wtorek, 11 lutego 2020

Szarlotka walentynkowa

szarlotka walentynkowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z pianka szarlotka z budyniem szarlotka z kruszonka

Zbliżają się Walentynki, czyli święto zakochanych. Część osób wybiera się wtedy do restauracji. Ale część osób przygotowuje romantyczny obiad lub kolację dla dwojga w domu. Dla tych, którzy chcą przygotować na tą okazję coś słodkiego, mam przepis na walentynkową szarlotkę. W zasadzie jest to zwyczajna szarlotka, którą można upiec na każdą okazję, ale z okazji Walentynek zrobiłam ją w foremce w kształcie serca. Dlatego też nadałam jej taką nazwę. Szarlotka to ciasto, które lubią chyba wszyscy, i którą łatwo zrobić, więc jest taką bezpieczną alternatywą. Oto przepis:

Składniki na kruche ciasto:
2szkl. mąki tortowej
0,5szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka
100g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki bułki tartej

Nadzienie:
1kg jabłek użyłam jonagold
2 białka
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami
szarlotka walentynkowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z pianka szarlotka z budyniem szarlotka z kruszonka

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło, zimną śmietanę oraz żółtka. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto i uformowałam je w kulę. Tortownicę w kształcie sera wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w rant formy. Ok. 2/3 ciasta starłam na dno tortownicy i wyrównałam, lekko je dociskając. Ciasto posypałam równomiernie bułką tartą. Jabłka obrane ze skórki starłam na tarce na grubych oczkach. Wymieszałam je z proszkiem budyniowym i cukrem i na chwilę odstawiłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełożyłam do jabłek. Ponownie wymieszałam i wyłożyłam do tortownicy na ciasto. Na wierzch starłam resztę ciasta. Płatki kukurydziane drobno pokruszyłam i posypałam nimi wierzch ciasta. Szarlotkę piekłam 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu szarlotkę wyjęłam z piekarnika i studziłam w formie na metalowej kratce. Gdy wystygła oprószyłam ją cukrem pudrem i pokroiłam na kawałki.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami, np.: szarlotka z pianką (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), szarlotkę owsianą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html) czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html).

SMACZNEGO!!!
szarlotka walentynkowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z pianka szarlotka z budyniem szarlotka z kruszonka

szarlotka walentynkowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z pianka szarlotka z budyniem szarlotka z kruszonka

szarlotka walentynkowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z pianka szarlotka z budyniem szarlotka z kruszonka

Pizza walentynkowa

pizza walentynkowa pizza na ciescie drozdzowym pizza na grubym puszystym ciescie pizza z szynka pizza z warzywami
Jeśli jeszcze nie macie pomysłu co podać na walentynkowy obiad lub kolację, to mam dla was przepis na walentynkową pizzę. Pizza to takie bezpieczne danie, które jest proste do zrobienia, nie wymaga wyszukanych i drogich składników, a smakuje każdemu. Dodatkowo jeśli zrobicie ją jak ja w kształcie serca, to dodatkowo fajnie się prezentuje. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
1,5szkl. mąki tortowej
25g świeżych drożdży
1 żółtko
0,5szkl. mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Dodatki:
kilka łyżek ketchupu pikantnego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
3 łyżki prażonej cebulki (użyłam domowej z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html)
kawałek czerwonej papryki
1 ogórek konserwowy
kilka plastrów szynki
ok. 200g żółtego sera gouda

Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzałam. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Dolałam ciepłe mleko i wymieszałam. Odstawiłam na kilkanaście minut, żeby zaczyn podrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dodałam żółtko, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam ciasto i odstawiłam je na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyłam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowałam na duży cienki placek grubości kilku milimetrów. Z placka wycięłam kształt serca. Z pozostałych resztek ciasta można zrobić bułeczkę. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Zioła prowansalskie roztarłam w rękach i dodałam do czosnku. Dolałam ketchup i dokładnie wymieszałam. Tak powstałym sosem posmarowałam całe ciasto. Następnie ciasto posypałam równomiernie prażoną cebulką. Ser żółty starłam na tarce na cienkich oczkach. 1/3 sera posypałam pizzę, resztę zostawiłam do posypania wierzchu. Paprykę pokroiłam w paseczki i rozłożyłam na cieście. Podobnie pokroiłam ogórka i również rozłożyłam na pizzy. Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki i także porozkładałam na cieście. Pizzę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie pizzę posypałam resztą sera i zapiekałam ją do jego roztopienia. Pizzę podałam oczywiście na gorąco.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z warzywami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-warzywami.htmlpizza z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-kurczakiem.html), pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-kalafiorowym-spodzie.html) czy pizza domowa z salami i pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowa-pizza-z-salami-i-pieczarkami.html), pizza XXL (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/pizza-xxl.html), pizza na ziołowym cieście (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-na-zioowym-ciescie.html.

SMACZNEGO!!!
pizza walentynkowa pizza na ciescie drozdzowym pizza na grubym puszystym ciescie pizza z szynka pizza z warzywami


pizza walentynkowa pizza na ciescie drozdzowym pizza na grubym puszystym ciescie pizza z szynka pizza z warzywami

pizza walentynkowa pizza na ciescie drozdzowym pizza na grubym puszystym ciescie pizza z szynka pizza z warzywami

poniedziałek, 10 lutego 2020

Sałatka jarzynowa z kapustą pekińską i prażoną cebulką

salatka jarzynowa z kapusta pekinska i prazona cebulka salatka warzywna salatka a'la jarzynowa salatka z prazona cebulka

W moim domu sałatki goszczą dość często. Dziś zrobiłam sałatkę a'la jarzynową. Celowo piszę a'la jarzynową, bo trochę zmodyfikowałam tradycyjny przepis. Zrezygnowałam z jabłek, selera, jajek gotowanych w całości, używając jedynie ugotowanych żółtek. Dodałam kapustę pekińską i prażoną cebulkę, których nie ma w tradycyjnej sałatce. Z resztą na sałatkę jarzynową jest mnóstwo przepisów, które różnią się pomiędzy sobą poszczególnymi składnikami. Ważne żeby była smaczna, a ta taka jest. Oto przepis:

Składniki:
3 małe ziemniaki
3-4 marchewki
1 mała pietruszka
3 jajka
1 puszka groszku konserwowego
mały kawałek pora (biała część)
3 duże ogórki konserwowe
3 duże ogórki kiszone
1/4 kapusty pekińskiej
3 łyżki prażonej cebulki (użyłam cebulki domowej roboty z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html)
sól, pieprz do smaku
ok. 1 łyżka musztardy
kilka łyżek majonezu

Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewki i pietruszkę ugotowałam w łupinkach. Odcedziłam, wystudziłam i dopiero obrałam ze skórki. Obrane warzywa pokroiłam w drobną kosteczkę. Jajka ugotowałam na twardo. Użyłam samych żółtek, ale tylko z tego powodu, że synek wyjadł białko. Normalnie można użyć całych jajek. Jajka również pokroiłam w kosteczkę. Groszek odsączyłam na sicie z zalewy. Pora drobno poszatkowałam. Podobnie postąpiłam z kapustą pekińską, odcinając grube białe części liści. Ogórki konserwowe i kiszone pokroiłam w kosteczkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wszystkie wymienione składniki umieściłam w misce. Dodałam odcedzony groszek i prażoną cebulkę. Wszystko przyprawiłam solą i pieprzem. Dodałam musztardę i majonez i dokładnie wymieszałam. Sałatkę nałożyłam do salaterek i schłodziłam w lodówce.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-prazona-cebulka.html), warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!
salatka jarzynowa z kapusta pekinska i prazona cebulka salatka warzywna salatka a'la jarzynowa salatka z prazona cebulka

salatka jarzynowa z kapusta pekinska i prazona cebulka salatka warzywna salatka a'la jarzynowa salatka z prazona cebulka

niedziela, 9 lutego 2020

Cynamonowe gniazdka

cynamonowe gniazdka paczki wiedenskie paczki hiszpanskie paczki z dziurka oponki obwarzanki paczki z ciasta parzonego paczki parzone paczki z ciasta na karpatke paczki na tlusty czwartek

Cynamonowe gniazdka to moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek i na cały karnawał. Cynamonowe gniazdka to pączki z ciasta parzonego, które zrobiłam z dodatkiem cynamonu dla smaku i zapachu, stąd nazwa. Takie pączki można też nazwać pączkami wiedeńskimi, pączkami hiszpańskimi czy pączkami z dziurką. Jak zwał, tak zwał, ważne, aby smakowały. A te z dodatkiem lukru cytrynowego smakują wybornie. Są bardzo delikatne i mięciutkie w środku. Oto przepis:

Składniki:
125ml wody
40g masła
0,5szkl. mąki tortowej
2 małe jajka
szczypta soli
szczypta cynamonu
olej do smażenia

Lukier:
sok z cytryny
cukier puder
cynamonowe gniazdka paczki wiedenskie paczki hiszpanskie paczki z dziurka oponki obwarzanki paczki z ciasta parzonego paczki parzone paczki z ciasta na karpatke paczki na tlusty czwartek

Sposób przygotowania:
Wodę wlałam do rondelka. Dodałam szczyptę soli masło. Wszystko podgrzewałam do rozpuszczenia się masła. Mąkę tortową przesiałam i wsypałam ją jednym rzutem do gorącej wody z masłem. Wszystko mieszałam dość energicznie, aż powstało gładkie ciasto odchodzące od ścianek garnka. Ciasto zdjęłam z gazu i odstawiłam do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta wbiłam jajko i zmiksowałam na jednolitą konsystencję. Wbiłam drugie jajko i znów zmiksowałam na jednolitą, gładką konsystencję. Pod koniec miksowania dodałam szczyptę cynamonu. Ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskałam z rękawa na papier do pieczenia tworząc  nieduże okręgi. Można robić pojedyncze lub podwójne, żeby pączki były grubsze. Papier z pączkami porozcinałam na kwadraty, na których były wyciśnięte pączki. W szerokim garnku rozgrzałam olej i włożyłam porcję pączków razem z papierem, tak aby papier był na górze pączka. Pączki smażyłam na rumiano, ściągałam papier i przewracałam na drugą stronę. Usmażone pączki wykładałam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi. Gdy pączki wystygły, przygotowałam cukier puder. Z ok. połowy dużej cytryny wycisnęłam sok i utarłam go z kilkoma łyżkami cukru pudru. Lukrem polałam gniazdka i odstawiłam żeby lukier stężał.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki na kefirze (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/paczki-na-kefirze.html), pączki na mące krupczatce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/paczki-na-mace-krupczatce.html), pączki kryzysowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/paczki-kryzysowe.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/oponki-serowe.html), pączki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-serowe.html), pączki z serków wiejskich (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-z-serkow-wiejskich.html), mini pączki z serka mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!
cynamonowe gniazdka paczki wiedenskie paczki hiszpanskie paczki z dziurka oponki obwarzanki paczki z ciasta parzonego paczki parzone paczki z ciasta na karpatke paczki na tlusty czwartek

cynamonowe gniazdka paczki wiedenskie paczki hiszpanskie paczki z dziurka oponki obwarzanki paczki z ciasta parzonego paczki parzone paczki z ciasta na karpatke paczki na tlusty czwartek

cynamonowe gniazdka paczki wiedenskie paczki hiszpanskie paczki z dziurka oponki obwarzanki paczki z ciasta parzonego paczki parzone paczki z ciasta na karpatke paczki na tlusty czwartek

sobota, 8 lutego 2020

Pączki na kefirze

paczki na kefirze paczki drozdzowe paczki z marmolada truskawkowa tradycyjne paczki z cukrem pudrem paczki znakomite wysmienite luksusowe paczki na jednym jajku i zoltku

Karnawał trwa, niedługo Tłusty Czwartek, więc dziś mam dla was kolejny przepis na pączki. Tym razem zrobiłam pączki tradycyjne, drożdżowe z marmoladą truskawkową. Pączki zrobiłam na kefirze naturalnym zamiast na mleku. Do ciasta dodałam trochę otartej skórki cytrynowej dla smaku i aromatu. Po usmażeniu pączki posypałam cukrem pudrem. Miałam dziś mało czasu, więc pączki zrobiłam w większym rozmiarze, żeby było mniej smażenia. Co prawda wyszły bez obrączki, ale naprawdę pyszne, więc polecam. Oto przepis:

Składniki: 
2szkl. mąki tortowej
25g świeżych drożdży
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru zwykłego
50g masła
1 całe jajko
1 żółtko
troszkę więcej niż 0,5szkl. kefiru naturalnego gęstego
skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki wódki
marmolada truskawkowa do nadziewania
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kefir i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wlałam kefir i wymieszałam na jednolity zaczyn bez grudek. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby wyrósł. Masło stopiłam w rondelku i wystudziłam. Resztę mąki przesiałam do miski. Jedno całe jajko i jedno żółtko ubiłam z resztą cukru i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę i przelałam ją do mąki. Dodałam zaczyn. Zaczęłam wyrabiać ciasto mikserem z hakami (można również ręcznie). W trakcie wyrabiania dolałam roztopione masło i wódkę. Ciasto wyrabiałam kilka minut, aż zaczęło ładnie odchodzić od ścianek miski. Ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam ją ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta szklanką o średnicy 7cm wycięłam kółka. Na połowę krążków nałożyłam po dobrej łyżeczce marmolady. Krążki z marmoladą nakrywałam krążkami bez marmolady i zlepiałam brzegi formując okrągłe pączki. Pączki pozostawiłam na stolnicy na ok. 15-20 minut do napuszenia. W garnku rozgrzałam olej. Na gorący olej wkładałam pączki i smażyłam je na brązowy kolor z obu stron, po czym wykładałam je na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe pączki obtoczyłam w cukrze pudrze.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki na mące krupczatce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/paczki-na-mace-krupczatce.html), pączki kryzysowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/paczki-kryzysowe.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/oponki-serowe.html), pączki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-serowe.html), pączki z serków wiejskich (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-z-serkow-wiejskich.html), mini pączki z serka mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!
paczki na kefirze paczki drozdzowe paczki z marmolada truskawkowa tradycyjne paczki z cukrem pudrem paczki znakomite wysmienite luksusowe paczki na jednym jajku i zoltku

paczki na kefirze paczki drozdzowe paczki z marmolada truskawkowa tradycyjne paczki z cukrem pudrem paczki znakomite wysmienite luksusowe paczki na jednym jajku i zoltku

paczki na kefirze paczki drozdzowe paczki z marmolada truskawkowa tradycyjne paczki z cukrem pudrem paczki znakomite wysmienite luksusowe paczki na jednym jajku i zoltku

czwartek, 6 lutego 2020

Schab w sosie z serków topionych

schab w sosie z serkow topionych schab w sosie serowym sos ze schabu schab duszony w kawalkach schab w aromatycznym sosie obiad ze schabu

Schab w sosie z serków topionych to moja kolejna propozycja smacznego dania obiadowego dla całej rodziny. Schab jest kruchy i miękki, a sos aromatyczny, lekko gęsty i kremowy. Takie danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą czy ziemniakami. Robi się go prosto z prostych i tanich składników. Co prawda do takiego sosu z reguły daje się mięso drobiowe, ale ja dziś postanowiłam poeksperymentować. Eksperyment wyszedł bardzo pozytywnie, więc polecam. Oto przepis:

Składniki:
1kg schabu wieprzowego
2 średnie cebule
1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
ok. 2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
2 serki topione po 100g (u mnie ze szczypiorkiem i naturalny)
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
sól
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Schab pokroiłam na kawałki. Można też pokroić w plastry. Przełożyłam go do miski i posypałam przyprawą do mięsa wieprzowego. Wymieszałam, żeby mięso równo się przyprawiło, a następnie posypałam je mąką pszenną i znów wymieszałam, żeby się w niej dokładnie obtoczyło. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju i włożyłam mięso. Obsmażyłam je na rumiano ze wszystkich stron i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na tej samej patelni. Przesmażoną cebulę dodałam do mięsa. Mięso podlałam wodą, tak żeby trochę ponad nią wystawało. Dodałam koperek, natkę pietruszki, majeranek oraz przyprawy. Sos doprowadziłam do zagotowania. Dodałam serki topione i na małym ogniu dusiłam sos aż mięso było miękkie. Na koniec można jeszcze sos doprawić brakującymi przyprawami. Sos podajemy na gorąco np. z ryżem lub kaszą.

SMACZNEGO!!!

Surówka z kiszonej kapusty z prażoną cebulką

surowka z kiszonej kapusty z prazona cebulka surowka obiadowa z kapusty kiszonej surowka z kiszonej kapusty z jablkiem i koperkiem surowka z kiszonej kapusty z majonezem

Bardzo lubię surówki z kiszonej kapusty i często robię je do obiadu, zwłaszcza jesienią czy zimą. Dziś również postanowiłam zrobić surówkę z kiszonej kapusty do tradycyjnego schabowego, ale surówkę trochę nietypową, bo z prażoną cebulką, jabłkiem, koperkiem i majonezem. Surówka wyszła pyszna, trochę taka sałatkowa i sycąca, ale pyszna. Oto przepis:

Składniki:
ok. 200g kapusty kiszonej
0,5 jabłka
2 łyżki prażonej cebulki (użyłam domowej z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html)
1 łyżka koperku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną drobno poszatkowałam i przełożyłam do miski. Jabłko obrane ze skórki starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam do kapusty. Dodałam ponadto dwie pełne łyżki prażonej cebulki oraz płaską łyżkę posiekanego koperku. Wszystko doprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Surówkę podałam do schabowego i ugotowanych ziemniaków.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na surówki, np. kolorowa surówka z kiszonej kapusty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/kolorowa-surowka-z-kapusty-kiszonej.html), surówka obiadowa z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-marchewka.html) czy surówka z kapusty kiszonej z cebulką smażoną i majonezem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-majonezem.html).

SMACZNEGO!!!
surowka z kiszonej kapusty z prazona cebulka surowka obiadowa z kapusty kiszonej surowka z kiszonej kapusty z jablkiem i koperkiem surowka z kiszonej kapusty z majonezem

surowka z kiszonej kapusty z prazona cebulka surowka obiadowa z kapusty kiszonej surowka z kiszonej kapusty z jablkiem i koperkiem surowka z kiszonej kapusty z majonezem

Kefirowe placki nadziewane marmoladą

kefirowe placki nadziewane marmolada placki na kefirze racuszki na kefirze racuchy z kefiru placki z kefiru placki ala paczki placki paczkowe placuszki na proszku do pieczenia puszyste racuszki dla dzieci

Kefirowe placki nadziewane marmoladą to pyszne placuszki, trochę inspirowane pączkami. Pączki ostatnio bardzo zasmakowały mojemu synkowi i niemal codziennie pyta się czy będę smażyć pączki. Pączki, wiadomo, są trochę pracochłonne, więc na szybko zrobiłam takie oto placuszki. Co prawda bez drożdży, tylko na proszku do pieczenia i zamiast mleka na kefirze, ale wyszły fajne puszyste w środku. Do tego nadzienie z marmolady jak w pączkach sprawiło, że synek zaakceptował taki zamiennik. Mi też placuszki bardzo smakowały. Oto przepis:

Składniki:
0,5szkl. kefiru naturalnego
3/4szkl. mąki tortowej
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
kilka łyżeczek marmolady np. truskawkowej
olej do smażenia
opcjonalnie cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę tortową, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wbiłam jajko i dolałam kefir. Wszystko wymieszałam łyżką na jednolite ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wyłożyłam łyżką porcje ciasta. Kładłam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek. Na każdym placku na środku robiłam łyżką lekkie zagłębienie i nakładałam w nie marmoladę. Marmoladę zakrywałam cienko ciastem. Placuszki smażyłam na małym ogniu z każdej strony na ładny rumiany kolor i wykładałam je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placuszki można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, bo same w sobie są słodkie. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 9 niedużych placuszków.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki jogurtowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-jogurtowe.html), placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
kefirowe placki nadziewane marmolada placki na kefirze racuszki na kefirze racuchy z kefiru placki z kefiru placki ala paczki placki paczkowe placuszki na proszku do pieczenia puszyste racuszki dla dzieci

kefirowe placki nadziewane marmolada placki na kefirze racuszki na kefirze racuchy z kefiru placki z kefiru placki ala paczki placki paczkowe placuszki na proszku do pieczenia puszyste racuszki dla dzieci

kefirowe placki nadziewane marmolada placki na kefirze racuszki na kefirze racuchy z kefiru placki z kefiru placki ala paczki placki paczkowe placuszki na proszku do pieczenia puszyste racuszki dla dzieci

środa, 5 lutego 2020

Drożdżówki z makiem

drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem

Drożdżówki z makiem to jeden z moich ulubionych smakołyków z dzieciństwa. Ale chodzi mi tu o kupne drożdżówki, które kiedyś były łatwo dostępne w każdym sklepie. Pamiętam ich pyszny smak. Były fajne, wilgotne w środku, miały dużo nadzienia makowego i były przyjemnie słodkie dzięki lukrowi. Dziś często szukam takich drożdżówek w piekarniach czy nawet supermarketach, ale wszędzie są albo suche, albo z małą ilością nadzienia i jakieś sztuczne w smaku. Dlatego postanowiłam się wreszcie odważyć i spróbować upiec sama takie bułeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek słodkich z ciasta drożdżowego, więc proszę o wyrozumiałość. Mam świadomość że nie wyszły doskonałe jeśli chodzi o wygląd, ale smakowo są naprawdę fajne. Oto przepis:



Składniki:
500g mąki pszennej tortowej
250ml mleka
80g masła
75g cukru
25g świeżych drożdży
szczypta soli
1 jajko
1 puszka masy makowej z bakaliami 850g
1 łyżka kaszy manny



Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
sok z jednej małej cytryny
kilka łyżek cukru pudru
drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem

Sposób przygotowania:
Przygotowanie drożdżówek rozpoczęłam od roztopienia masła. Włożyłam je do rondelka i na małym ogniu podgrzewałam je, aż się roztopiło. Odstawiłam je do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzałam. Powinno być letnie, ale nie gorące. Do miseczki wkruszyłam drożdże. Wsypałam łyżkę cukru i 4 płaskie łyżki mąki. Dolałam ciepłe mleko i dokładnie wymieszałam tworząc zaczyn. Zaczyn odstawiłam na ok. 10-15 minut aby wyrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam resztę cukru, szczyptę soli i wszystko wymieszałam. Następnie dolałam wyrośnięty zaczyn i wbiłam jajko. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto.
W trakcie wyrabiania dolałam przestudzone masło. Ciasto miksowałam na najniższych obrotach ok. kilka minut aż zrobiło się jednolite i odchodziło od ścian miski. Tak przygotowane ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.Trwało to około godziny, może półtorej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrastało, przygotowałam sobie masę makową, tzn. przełożyłam ją do miski i wymieszałam z kaszą manną. Masa powinna tak trochę postać aby kasza lekko napęczniała. Gdy ciasto wyrosło, przełożyłam je na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkowałam je na prostokąt o grubości ok. 0,5 - 0,7cm. Ciasto posmarowałam równomiernie masą makową i zwinęłam w roladę. Roladę następnie pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek z wierzchu docisnęłam przez środek trzonkiem drewnianej łyżki, tworząc przedziałek. Bułeczki przełożyłam na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawiłam na kilkanaście minut aby jeszcze trochę podrosły.
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni. Wierzch bułeczek posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Najpierw wstawiłam pierwszą blaszkę i piekłam bułeczki 15 minut, a następnie drugą blaszkę i piekłam dokładnie tyle samo. Upieczone bułeczki wystudziłam i posmarowałam lukrem. Przygotowałam lukier z soku z cytryny, ucierając go z cukrem pudrem. Cukier należy dodawać partiami, aż uzyskamy gęsty i biały lukier. Trudno dokładnie podać ilość cukru, to zależy od ilości soku. Bułeczki pozostawiłam żeby lukier zastygł i gotowe.

SMACZNEGO!!!


drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem

drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem

drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem


Pączki z serków wiejskich

paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

Jeśli czasem zdarzy się wam taka sytuacja, że będziecie mieć nadwyżkę serków wiejskich w lodówce i nie będziecie mieli pomysłu jak je spożytkować, to mam dla was fajną propozycję - pączki, a właściwie mini pączki z serków wiejskich. Takie pączki są bardzo smaczne, a do tego robi się je błyskawicznie. Można je zrobić np. w przypadku niezapowiedzianych gości, bo jak to pączki są najlepsze zaraz po przygotowaniu, więc nie trzeba długo czekać na efekt. Do pączków można dodać dowolny aromat czy odrobinę alkoholu, aby miały bardziej wyrazisty smak. Można je też przygotować z serków waniliowych homogenizowanych, tylko wtedy ciasto może być ciut rzadsze i trudniejsze do formowania. Oto przepis:



Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru kryształu
400g serka wiejskiego
2 jajka
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier kryształ, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i wymieszałam łyżką. Wbiłam jajka. Serki wiejskie razem z tą śmietanką, która była w opakowaniach, przełożyłam do miski i zblendowałam na gładki serek. Dodałam go do miski ze składnikami sypkimi i jajkami. Wszystko wymieszałam łyżką. Powstało gęste ciasto. Do ciasta można dodać jeszcze alkohol (spirytus, rum), szczyptę cynamonu czy dowolny aromat do ciast. W garnku rozgrzałam ok. pół litra oleju. Powinien osiągnąć temperaturę ok. 170-180 stopni, aby zacząć smażyć pączki.
Jeśli nie macie termometru, to stopień nagrzania oleju można sprawdzić drewnianą łyżką. Wystarczy zanurzyć trzonek łyżki w oleju. Jeśli od razu po zanurzeniu, wokół łyżki tworzy się dużo bąbelków, to znaczy że olej jest wystarczająco gorący do smażenia. Pączki formowałam rękami zwilżonymi olejem i kładłam je do garnka na rozgrzany tłuszcz. Pączki smażyłam na małym ogniu po kilka minut, pozwalając się im samodzielnie obracać. Gdy były wystarczająco zarumienione wyjmowałam je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe pączki obsypałam cukrem pudrem. 

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki, np.: pączki z serka mascarpone (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!


paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki