czwartek, 27 lutego 2020

Kremowa zupa ogórkowa

kremowa zupa ogorkowa zupa z serkow topionych zupa z serkami topionymi zupa z ogorkami kiszonymi zupa ogorkowa ze smietana

Kremowa zupa ogórkowa to lepsza z zup, jakie udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Jest to delikatna zupa ogórkowa z jarzynami, śmietaną i serkami topionymi. Ugotowałam ją na kawałkach kurczaka. Zupa jest zarazem delikatna i wyrazista w smaku. Serki topione dodają jej kremowego i aksamitnego charakteru. Może nie są do końca zdrowe, ale raz na jakiś czas może nie zaszkodzą. Oto przepis:

Składniki:
3 kawalki kurczaka (udka, podudzia)
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
kawałek ok. 10cm pora (biało - zielona część)
0,5 cebuli
kilkanaście mniejszych ziemniaków
2 serki topione po 100g (u mnie 1 o smaku gouda i 1 ze szczypiorkiem)
ok. 150ml śmietany 30%
1 listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
sól do smaku
1/3 łyżeczki pieprzu ziolowego
1 łyżka majeranku
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka mniejszych ogórków kiszonych
masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kawałki kurczaka umyłam i włożyłam do garnka. Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do mięsa. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, opłukałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Warzywa przesmażyłam na złoto na patelni na maśle i przełożyłam do garnka. Pora umyłam i drobniutko pokroiłam. Cebulę obrałam i również drobno posiekałam. Cebulę razem z porem przesmażyłam na patelni na łyżce oleju. Na koniec smażenia przyprawiłam je roztartym majerankiem, pieprzem ziołowym i solą. Chwilę przesmażyłam je razem z przyprawami i dodałam do garnka do reszty składników. Ogórki starłam na tarce na drobnych oczkach i przesmażyłam na maśle. Przesmażone dodałam do garnka. Do garnka nalałam tyle wody, aby zakryć składniki. Dodałam natkę pietruszki i koperek. Włożyłam listek, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Posoliłam do smaku. Zupę zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam ją ok. 20-25 minut. Następnie do zupy dodałam śmietanę oraz serki topione i gotowałam dalej na małym ogniu, aż serki się rozpuściły i połączyły z zupą. Na koniec zupę można jeszcze doprawić do smaku brakującymi przyprawami. 
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na pyszne zupy, np. krupnik na kurczaku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/krupnik-na-kurczaku.html), zupa fasolowa na kurczaku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/zupa-fasolowa-na-kurczaku.html), zupa wiosenna (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-wiosenna.html), zupa szczawiowa z kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-szczawiowa-z-kurczakiem.html), gęsta zupa zacierkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/gesta-zupa-zacierkowa.html), zupa ogórkowa z patisonem i zacierkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-ogorkowa-z-patisonem-i-zacierkami.html), zupa krem z cukinii i pora (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-krem-z-cukinii-i-pora.html), krupnik lekko pomidorowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/krupnik-lekko-pomidorowy.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
kremowa zupa ogorkowa zupa z serkow topionych zupa z serkami topionymi zupa z ogorkami kiszonymi zupa ogorkowa ze smietana

kremowa zupa ogorkowa zupa z serkow topionych zupa z serkami topionymi zupa z ogorkami kiszonymi zupa ogorkowa ze smietana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz