miałam jak dojść do wprawy. Dziś jednak postanowiłam zrobić kolejne podejście. Tym razem jednak zdecydowałam się na roladę na biszkopcie białkowym (z samych białek), z kremem budyniowym i galaretką oraz z truskawkami. Rolada nie zwinęła mi się co prawda idealnie, a biszkopt trochę pękł przy zwijaniu, ale za to w smaku wyszła naprawdę dobra, więc polecam. Może wam wyjdzie lepiej. Ja trochę za długo chyba przytrzymałam biszkopt w piekarniku i wyszedł trochę za suchy. Biszkopt robiłam z tego przepisu: https://gotujmy.pl/rolada-z-bialek-z-serem-twarogowym,przepisy-ciasta-przepis,177087.html. Oto przepis na moją roladę:

Składniki na biszkopt:
0,5szkl. białek
1 mały cukier waniliowy
0,5szkl. zwykłego cukru
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5szkl. oleju
1/4szkl. ciepłego mleka
szczypta soli

Krem budyniowy:
700ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
1 łyżka mąki pszennej tortowej
5 łyżek cukru
ok. 150g masła

Dodatkowo:
1 galaretka (u mnie pomarańczowa)
kilka truskawek
kilka kostek gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
rolada z bialek rolada bialkowa rolada z kremem budyniowym i galaretka rolada z truskawkami biszkopt z bialek rolada z czekolada

Sposób przygotowania:
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając, wsypywałam partiami cukier zwykły i cukier waniliowy i ubijałam pianę, aż zrobiła się lśniąca. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Następnie do piany dodawałam na przemian porcjami mąkę, olej i mleko. Gdy ciasto było jednolite przełożyłam je na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem od pieczenia. Ciasto rozprowadziłam równomiernie po całej blaszce i wstawiłam do piekarnika. Biszkopt piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni, ale powinno wystarczyć ok. 15 minut bo mój wyszedł troszkę za suchy. Po upieczeniu biszkopt przełożyłam na wilgotną ściereczkę papierem do góry i delikatnie go odkleiłam. Biszkopt zwinęłam w ścierkę wzdłuż dłuższego boku i odstawiłam do wystygnięcia. 
Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 250ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylałam do prostokątnego pojemnika i wstawiłam do lodówki do stężenia. 500ml mleka zagotowałam w garnku. W pozostałym mleku rozmieszałam proszki budyniowe, cukier i łyżkę mąki pszennej tortowej. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło rozmiksowałam mikserem, a następnie zmiksowałam je z wystudzonym budyniem. Biszkopt odwinęłam ze ściereczki i posmarowałam go równomiernie kremem budyniowym, pozostawiając ok. 3 łyżki kremu do dekoracji. Stężałą galaretkę pokroiłam na podłużne paski. Paski galaretki ułożyłam na kremie, wzdłuż dłuższego brzegu, przy krańcu ciasta. Ciasto zwinęłam w rulon/roladę. Czekoladę gorzką rozpuściłam w gorącym mleku. Przełożyłam ją do rękawa cukierniczego, odcięłam rożek i zrobiłam paski na wierzchu rolady. Ciasto wstawiłam do lodówki do stężenia czekolady i kremu. Pozostałym kremem udekorowałam wierzch ciasta i ułożyłam połówki truskawek. Ciasto należy podawać schłodzone, najlepiej chłodzić je całą noc. 

SMACZNEGO!!!
rolada z bialek rolada bialkowa rolada z kremem budyniowym i galaretka rolada z truskawkami biszkopt z bialek rolada z czekolada

rolada z bialek rolada bialkowa rolada z kremem budyniowym i galaretka rolada z truskawkami biszkopt z bialek rolada z czekolada

rolada z bialek rolada bialkowa rolada z kremem budyniowym i galaretka rolada z truskawkami biszkopt z bialek rolada z czekolada

rolada z bialek rolada bialkowa rolada z kremem budyniowym i galaretka rolada z truskawkami biszkopt z bialek rolada z czekolada

1 komentarz: