wtorek, 19 listopada 2019

Ciastka maszynkowe

Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

Już kilka miesięcy temu zakupiłam specjalną nakładkę do maszynki do mielenia mięsa, służącą do robienia ciastek. Długo się zbierałam, aby ją wypróbować, bo ciągle wpadają mi do głowy nowe pomysły, lub po prostu ochota na coś innego. Dziś jednak w końcu przyszła pora na jej użycie. Chciałam zrobić dzieciom jakieś zdrowe słodycze, które będą z bardziej naturalnych składników niż słodycze sklepowe i nie będą zawierały tak dużo konserwantów i całej innej chemii. Postawiłam na ciastka maszynkowe. Zrobiłam je z mąki pszennej i owsianej żeby było zdrowiej. Oczywiście zawierają trochę sztucznych dodatków takich jak proszek do pieczenia czy budyń, ale myślę, że i tak są zdrowsze od sklepowych. No i frajda dla dzieci, że mogły pomagać przy zagniatania ciasta i robieniu ciastek, a to jest czasami bezcenne. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki owsianej
1szkl. mąki pszennej tortowej
1/3szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka budyniu waniliowego
2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
1 duże jajko
100g masła
Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę owsianą i mąkę pszenną. Dosypałam cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i budyń w proszku. Składniki wymieszałam łyżką. Następnie wbiłam jajko (dość duże) i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. W maszynce do mielenia mięsa zamontowałam przystawkę do robienia ciastek, wybrałam jeden z otworów, który akurat najbardziej mi odpowiada i porcjami wkładałam zagniecione ciasto. Wychodzące paski ciasta układałam na blaszce i dzieliłam nożem na pożądanej długości ciastka. Można też odcinać ciastka od razu przy maszynce. Zależy jak komu wygodniej. Ciastka układałam na przygotowanej blaszce jeden przy drugim, zachowując ok. 1-2 centymetrowe odstępy. Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu. Ciastka wyjmowałam gdy były ładnie zarumienione. W każdym piekarniku czas pieczenia może być trochę inny. Po wyjęciu z piekarnika ciastka przełożyłam na metalową kratkę i w ten sposób je wystudziłam. Ciastka można delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub udekorować roztopioną czekolada.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

sobota, 16 listopada 2019

Francuskie bułeczki z serem

francuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Niestety gotowego, bo tak jest szybciej i wygodniej. Pewnie niektórzy z Was mnie za to skrytykują, ale czasem idę na łatwiznę, bo zrobienie ciasta francuskiego wydaje mi się bardzo pracochłonne i trudne. Kiedyś jeszcze w dzieciństwie podjęłam się tej próby, niestety nieudanej i zraziłam się. Dlatego korzystam w tym przypadku z gotowca. Francuskie bułeczki z serem jak zwykle powstały z powodu czyszczenia lodówki. Miałam ser, który za kilka dni straciłby ważność i żeby uniknąć zmarnowania i wyrzucenia go, postanowiłam zapakować go w ciasto francuskie, które też już jakiś czas odpoczywało na półce. Poza tym jak zwykle mało czasu na wypieki i konieczność podzielenia uwagi na opiekę nad dziećmi pozwoiło na wyczarowanie tych szybkich i pysznych ciastek. Oto przepis:

Składniki:
 opakowanie ciasta francuskiego 300g
250g białego sera (użyłam w kostce)
3 płaskie łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka budyniu waniliowego
2 łyżki mleka
cukier puder do oprószenia
rancuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

Sposób przygotowania:
Ser biały wrzuciłam do miski. Użyłam sera białego w kostce, mielonego. Można wykorzystać również ser wiaderkowy na sernik, lub zwykły twaróg. Twaróg można samodzielnie zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Będzie trochę inna konsystencja, ale powinno się udać. Do sera wbiłam całe jajko. Wsypałam cukier i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam mikserem na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozwinęłam. Posmarowałam je równomiernie po całości przygotowanym serem i zwinęłam w rulon wzdłuż dłuższego boku. Taką roladę/rulon pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Trochę tak jakby się kroiło ciasto na kopytka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i poukładałam na niej w odstępach przygotowane ciastka. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam ciastka z wierzchu mlekiem. Ciastka/bułeczki piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika na metalową kratkę, przestudziłam i posypałam cukrem pudrem. Można również bułeczki polukrować lub ozdobić roztopioną czekoladą. Z podanych proporcji wyszło mi 11 bułeczek, ale oczywiście będzie to zależne od tego jak pokroimy ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony smaker.pl https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-buleczki-francuskie-z-serem,104728,channah.html.
 Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: ciastka francuskie z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), kremówka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html) czy paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!

rancuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

rancuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

rancuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

czwartek, 14 listopada 2019

Smażone ryby w zalewie octowej

smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula
Dziś mam dla Was pomysł na coś co trochę odbiega od moich dotychczasowych przepisów. Mianowicie przepis na smażone ryby w zalewie octowej do słoików. Mieszkam w sąsiedztwie rzeki Narwi, więc od czasu do czasu zdarza się, że ktoś przyniesie do domu świeżą rybę. Z reguły są to szczupaki, leszcze, okonie. Czasem sum lub sandacz. Tradycyjne ryby smażone na patelni trochę się już przejadły, zwłaszcza że niektóre z ryb są bardzo ościste, co utrudnia jedzenie. Dlatego postanowiłam spróbować zrobić je w zalewie octowej, która podobno zmiękcza ości i nadaje charakteru jedzeniu.Rybki rzeczywiście wyszły fajne i smaczne. Będą fajną odmianą na Wigilię lub po prostu na co dzień. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1,5kg ryb filetów lub dzwonków (u mnie szczupak i leszcz)
sól, pieprz
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
3 nieduże cebule

Zalewa:
1l wody
0,5l. octu 10%
3/4szkl. cukru
3 listki laurowe
9 ziaren ziela angielskiego
1,5 łyżki soli
smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula

Sposób przygotowania:
Ryby podzieliłam na mniejsze kawałki. Przyprawiłam je solą i pieprze. Opanierowałam w mące pszennej i usmażyłam na patelni na rozgrzanym oleju. Usmażone ryby wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu i ostygły. Przygotowałam sobie trzy litrowe słoiki. Cebule obrałam i pokroiłam w krążki. W słoikach układałam na przemian kawałki ryb i krążki cebuli. Wodę i ocet wlałam do garnka.
Dosypałam cukier i sól. Włożyłam listki laurowe i ziela angielskie. Zalewę zagotowałam, mieszając aby cukier i sól się roztopiły. Zalewę gotowałam jeszcze kilka minut od zagotowania na małym ogniu. Gorącą zalewą zalałam ryby w słoikach. Słoiki zakręciłam i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy wystygły wstawiłam je do lodówki na ok. 2 doby. Po tym czasie można już spróbować. 

SMACZNEGO!!!


smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula

smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula
smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula

wtorek, 12 listopada 2019

Naleśniki z kaszy manny

nalesniki z kaszy manny nalesniki grysikowe nalesniki mannowe nalesniki z kaszy mannej nalesniki bez maki nalesniki dla dzieci

Kasza manna to chyba moja ulubiona kasza. Lubię ją ze względu na walory smakowe oraz dlatego, że można z niej wyczarować sporo fajnych potraw i deserów. Kaszę dodaję do zup czy sosów dla zagęszczenia zamiast mąki ziemniaczanej. Często robię z niej desery, placki, ciastka, ciasta bez pieczenia i takie tradycyjne pieczone. Dziś postanowiłam wypróbować kolejny przepis z kaszą manną w roli głównej i zrobić naleśniki z kaszy manny. A że kocham naleśniki w każdej postaci, to od razu wiedziałam że to będzie strzał w dziesiątkę. Przepis na nie znalazłam m.in. na stronie: https://alaantkoweblw.pl/nalesniki-z-kaszy-manny/. Przepis jest bardzo prosty więc zachęcam was do wypróbowania. Oto on:

Składniki:
1szkl. kaszy manny
1,5szkl. mleka 2%
1 mały cukier waniliowy
szczypta soli
1 jajko
olej do smażenia
nalesniki z kaszy manny nalesniki grysikowe nalesniki mannowe nalesniki z kaszy mannej nalesniki bez maki nalesniki dla dzieci

