piątek, 12 czerwca 2020

Orzechowa delicja bez pieczenia

orzechowa delicja bez pieczenia kostka orzechowo kakaowa kostka orzechowa orzechowe ciasto na zimno ciasto orzechowe bez pieczenia krem orzechowy torcik orzechowy ciasto na herbatnikach


Orzechowa delicja bez pieczenia to ciasto, do zrobienia którego zbierałam się od kilku tygodni. I w końcu się udało. Ciasto to w oryginale nazywa się kostką orzechowo - kakaową i przepis znalazłam tu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kostka-orzechowo-kakaowa-na-zimno. Ja jednak zmieniłam nazwę i kilka szczegółów w przepisie. W każdym razie ciasto, które powstało jest przepyszne. Jest mało słodkie, ale mimo to nie traci na smaku. Ma przyjemną nutę owocową, dzięki warstwie dżemu z galaretką. Polewa czekoladowa jest idealnym dopełnieniem dla orzechowo - owocowych smaków. Dlatego kojarzy mi się z ciastkami delicjami. Do tego ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Oto przepis:

Składniki:
ok. 70szt. kakaowych herbatników
2szkl. zmielonych orzechów włoskich
2szkl. mleka (500ml)
4 czubate łyżki cukru pudru
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
1 łyżeczka kakao naturalnego
200g miękkiego masła
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego lub pomarańczowego
1 galaretka pomarańczowa
1 łyżeczka żelatyny
0,5szkl. wody
4 łyżki mleka
100g czekolady (u mnie 75g gorzkiej i 25g mlecznej)
orzechowa delicja bez pieczenia kostka orzechowo kakaowa kostka orzechowa orzechowe ciasto na zimno ciasto orzechowe bez pieczenia krem orzechowy torcik orzechowy ciasto na herbatnikach

Sposób przygotowania:
Jedną szklankę mleka zagotowałam w garnku z grubym dnem. Do gotującego się mleka wsypałam zmielone orzechy włoskie i wymieszałam. Następnie wsypałam cukier puder i ponownie wymieszałam do połączenia. Powstanie gęsta masa. Masę podgrzewałam na małym ogniu, aż zaczęła bulgotać. W tym czasie w drugiej szklance mleka rozmieszałam proszki budyniowe i wlałam je do masy orzechowej. Cały czas mieszając, doprowadziłam masę do zagotowania, a następnie gotowałam ją aż dobrze zgęstniała. Tak ugotowany orzechowy budyń odstawiłam do wystygnięcia. Dżem przełożyłam do rondelka. Mój miał cząstki owoców, więc go zblendowałam na gładką masę. Do dżemu dolałam 0,5szkl. przegotowanej wody i wymieszałam. Rondel z dżemem ustawiłam na gazie i podgrzewałam, aż zaczął lekko bulgotać. Wtedy zestawiłam go z ognia i wsypałam do niego proszek galaretki i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby trochę zgęstniał. Wystudzony budyń zmiksowałam z miękkim masłem (masło najpierw rozmiksowałam mikserem na najwyższych obrotach, a następnie połączyłam je z budyniem). Do masy dodałam kakao i zmiksowałam do połączenia. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie pierwszą warstwę herbatników. Na pierwszą warstwę wyszło mi 16 sztuk, a na następne trochę więcej bo moja blaszka rozszerza się ku górze. Na herbatnikach rozsmarowałam ok. 1/3 kremu orzechowego. Na kremie orzechowym rozsmarowałam 1/3 dżemu z galaretką. Dżem powinien być dość gęsty, żeby nie pływał, ale nie ścięty zbyt mocno, żeby można było rozsmarować cienką warstwę. Na dżemie ułożyłam drugą warstwę ciastek. Na to drugą warstwę kremu i dżemu, znów ciastka i na to krem i dżem. W sumie wyszło mi 4 warstwy ciastek i 3 warstwy kremu. 4 łyżki mleka podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Czekoladę mieszałam, aż się zupełnie rozpuściła w mleku. Tak przygotowaną polewą posmarowałam ciasto. Ciasto wstawiłam na całą noc do lodówki i podałam dopiero następnego dnia.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka budyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/ciastka-budyniowe.html), ciastka arachidowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/ciastka-arachidowe.html), ciastka gęsie łapki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/ciastka-gesie-apki.html), śnieżynki czyli ciastka z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sniezynki-z-patelni.html), ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
orzechowa delicja bez pieczenia kostka orzechowo kakaowa kostka orzechowa orzechowe ciasto na zimno ciasto orzechowe bez pieczenia krem orzechowy torcik orzechowy ciasto na herbatnikach

orzechowa delicja bez pieczenia kostka orzechowo kakaowa kostka orzechowa orzechowe ciasto na zimno ciasto orzechowe bez pieczenia krem orzechowy torcik orzechowy ciasto na herbatnikach

orzechowa delicja bez pieczenia kostka orzechowo kakaowa kostka orzechowa orzechowe ciasto na zimno ciasto orzechowe bez pieczenia krem orzechowy torcik orzechowy ciasto na herbatnikach

1 komentarz: