sobota, 2 maja 2020

Dwukolorowa babka gotowana

dwukolorowa babka gotowana szybka babka gotowana wilgotna babka gotowana babka gotowana na oleju babka gotowana z kakao babka marmurkowa babka waniliowo kakaowa

Babki gotowane na dobre zagościły w moim repertuarze wypieków. Robię je nie tylko na Wielkanoc, ale przez cały rok. Ciągle jednak poszukuję nowych smaków i przepisów. Do tej pory już ich trochę przerobiłam. Wszystkie babki gotowane, które robiłam robi się na podobnej zasadzie, na maśle/margarynie, z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub budyni w proszku i gotuje się dość długo, bo około 1,5 godziny. Ostatnio jednak na Facebook'u, na jednej z grup kulinarnych natknęłam się na przepis na babkę gotowaną zrobioną na oleju i gotowaną jedynie 30-35 minut. Postanowiłam go wypróbować, bo bardzo mnie ten przepis zaintrygował. Babka doskonale się udała. Wyszła pyszna, puszysta a zarazem wilgotna. Oblana dodatkowo czekoladą stanowi pyszny deser. Oto przepis:

Składniki:
3 jajka
3/4szkl. cukru
1szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5szkl. oleju
100g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kakao
2 łyżki śmietany 30%
75g mlecznej czekolady
dwukolorowa babka gotowana szybka babka gotowana wilgotna babka gotowana babka gotowana na oleju babka gotowana z kakao babka marmurkowa babka waniliowo kakaowa

Sposób przygotowania:
Składniki na babkę wyjęłam wcześniej z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy i ucierałam mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia i wymieszałam z mąką ziemniaczaną, a następnie wsypałam do ubitych jajek. Dolałam jeszcze olej i dodałam jogurt. Wszystko dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką. Część ciasta odlałam do drugiej miski i wymieszałam z kakao. Jasne ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę. Na nie wyłożyłam ciasto ciemne i przemieszałam widelcem. Formę wstawiłam do dużego garnka. Nalałam do niego tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryłam i ustawiłam na gazie. Gdy woda się zagotowała, zmniejszyłam płomień i na małym ogniu gotowałam babkę ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Po ugotowaniu babkę wyjęłam i wystudziłam w formie. Po wystygnięciu wyłożyłam ją na talerz. śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam na jednolitą polewę. Czekoladą polałam ciasto. Babkę schłodziłam przed podaniem w lodówce, żeby czekolada zastygła. 
Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę cytrynową z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/gotowana-babka-cytrynowa-z-jabkami.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!!
dwukolorowa babka gotowana szybka babka gotowana wilgotna babka gotowana babka gotowana na oleju babka gotowana z kakao babka marmurkowa babka waniliowo kakaowa

dwukolorowa babka gotowana szybka babka gotowana wilgotna babka gotowana babka gotowana na oleju babka gotowana z kakao babka marmurkowa babka waniliowo kakaowa

dwukolorowa babka gotowana szybka babka gotowana wilgotna babka gotowana babka gotowana na oleju babka gotowana z kakao babka marmurkowa babka waniliowo kakaowa

czwartek, 30 kwietnia 2020

Paluchy drożdżowe

paluchy drozdzowe bulki drozdzowe buleczki drozdzowe drozdzowki lekko slodkie bulki na swiezych drozdzach bulki do hot dogow

Paluchy drożdżowe to podłużne bułeczki na świeżych drożdżach. Są mięciutkie, puszyste i delikatne. Mają lekko słodki posmak, bo do ciasta dodaje się cukier, ale nie są to typowe bułki słodkie czyli drożdżówki. To raczej bułeczki, które przypominają bułki do hot dogów lub hamburgerów. Nadają się do kanapek, zwłaszcza tych na słodko, lub do jedzenia na sucho, bez żadnych dodatków. Najlepiej smakują lekko ciepłe. Będą idealne na śniadanie lub kolację do kubka mleka czy kakao. Oto przepis:

Składniki:
3szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka soli
1/4szkl. cukru
25g świeżych drożdży
3/4szkl. ciepłej wody
4 łyżki oleju
2 jajka
1 łyżka zimnej wody
paluchy drozdzowe bulki drozdzowe buleczki drozdzowe drozdzowki lekko slodkie bulki na swiezych drozdzach bulki do hot dogow

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Wsypałam do nich cukier i dolałam ciepłą (letnią) wodę. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut. Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski miksera. Dosypałam sól. Dolałam olej. Wbiłam jedno całe jajko i jedno żółtko. Białko przełożyłam do oddzielnej miseczki i pozostawiłam do posmarowania wierzchu bułeczek. Na koniec do miski dolałam drożdże rozprowadzone wodą. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. Miksowałam je kilka minut, aż zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce i nakryłam je ściereczką. Ciasto odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyłam je na stolnicę lekko podsypaną mąką i podzieliłam na osiem równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 10x15cm. Obydwa krótsze końce ciasta zwijałam w rulonik do środka ciasta. Następnie całą bułkę trochę kulałam, jednocześnie formując końcówki bułki. Uformowane paluchy przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki posmarowałam białkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody i wstawiłam do ciepłego piekarnika i piekłam je ok. 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjęłam paluchy z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę do przestygnięcia. Bułeczki są najlepsze lekko ciepłe. Można je jeść same lub wykorzystać do kanapek czy hot dogów.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: domowe bułki do hot dogów (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/buki-do-hot-dogow.html), bagietki czosnkowo - serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/bagietki-czosnkowo-serowe.html), bagietki czosnkowo - ziołowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/bagietki-zioowo-czosnkowe.html), proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!
paluchy drozdzowe bulki drozdzowe buleczki drozdzowe drozdzowki lekko slodkie bulki na swiezych drozdzach bulki do hot dogow

paluchy drozdzowe bulki drozdzowe buleczki drozdzowe drozdzowki lekko slodkie bulki na swiezych drozdzach bulki do hot dogow

środa, 29 kwietnia 2020

Ciastka budyniowe

ciastka budyniowe ciasteczka budyniowe ciastka z budyniem kruche ciasteczka szybkie proste ciastka ciasteczka dla dzieci drobne ciasteczka ciastka wycinane foremkami

Ciastka budyniowe to szybkie do zrobienia ciasteczka z dodatkiem budyniu w proszku. Można je zrobić w dowolnym smaku, dobierając odpowiedni smak budyniu. U mnie tym razem ciasteczka o smaku waniliowym. Te ciastka są bardzo proste do zrobienia, ze składników, które przeważnie każdy ma w swojej kuchni. Można je wycinać różnymi foremkami lub stemplami, nadając im tym samym różne kształty. Takie ciastka to fajny sposób na zajęcie małych rączek i spędzenie czasu w kuchni wspólnie z naszymi pociechami. Ciasteczka będą również dla dzieci odpowiednie do zjedzenia. Są kruche ale nie twarde, raczej rozpływają się w ustach. Mają trochę taką piaskową konsystencję za sprawą budyniu. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki pszennej tortowej
1/3szkl. cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
40g budyniu bez cukru o dowolnym smaku (u mnie waniliowy)
100g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 30%
opcjonalnie cukier puder do posypania
ciastka budyniowe ciasteczka budyniowe ciastka z budyniem kruche ciasteczka szybkie proste ciastka ciasteczka dla dzieci drobne ciasteczka ciastka wycinane foremkami

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier puder, proszek do pieczenia i budyń w proszku. Dodałam żółtko (białko zamroziłam do innych wypieków), łyżkę zimnej śmietany i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm i różnymi foremkami wycinałam ciastka. Ciastka przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez uprzedniego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu. Po upieczeniu przełożyłam ciastka na metalową kratkę żeby ostygły. Przed podaniem oprószyłam je lekko cukrem pudrem. 
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka arachidowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/ciastka-arachidowe.html), ciastka gęsie łapki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/ciastka-gesie-apki.html), śnieżynki czyli ciastka z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sniezynki-z-patelni.html), ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
ciastka budyniowe ciasteczka budyniowe ciastka z budyniem kruche ciasteczka szybkie proste ciastka ciasteczka dla dzieci drobne ciasteczka ciastka wycinane foremkami

ciastka budyniowe ciasteczka budyniowe ciastka z budyniem kruche ciasteczka szybkie proste ciastka ciasteczka dla dzieci drobne ciasteczka ciastka wycinane foremkami

niedziela, 26 kwietnia 2020

Bułki do hot dogów

bulki do hot dogow domowe bulki do hot dogow buleczki drozdzowe bulki drozdzowe bulki z sezamem bulki do parowek domowe hot dogi

Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia domowych bułek do hot dogów. I dziś się w końcu zmobilizowałam i je zrobiłam. Robiłam je pierwszy raz, ale muszę przyznać, ze wyszły bardzo smaczne. Trochę inne niż takie kupne, ale zdecydowanie smaczniejsze i nie takie sztuczne w smaku. Wszystkim bardzo smakowały. Miały być zamrożone na zapas, ale większość poszła od razu. Bułki można bowiem wykorzystać również do kanapek, czy zjeść po prostu na sucho, a nie tylko do hot dogów. Oto przepis:


Składniki:
4szkl. mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżki cukru
1 czubata łyżeczka soli
ok. 30g świeżych drożdży
120ml ciepłej wody
200ml ciepłego mleka + ok. 3 łyżki do posmarowania bułek
ok. 60g masła
1 jajko
ziarno sezamu do posypania bułek
bulki do hot dogow domowe bulki do hot dogow buleczki drozdzowe bulki drozdzowe bulki z sezamem bulki do parowek domowe hot dogi

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich cukier i ok. 3 łyżki mąki. Dolałam ciepłą wodę i wymieszałam, żeby utworzył się jednolity zaczyn. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut, żeby wyrósł. W tym czasie w rondelku roztopiłam masło i odstawiłam je do przestygnięcia. Resztę mąki przesiałam do dużej miski. Dosypałam sól. Wlałam ciepłe mleko. Wbiłam jajko i dolałam przestudzone masło. Na koniec dodałam wyrośnięty zaczyn. Mikserem z hakami wyrabiałam ciasto, aż zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Nie polecam wyrabiania tego ciasta rękami, bo jest zbyt klejące i trzeba będzie dosypywać więcej mąki, przez co bułki mogą wyjść twarde. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je ściereczką i odstawiłam na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyłam na posypaną mąką stolnicę. Podzieliłam je na 12 mniej więcej równych części. Każdy kawałek ciasta uformowałam w podłużną bułeczkę o długości ok. kilkunastu centymetrów. Uformowane bułeczki układałam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem bułeczki posmarowałam z wierzchu mlekiem i posypałam ziarnem sezamu. Blachę z bułkami wstawiłam do zimnego piekarnika na środkową półkę. Pierwszą partię piekłam w 200 stopniach przez ok. 20 minut, a drugą już krócej, bo piekarnik był rozgrzany. Bułeczki powinny być ładnie przyrumienione z wierzchu. Po upieczeniu bułki przełożyłam na metalową kratkę żeby przestygły. Bułeczki jeszcze ciepłe można podać z podgrzanymi parówkami w formie tradycyjnych hot dogów, lub wykorzystać je do kanapek. 

Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: bagietki czosnkowo - serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/bagietki-czosnkowo-serowe.html), bagietki czosnkowo - ziołowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/bagietki-zioowo-czosnkowe.html), proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).


SMACZNEGO!!!

bulki do hot dogow domowe bulki do hot dogow buleczki drozdzowe bulki drozdzowe bulki z sezamem bulki do parowek domowe hot dogi

bulki do hot dogow domowe bulki do hot dogow buleczki drozdzowe bulki drozdzowe bulki z sezamem bulki do parowek domowe hot dogi

bulki do hot dogow domowe bulki do hot dogow buleczki drozdzowe bulki drozdzowe bulki z sezamem bulki do parowek domowe hot dogi

piątek, 24 kwietnia 2020

Puszysty sernik na krakersach

puszysty sernik na krakersach sernik na ciastkach puszysty i delikatny sernik szybki i latwy sernik lekki sernik ciasto na krakersach

Lubię mieć w lodówce zapas sera białego, czy to w wiaderku czy to zwykłego twarogu, lub białego sera w kostce. Taki ser można bowiem wykorzystać zarówno na kanapki, d placków czy naleśników, jak również do pysznego sernika. Kiedy mam ochotę na szybkie i proste do zrobienia ciasto, to właśnie decyduję się na sernik. Nie wiem czy wy podzielacie moją opinię, ale według mnie sernik to jedno z najłatwiejszych do zrobienia ciast, które zawsze wychodzą i pysznie smakują. Można go zrobić na różnych spodach lub bez spodu, w zależności od tego co mamy pod ręką. Można dodać do niego owoce lub inne dodatki, aby za każdym razem uzyskać inny efekt wizualny i smakowy. Można też zrobić polewę na wierzch lub jak ja dziś posypać go cukrem pudrem. Ja tym razem zdecydowałam się na puszysty sernik na krakersach. Zrobiłam go sera białego w kostce z dodatkiem serka waniliowego. Sernik wyszedł wyśmienity. Oto przepis:

Składniki:
kilkanaście sztuk solonych krakersów
500g białego sera (użyłam sera chudego w kostce)
200g serka homogenizowanego waniliowego
100g masła
3 jaja
3/4szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka (40g)
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
puszysty sernik na krakersach sernik na ciastkach puszysty i delikatny sernik szybki i latwy sernik lekki sernik ciasto na krakersach

Sposób przygotowania:
Masło i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz tortownicy. Na dnie formy ułożyłam solone krakersy. Niektóre ułożyłam dubeltowo, ale nie jest to konieczne. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam do niego serek waniliowy i zblendowałam je razem na jednolitą masę. Jeśli użyjecie sera z wiaderka wystarczy wymieszać łyżką. Mój ser był tylko jakby jednokrotnie zmielony i miał małe grudki, więc zdecydowałam się na blendowanie. Następnie masę serową zmiksowałam z miękkim masłem. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka utarłam z cukrem zwykłym, waniliowym i śmietaną. Do utartych żółtek dodawałam po łyżce ser wymieszany z masłem. Gdy masa była jednolita dodałam sok z cytryny i proszek budyniowy. Wymieszałam do połączenia składników. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam masę łyżką. Tak przygotowaną masę serową wyłożyłam do formy na spód z krakersów. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiłam sernik na kilka minut w piekarniku, a następnie wyjęłam go na metalową kratkę i wystudziłam w formie, przykryty ściereczką. Po wystudzeniu, sernik schłodziłam w lodówce. U mnie chłodził się całą noc. Przed podaniem wyjęłam go z tortownicy i posypałam cukrem pudrem.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik łaciaty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/sernik-aciaty.html), sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
puszysty sernik na krakersach sernik na ciastkach puszysty i delikatny sernik szybki i latwy sernik lekki sernik ciasto na krakersach

puszysty sernik na krakersach sernik na ciastkach puszysty i delikatny sernik szybki i latwy sernik lekki sernik ciasto na krakersach

puszysty sernik na krakersach sernik na ciastkach puszysty i delikatny sernik szybki i latwy sernik lekki sernik ciasto na krakersach

czwartek, 23 kwietnia 2020

Ciastka arachidowe

ciastka arachidowe ciasteczka arachidowe ciastka orzechowe ciasteczka z orzechow ziemnych ciastka z fistaszkow ciastka z orzeszkami ziemnymi chrupiace ciasteczka latwe i szybkie ciastka

Bardzo lubię orzechy i dość często sięgam po nie przy okazji różnych wypieków i deserów. Tym razem naszła mnie ochota na chrupiące ciasteczka o smaku orzeszków ziemnych, postanowiłam więc je przygotować. Zrobienie takich ciasteczek zajmuje niewiele czasu i nie wymaga wielu składników. W łatwy i prosty sposób więc mamy pyszne małe co nie co do chrupania w ciągu dnia lub dodatek do kawy czy szklanki mleka. Takie ciasteczka fajnie się robi razem z dziećmi. Trzeba jednak pamiętać, że ich składnikiem są orzechy, które mogą wywoływać alergię u niektórych osób. Oto przepis:

Składniki:
0,5szkl. zmielonych orzeszków arachidowych (ziemnych)
ok. 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
1/3szkl. cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka (40g)
szczypta soli
1 jajko
100g zimnego masła
ciastka arachidowe ciasteczka arachidowe ciastka orzechowe ciasteczka z orzechow ziemnych ciastka z fistaszkow ciastka z orzeszkami ziemnymi chrupiace ciasteczka latwe i szybkie ciastka

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy ziemne (mieliłam je w maszynce do mięsa), proszek do pieczenia, sól, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko (prosto z lodówki) i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjęłam i ulepiłam z niego kulki trochę mniejsze niż orzech włoski. Każdą kulkę spłaszczyłam widelcem na krzyż tworząc ciastko o grubości ok. 0,5-0,7cm i jednocześnie robiąc na wierzchu ciastka wzorek w kratkę. Tak przygotowane ciasteczka przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam je ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka od razu wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę. Przykryłam je bawełnianą ściereczką i w taki sposób wystudziłam. Po ostudzeniu przełożyłam ciastka na talerz i podałam. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub udekorować roztopioną czekoladą. Ciastka jednak same w sobie są bardzo smaczne i aromatyczne, więc ja zrezygnowałam z takich dodatków.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka gęsie łapki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/ciastka-gesie-apki.html), śnieżynki czyli ciastka z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sniezynki-z-patelni.html), ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
ciastka arachidowe ciasteczka arachidowe ciastka orzechowe ciasteczka z orzechow ziemnych ciastka z fistaszkow ciastka z orzeszkami ziemnymi chrupiace ciasteczka latwe i szybkie ciastka

ciastka arachidowe ciasteczka arachidowe ciastka orzechowe ciasteczka z orzechow ziemnych ciastka z fistaszkow ciastka z orzeszkami ziemnymi chrupiace ciasteczka latwe i szybkie ciastka

ciastka arachidowe ciasteczka arachidowe ciastka orzechowe ciasteczka z orzechow ziemnych ciastka z fistaszkow ciastka z orzeszkami ziemnymi chrupiace ciasteczka latwe i szybkie ciastka

wtorek, 21 kwietnia 2020

Zupa a'la meksykańska

zupa ala meksykanska zupa po meksykansku zupa w stylu meksykanskim zupa z miesem mielonym zupa fasolowa zupa z fasola z puszki zupa pomidorowa

Ostatnio znudziły mi się już tradycyjne obiady i zupy. Chciałam zrobić coś nowego, coś innego, bardziej wyrazistego w smaku. Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł, żeby zrobić zupę z mięsem mielonym w stylu meksykańskim. Tak też uczyniłam. Nie jest to prawdziwa zupa meksykańska, bo nigdy w Meksyku nie byłam i takiej nie jadłam. Jest to jednak moja wariacja na temat tej zupy. Użyłam do niej warzyw konserwowych i przecieru pomidorowego. Dodałam sporo przypraw i czosnek. Zupa wyszła według mnie bardzo smaczna. Myślę, że sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na jakąś uroczystość rodzinną czy obiad w gronie znajomych. Oto przepis:

Składniki:
ok. 600-700g mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
2-3 ząbki czosnku
1 większa cebula
0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
200g koncentratu pomidorowego
1 listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia
zupa ala meksykanska zupa po meksykansku zupa w stylu meksykanskim zupa z miesem mielonym zupa fasolowa zupa z fasola z puszki zupa pomidorowa

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe zmieliłam w maszynce do mielenia. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Zeszkliłam ją na oleju na patelni, po czym dodałam do niej zmielone mięso. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą w proszku i przyprawą do mięsa mielonego. Mięso smażyłam co jakiś czas obracając i rozgniatając widelcem, aż straciło różowy kolor. Przesmażone mięso przełożyłam do większego garnka. Obydwa rodzaje fasoli z puszki oraz kukurydzę odsączyłam na sicie i przełożyłam do garnka z mięsem. Do garnka nalałam tyle wody, żeby swobodnie zakryć składniki zupy. Włożyłam listek i ziele angielskie. Przecisnęłam przez praskę obrane ząbki czosnku. Dodałam majeranek i zioła prowansalskie. Posoliłam do smaku. Zupę ustawiłam na ogniu i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i dodałam koncentrat pomidorowy. Zupę od tego momentu gotowałam jakieś 40 minut. Na koniec zupę można jeszcze doprawić brakującymi przyprawami. Zupę oczywiście podajemy na gorąco. Można ją posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Można ją podać z dodatkiem pieczywa lub np. z tortillą.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na pyszne zupy, np. kremowa zupa ogórkowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/kremowa-zupa-ogorkowa.html), krupnik na kurczaku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/krupnik-na-kurczaku.html), zupa fasolowa na kurczaku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/zupa-fasolowa-na-kurczaku.html), zupa wiosenna (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-wiosenna.html), zupa szczawiowa z kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-szczawiowa-z-kurczakiem.html), gęsta zupa zacierkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/gesta-zupa-zacierkowa.html), zupa ogórkowa z patisonem i zacierkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-ogorkowa-z-patisonem-i-zacierkami.html), zupa krem z cukinii i pora (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-krem-z-cukinii-i-pora.html), krupnik lekko pomidorowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/krupnik-lekko-pomidorowy.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
zupa ala meksykanska zupa po meksykansku zupa w stylu meksykanskim zupa z miesem mielonym zupa fasolowa zupa z fasola z puszki zupa pomidorowa
zupa ala meksykanska zupa po meksykansku zupa w stylu meksykanskim zupa z miesem mielonym zupa fasolowa zupa z fasola z puszki zupa pomidorowa

poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Sernik łaciaty

sernik laciaty sernik czarno bialy sernik dwukolorowy sernik w laty sernik z kakao sernik na herbatnikach sernik z czekolada sernik smietankowo czekoladowy delikatny sernik puszysty sernik

Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez sernika. Tegoroczne święta Wielkiej Nocy były trochę odmienne i spędzone w dużo mniejszym gronie, ale mimo wszystko tradycję trzeba było zachować. Ponieważ za każdym razem staram się przygotowywać tradycyjne, popularne ciasta w nieco inny sposób, to tym razem postanowiłam zrobić sernik łaciaty. Zdecydowałam się na taki sernik ponieważ miałam ogromną ochotę na coś czekoladowego. Chodziło mi po głowie żeby nawet zrobić cały sernik czekoladowy, ale jeszcze nigdy takiego nie robiłam i nie wiedziałam czy to wyjdzie. Ponieważ miałam mało czasu na szukanie przepisów, to zrobiłam jedynie ciemne łatki a po upieczeniu sernik polałam czekoladą. Wyszedł pyszny. Oto przepis:


Składniki:
2 paczki herbatników po 100g
5 jajek
100g miękkiego masła
3/4szkl. cukru
32g cukru waniliowego
1kg sera w wiaderku
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
3 łyżki śmietany 30%
100g mlecznej czekolady
sernik laciaty sernik czarno bialy sernik dwukolorowy sernik w laty sernik z kakao sernik na herbatnikach sernik z czekolada sernik smietankowo czekoladowy delikatny sernik puszysty sernik

Sposób przygotowania:
Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce utarłam żółtka z cukrem zwykłym i waniliowym oraz z miękkim masłem. Gdy masa była puszysta i jasna dodałam do niej partiami ser, miksując do połączenia składników. Następnie do masy serowej dodałam budyń w proszku i proszek do pieczenia i znów zmiksowałam do połączenia. Na koniec do masy serowej wmieszałam już łyżką ubitą pianę z białek. Blachę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki.
Na ciastka wyłożyłam ok. 2/3 masy serowej. Pozostałą masę serową wymieszałam z kakao i wyłożyłam ją na jasną masę w kilku miejscach. Masę w formie lekko przemieszałam widelcem. Sernik piekłam ok. 55 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik studziłam w formie na metalowej kratce. Gdy sernik wystygł, przygotowałam polewę. Smietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutę i wymieszałam do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladą polałam ciasto. Sernik przed podaniem chłodziłam całą noc w lodówce.

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
sernik laciaty sernik czarno bialy sernik dwukolorowy sernik w laty sernik z kakao sernik na herbatnikach sernik z czekolada sernik smietankowo czekoladowy delikatny sernik puszysty sernik

sernik laciaty sernik czarno bialy sernik dwukolorowy sernik w laty sernik z kakao sernik na herbatnikach sernik z czekolada sernik smietankowo czekoladowy delikatny sernik puszysty sernik

sernik laciaty sernik czarno bialy sernik dwukolorowy sernik w laty sernik z kakao sernik na herbatnikach sernik z czekolada sernik smietankowo czekoladowy delikatny sernik puszysty sernik