Sposób przygotowania:
Kaszę manną wsypałam do miski. Wlałam zimne mleko. Wymieszałam składniki i odstawiłam na około 30 minut aby kasza napęczniała. Po tym czasie dodałam do kaszy sól, jajko i cukier waniliowy. Wszystko zmiksowałam krótko mikserem, tylko do połączenia składników. Małą patelnię teflonową rozgrzałam. Przed nalaniem każdej porcji ciasta lekko natłuszczałam ją olejem. Chochelką nalewałam porcje ciasta naleśnikowego i rozprowadzałam je po całej patelni. Naleśniki smażyłam krótko z obu stron do lekkiego zarumienienia, po czym wykładałam je na talerz. I to wszystko. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami typu: dżem, owoce, sos, biały ser, twarożek, nutella, czekolada, marmolada, cukier puder...
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na różności z kaszy manny, np: ciasto serowo - mannowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html),  kokosowe ciastka z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/placki-z-kaszy-manny.html), kaszowiec bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/kaszowiec-kaszak-ciasto-z-kaszy.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

nalesniki z kaszy manny nalesniki grysikowe nalesniki mannowe nalesniki z kaszy mannej nalesniki bez maki nalesniki dla dzieci

poniedziałek, 11 listopada 2019

Nocny chleb z garnka

nocny chleb z garnka chleb pszenno owsiany chleb na drozdzach chleb z maki owsianej chleb ze slonecznikiem chleb owsiany ze slonecznikiem chleb z ziarnami
Po ostatnich słodkich wypiekach nadszedł czas na coś słonego, a mianowicie chleb. Dość często na grupach kulinarnych w mediach społecznościowych widzę jak dużo osób chwali się swoimi chlebami z garnka lub innymi. Tak apetycznie one wyglądają, że postanowiłam również taki chleb wykonać. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie wykonała pewnych modyfikacji. Ja swój chleb upiekłam pół na pół z mąki pszennej i owsianej. Chleb zrobiłam na świeżych drożdżach i jako dodatek dałam ziarno słonecznika. Ciasto na ten chleb przygotowałam wieczorem jednego dnia i przez całą noc trzymałam je w lodówce. Dopiero następnego dnia chleb upiekłam. Stąd nazwa "chleb nocny". Chlebek wyszedł bardzo smaczny, chrupiący z wierzchu i pulchny w środku. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
25g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
2szkl. mąki pszennej + do podsypywania
2szkl. mąki owsianej
0,5szkl. ziaren słonecznika + do posypania
1 łyżka oleju
2szkl. ciepłej wody
ok. 1 łyżka płatków owsianych górskich

nocny chleb z garnka chleb pszenno owsiany chleb na drozdzach chleb z maki owsianej chleb ze slonecznikiem chleb owsiany ze slonecznikiem chleb z ziarnami

Sposób przygotowania:
Do miski wkruszyłam drożdże. Wsypałam sól i cukier. Wlałam olej. Dosypałam Mąkę pszenną i owsianą oraz ziarno słonecznika. Na koniec dolałam letnią wodę. Wszystko wymieszałam do połączenia składników. Miskę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano wyrośnięte ciasto przełożyłam na blat obsypany mąką pszenną i zagniotłam szybko ciasto. Ciasto uformowałam w bochenek i przełożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego mąką pszenną. Naczynie przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch chleba wodą i posypałam słonecznikiem i płatkami owsianymi. Chleb wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i w tejże temperaturze piekłam go około godziny. Po upieczeniu chleb wyjęłam z piekarnika. Gdy lekko przestygł wyjęłam go z naczynia żaroodpornego i wystudziłam do końca na metalowej kratce. 
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!


