środa, 5 lutego 2020

Pączki z serków wiejskich

paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

Jeśli czasem zdarzy się wam taka sytuacja, że będziecie mieć nadwyżkę serków wiejskich w lodówce i nie będziecie mieli pomysłu jak je spożytkować, to mam dla was fajną propozycję - pączki, a właściwie mini pączki z serków wiejskich. Takie pączki są bardzo smaczne, a do tego robi się je błyskawicznie. Można je zrobić np. w przypadku niezapowiedzianych gości, bo jak to pączki są najlepsze zaraz po przygotowaniu, więc nie trzeba długo czekać na efekt. Do pączków można dodać dowolny aromat czy odrobinę alkoholu, aby miały bardziej wyrazisty smak. Można je też przygotować z serków waniliowych homogenizowanych, tylko wtedy ciasto może być ciut rzadsze i trudniejsze do formowania. Oto przepis:



Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru kryształu
400g serka wiejskiego
2 jajka
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier kryształ, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i wymieszałam łyżką. Wbiłam jajka. Serki wiejskie razem z tą śmietanką, która była w opakowaniach, przełożyłam do miski i zblendowałam na gładki serek. Dodałam go do miski ze składnikami sypkimi i jajkami. Wszystko wymieszałam łyżką. Powstało gęste ciasto. Do ciasta można dodać jeszcze alkohol (spirytus, rum), szczyptę cynamonu czy dowolny aromat do ciast. W garnku rozgrzałam ok. pół litra oleju. Powinien osiągnąć temperaturę ok. 170-180 stopni, aby zacząć smażyć pączki.
Jeśli nie macie termometru, to stopień nagrzania oleju można sprawdzić drewnianą łyżką. Wystarczy zanurzyć trzonek łyżki w oleju. Jeśli od razu po zanurzeniu, wokół łyżki tworzy się dużo bąbelków, to znaczy że olej jest wystarczająco gorący do smażenia. Pączki formowałam rękami zwilżonymi olejem i kładłam je do garnka na rozgrzany tłuszcz. Pączki smażyłam na małym ogniu po kilka minut, pozwalając się im samodzielnie obracać. Gdy były wystarczająco zarumienione wyjmowałam je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe pączki obsypałam cukrem pudrem. 

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki, np.: pączki z serka mascarpone (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!


paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz