Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc nie mogłam się oprzeć, żeby przygotować jakieś pyszne ciasto z tymi owocami. Postawiłam na ciasto na jasnym biszkopcie, z budyniem, pianką śmietankową, i truskawkami oblanymi galaretką. Ciasto jest mało pracochłonne, ładnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Polecam. Oto przepis:
Biszkopt:
3 jajka
3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
3 płaskie łyżki cukru
1 łyżka oleju
Budyń:
1 duży budyń waniliowy na 3/4l mleka
2szkl. mleka (500ml)
3 łyżki cukru
100g masła
Pianka śmietankowa:
330ml śmietany 30%
1 śmietan - fix
1 galaretka przeźroczysta
Dodatkowo:
kilkanaście kakaowych herbatników
świeże truskawki
2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania:
Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki. Gdy miały temperaturę pokojową, oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę. Do ubitej piany dosypałam cukier i ubijałam, aż piana zrobiła się błyszcząca. Następnie dodawałam po jednym żółtku i olej i miksowałam do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiałam mąkę i wymieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Biszkopt przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni (ok. 30min.). Po upieczeniu biszkopt wystudziłam.
1,5 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Do gorącego mleka włożyłam masło i mieszałam aż masło się rozpuściło. Gorący budyń wylałam na biszkopt. Na budyniu ułożyłam kakaowe herbatniki. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia.
Galaretkę przeźroczystą rozpuściłam w szklance gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną śmietanę przelałam do wysokiej miski. Wsypałam śmietan - fix i na najwyższych obrotach ubiłam śmietanę na sztywną masę. Do ubitej śmietany wlałam zimną galaretkę i wymieszałam rózgą. Masę wylałam na ciastka. Ciasto wstawiłam do lodówki, żeby masa zgęstniała.
galaretki truskawkowe rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, odcięłam szypułki. Truskawki kroiłam na pół i połówki układałam na zastygniętej masie. Na truskawki wylałam tężejącą galaretkę. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki do stężenia. Gdy galaretka zastygła, ostrożnie zdjęłam obręcz tortownicy i pokroiłam ciasto na kawałki.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na wypieki z truskawkami, np.: rolada z białek z truskawkami (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Rolada z białek), babeczki z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Babeczki z truskawkami), sernik gotowany z musem truskawkowym (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik gotowany z musem truskawkowym), sernik na zimno z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik na zimno z truskawkami), ciasto z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto z truskawkami), truskawkowy sernik na zimno (link: Waniliowe Improwizacje: Truskawkowy sernik na zimno), torcik z kaszy manny (link: Waniliowe Improwizacje: Torcik z kaszy manny), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Knedle z kaszy manny z truskawkami), muffinki jogurtowe z kremem malinowym i truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Muffinki jogurtowe z kremem malinowym), ciasto z kremem i musem truskawkowym (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto z kremem i musem truskawkowym).
SMACZNEGO!!!
super ciasto
OdpowiedzUsuń