nocny chleb z garnka chleb pszenno owsiany chleb na drozdzach chleb z maki owsianej chleb ze slonecznikiem chleb owsiany ze slonecznikiem chleb z ziarnami

nocny chleb z garnka chleb pszenno owsiany chleb na drozdzach chleb z maki owsianej chleb ze slonecznikiem chleb owsiany ze slonecznikiem chleb z ziarnami

nocny chleb z garnka chleb pszenno owsiany chleb na drozdzach chleb z maki owsianej chleb ze slonecznikiem chleb owsiany ze slonecznikiem chleb z ziarnami


niedziela, 10 listopada 2019

Mini pączki z serka mascarpone

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy
Jutro 11listopada czyli Dzień Niepodległości i Św. Marcina, więc tradycyjnie na stole powinna się znaleźć gęsina i rogale świętomarcińskie. U mnie jednak zamiast rogali zagościły pączki. Co prawda nie takie tradycyjne z drożdży, ale bardziej nowoczesne i na pewno szybsze do zrobienia - pączki z serka mascarpone. Już od jakiegoś czasu leżał w lodówce serek mascarpone, niewykorzystany przy okazji robienia ostatniego tortu, więc postanowiłam go jakoś spożytkować. A że miałam ochotę na pączki, to połączyłam to w jedno i powstały takie oto pączki. Muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Pączki wyszły naprawdę smaczne, mięciutkie, puszyste w środku i w miarę upływu godzin wcale nie traciły na jakości. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
250g serka mascarpone
2 jajka
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru + do obtoczenia
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki wódki lub spirytusu
kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
szczypta soli
olej do smażenia
mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy i wymieszałam te składniki łyżką. Następnie dodałam serek mascarpone, jajka, wódkę i aromat waniliowy. Wymieszałam kolejny raz dokładnie wszystko łyżką. Powinno powstać dość gęste i kleiste ciasto. W garnku (można też użyć głębokiej patelni) rozgrzałam sporą ilość oleju (ok. 3/4 litra). Gdy olej miał mniej więcej temperaturę ok. 170 stopni, zmniejszyłam płomień i zaczęłam smażenie pączków. Ręce zwilżyłam olejem. Dużą łyżką nabierałam porcje ciasta i przekładałam je na dłonie. W dłoniach formowałam mniej więcej okrągłe pączki i wrzucałam je na gorący tłuszcz. Pączki smażyłam kilka minut na małym płomieniu. Pączki powinny się same obracać w trakcie smażenia i ładnie zaokrąglić. Rumiane pączki wykładałam na talerz przykryty papierem do pieczenia. Usmażone pączki lekko przestudziłam i jeszcze ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze. Z podanych proporcji wyszło mi ponad 20 pączusiów.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na pączki, np.: pączki tradycyjne z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), mini pączki serowe z nadzieniem różanym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html) czy pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

piątek, 8 listopada 2019

Ciastka z orzechów laskowych

Ciastka z orzechow laskowych swiateczne ciasteczka ciastka orzechowe ciastka z orzechami ciastka do robienia z dziecmi zimowe ciasteczka ciastka z opiekacza orzeszki
Zauważyłam, że ostatnie moje przepisy na ciasteczka, które wstawiałam na bloga, cieszą się sporą popularnością. Na grupach społecznościowych i forach kulinarnych też coraz więcej osób pyta o przepisy na ciasteczka świąteczne czy mikołajkowe, które można robić razem z dziećmi. Idąc tym tropem, oraz ulegając namowom mojego trzyletniego synka, który uwielbia mi pomagać w wypiekach, postanowiłam dziś zrobić kolejne ciasteczka, tym razem z orzechów laskowych w ładnych świątecznych/zimowych kształtach. Ciasteczka upiekliśmy w specjalnym opiekaczu elektrycznym do orzeszków, ciastek i gofrów z wymiennymi płytami/wkładami. Takie ciastka można również napełnić kremem lub powidłami, albo pozostawić bez nadzienia, posypując cukrem pudrem czy dekorując czekoladą. Ciastka można również upiec w piekarniku. Wystarczy wtedy rozwałkować ciasto i wyciąć ciastka foremkami. Oto przepis:

Składniki:
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mielonych orzechów laskowych
1/3szkl. cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
ok. 70-80g masła
Ciastka z orzechow laskowych swiateczne ciasteczka ciastka orzechowe ciastka z orzechami ciastka do robienia z dziecmi zimowe ciasteczka ciastka z opiekacza orzeszki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy, cukier puder, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Opiekacz elektryczny rozgrzałam. Z ciasta odrywałam niewielkie porcje ciasta i układałam je w foremkach opiekacza. Ciastka piekłam dosłownie 1-2 minuty w zamkniętym opiekaczu. Powinny być ładnie zarumienione. Upieczone ciasteczka wyjmowałam na talerz. Niektóre trochę musiałam obkroić nożem bo ciasto niekiedy wychodzi poza foremkę, jeśli za dużo go włożymy. Ciasteczka są pyszne jeszcze na ciepło, więc musiałam ich pilnować, żeby wystarczyło do zrobienia zdjęcia. Jak też wspominałam na wstępie, ciastka te można napełnić dowolnym nadzieniem, bo mają małe zagłębienia i skleić po dwa takie same ze sobą. Można je też pozostawić bez nadzienia, bo są smaczne same w sobie. 
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

Ciastka z orzechow laskowych swiateczne ciasteczka ciastka orzechowe ciastka z orzechami ciastka do robienia z dziecmi zimowe ciasteczka ciastka z opiekacza orzeszki

Ciastka z orzechow laskowych swiateczne ciasteczka ciastka orzechowe ciastka z orzechami ciastka do robienia z dziecmi zimowe ciasteczka ciastka z opiekacza orzeszki

czwartek, 7 listopada 2019

Sernik z mascarpone

sernik z mascarpone sernik na herbatnikach sernik pieczony sernik z serkiem mascarpone delikatny sernik sernik na ciastkach puszysty sernik

Wiele osób szuka idealnego przepisu na sernik. Ja nie twierdzę, że ten jest idealny, bo to oczywiście rzecz gustu, ale na pewno jest bardzo smaczny. Dodatkowo jest łatwy i szybki do zrobienia. Zrobiłam go na herbatnikach, więc nie wymaga zagniatania i chłodzenia ciasta oraz podpiekania spodu. Jest to tradycyjny sernik wzbogacony serkiem mascarpone. Jest delikatny, w sam raz słodki. Co tu dużo mówić, najlepiej wypróbować. Oto przepis:

Składniki: 
3 paczki po 100g herbatników
750g sera białego na sernik z wiaderka
250g serka mascarpone
5 jajek
1szkl. cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
1 łyżka masła
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. 
Blachę o wymiarac ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki, jeden obok drugiego, docinając je w razie potrzeby, ab dopasować do wymiarów blachy. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam serek mascarpone, żółtka oddzielone od białek, miękkie masło oraz cukier i wszystko zmiksowałam do połączenia. Następnie wsypałam proszek budyniowy i jeszcze raz zmiksowałam do połączenia. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam ją delikatnie łyżką do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na herbatniki. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawiłam na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na metalową kratkę i studziłam w blaszce. Ja lubię jak sernik jest dobrze schłodzony, więc swój sernik schłodziłam dodatkowo w lodówce. Przed podaniem można go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy na markizach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowo - kakaowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik na herbatnikach z dodatkiem kremówki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), sernik królewski (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html), sernik gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-gotowany.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

sernik z mascarpone sernik na herbatnikach sernik pieczony sernik z serkiem mascarpone delikatny sernik sernik na ciastkach puszysty sernik

sernik z mascarpone sernik na herbatnikach sernik pieczony sernik z serkiem mascarpone delikatny sernik sernik na ciastkach puszysty sernik

sernik z mascarpone sernik na herbatnikach sernik pieczony sernik z serkiem mascarpone delikatny sernik sernik na ciastkach puszysty sernik

środa, 6 listopada 2019

Bananowa babeczka z kubeczka

bananowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali ciasto z kubka szybkie ciasto blyskawiczne ciasto bananowe z bananow ciasto z bananami fit ciasto ciasto bez cukru i maki ciasto z trzech skladnikow z kuchenki mikrofalowej

Bananowa babeczka z kubeczka to bardzo szybkie ciasto z mikrofali, które przygotowuje się w kubku. Jest to taka jednoosobowa porcja słodkości, którą można przygotować w dosłownie kilka minut. Oprócz tego, że deser przygotowuje się bardzo szybko, to również z bardzo niewielu składników, bo zaledwie z trzech. W dodatku jest to ciasto fit, bo nie zawiera mąki i można go zrobić bez dodatku cukru. Zawiera za to same zdrowe składniki, dodające energii, bo banan, jajko i kakao. Ciasto można jeść na gorąco, od razu po przygotowaniu, lub na zimno. Ma fajną, niespotykaną konsystencję, jest wilgotne i nie przypomina tradycyjnego suchego ciasta. Przepis na to ciasto znalazłam na tej stronie: https://wiszniowka.pl/fit-ciasto-z-kubka-tylko-3-skladniki/. Oto on:

Składniki:
1 dojrzały banan
1 jajko
1 płaska łyżka naturalnego kakao (można dać mniej)
opcjonalnie cukier puder do smaku i czekolada do dekoracji
bananowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali ciasto z kubka szybkie ciasto blyskawiczne ciasto bananowe z bananow ciasto z bananami fit ciasto ciasto bez cukru i maki ciasto z trzech skladnikow z kuchenki mikrofalowej

Sposób przygotowania:
Banana obrałam ze skóry i pokroiłam na plasterki. Kawałki banana wrzuciłam do naczynia blendera. Wbiłam jajko i wsypałam kakao. Jeśli banan nie jest wystarczająco dojrzały i słodki, to można dodać łyżeczkę cukru pudru. Wszystko zmiksowałam blenderem na jednolitą masę. Masę przelałam do porcelanowego kubka i wstawiłam do mikrofali. Ciasto piekłam trzy minuty na mocy 750W. W trakcie pieczenia ciasto mocno rosło w góre, ale nie wykipiało mi z kubka. Po wyłączeniu kuchenki opada. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z kubka na talerzyk i udekorowałam je roztopioną gorzką czekoladą. Ciasto można zajadać na gorąco, zaraz po przygotowaniu i w tej postaci jest chyba najlepsze.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta z mikrofali, np.: ekspresowa wuzetka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ekspresowa-wuzetka.html), szybkie ciasto z orzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

bananowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali ciasto z kubka szybkie ciasto blyskawiczne ciasto bananowe z bananow ciasto z bananami fit ciasto ciasto bez cukru i maki ciasto z trzech skladnikow z kuchenki mikrofalowej

bananowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali ciasto z kubka szybkie ciasto blyskawiczne ciasto bananowe z bananow ciasto z bananami fit ciasto ciasto bez cukru i maki ciasto z trzech skladnikow z kuchenki mikrofalowej

bananowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali ciasto z kubka szybkie ciasto blyskawiczne ciasto bananowe z bananow ciasto z bananami fit ciasto ciasto bez cukru i maki ciasto z trzech skladnikow z kuchenki mikrofalowej

Sernik na zimno straciatella

sernik na zimno straciatella deser straciatella sernik na zimno z czekolada sernik z przezroczysta galaretka deser ze smietany sernik z kremowka sernik na zimno ze smietany i serka waniliowego deser z czekolada ciasto na zimno ciasto bez pieczenia

Sernik na zimno straciatella to właściwie mini serniczek, bo zrobiłam go w małej foremce, z małej ilości składników. Ale jest tak smaczny, że następnym razem na pewno podwoję lub nawet potroję składniki i zrobię go w dużej blaszce. Wszystko dlatego, że właściwie robiłam go z resztek produktów pozostałych mi po gotowaniu. Nie chciałam, aby się zmarnowały, więc wpadłam na pomysł zrobienia z nich jakiegoś deseru. Akurat naszła mnie ochota na coś na zimno, ale połączonego z czekoladą i tak powstał sernik straciatella. Robi się go błyskawicznie, więc to dodatkowy atut. Oto przepis:

Składniki:
150ml śmietany 30%
1 śmietan - fix
100g serka waniliowego
20g mlecznej czekolady
20g gorzkiej czekolady
1 galaretka przezroczysta o smaku waniliowo - truskawkowym
kilka ciastek kakaowych (mogą być herbatniki lub inne kruche)
sernik na zimno straciatella deser straciatella sernik na zimno z czekolada sernik z przezroczysta galaretka deser ze smietany sernik z kremowka sernik na zimno ze smietany i serka waniliowego deser z czekolada ciasto na zimno ciasto bez pieczenia

Sposób przygotowania:
Galaretkę wsypałam do miseczki. Zalałam ją 300ml gorącej wody i mieszałam tak długo, aż cały proszek rozpuścił się w wodzie. Galaretkę odstawiłam do wystygnięcia. Zimną śmietanę przelałam do wysokiej miseczki. Dosypałam śmietan - fix i zmiksowałam śmietanę na sztywny krem. Następnie wymieszałam śmietanę łyżką z serkiem waniliowym. Na koniec cały czas mieszając, wlałam do masy cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę, pozostawiając ok. 1/4szklanki galaretki do wylania na wierzch deseru. Małą foremkę (użyłam plastikowego pojemnika do przechowywania żywności) o wymiarach ok. 12x18cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie kruche ciastka kakaowe. Mogą być również kakaowe herbatniki. Na ciastka wyłożyłam masę śmietanową. gdy stężała wylałam na nią odłożoną galaretkę. Pojemnik z serniczkiem wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta dodatkowo udekorowałam roztopioną czekoladą. Tak jak pisałam na wstępie, sernik można zrobić z podwójnej lub potrójnej ilości składników w większej formie.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na desery, np.: deser kawowo - grysikowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/deser-kawowo-grysikowy.html), deser mocca (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/deser-mocca.html), tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html), cappuccino cytrynowe na zimno (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/cappuccino-cytrynowe-na-zimno.html), cappuccino kawowe bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kawowe-cappuccino-bez-pieczenia.html) czy tort kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/tort-kawowy-trojkolorowy.html).

SMACZNEGO!!! 

sernik na zimno straciatella deser straciatella sernik na zimno z czekolada sernik z przezroczysta galaretka deser ze smietany sernik z kremowka sernik na zimno ze smietany i serka waniliowego deser z czekolada ciasto na zimno ciasto bez pieczenia

sernik na zimno straciatella deser straciatella sernik na zimno z czekolada sernik z przezroczysta galaretka deser ze smietany sernik z kremowka sernik na zimno ze smietany i serka waniliowego deser z czekolada ciasto na zimno ciasto bez pieczenia

sernik na zimno straciatella deser straciatella sernik na zimno z czekolada sernik z przezroczysta galaretka deser ze smietany sernik z kremowka sernik na zimno ze smietany i serka waniliowego deser z czekolada ciasto na zimno ciasto bez pieczenia

poniedziałek, 4 listopada 2019

Ciastka czekoladowo - piernikowe

ciastka czekoladowo piernikowe ciastka kruche ciastka kakaowe pierniczki kruche pierniki szybkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami
Mój synek bardzo lubi pomagać mi w kuchni i niemal codziennie pyta się mnie, czy piekę jakieś ciasto.  Żeby sprawić mu frajdę postanowiłam upiec z nim ciasteczka. Zdecydowałam się na zwykłe, kruche ciasteczka z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej. Ciasteczka szybko się robi, są bardzo smaczne i pachnące. Ciasteczkom można nadawać różne kształty, wycinając je dowolnymi foremkami. Można je również dodatkowo udekorować czekoladą czy kolorowymi pisakami jak pierniki. Oto przepis:

Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego/waniliowego
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
3/4szkl cukru pudru
1jajko
2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
100g masła
ciastka czekoladowo piernikowe ciastka kruche ciastka kakaowe pierniczki kruche pierniki szybkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, budyń śmietankowy (lub zamiennie mąkę ziemniaczaną), proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier puder. Wszystkie składniki sypkie wymieszałam łyżką. Dodałam masło pokrojone na plasterki. Wbiłam jajko i dodałam jogurt naturalny. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite gładkie ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy z nich rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam foremką okrągłe ciastka i przekładałam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam w piekarniku ok. 15minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu od razu ciastka wyciągnęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Jak wspomniałam na początku, ciastka można dodatkowo polać czekoladą, lub udekorować w dowolny sposób.
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciastka, np.: orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

ciastka czekoladowo piernikowe ciastka kruche ciastka kakaowe pierniczki kruche pierniki szybkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami

ciastka czekoladowo piernikowe ciastka kruche ciastka kakaowe pierniczki kruche pierniki szybkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami

ciastka czekoladowo piernikowe ciastka kruche ciastka kakaowe pierniczki kruche pierniki szybkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami

niedziela, 3 listopada 2019

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii ketchup pikantny ketchu z kabaczka przetwory z cukinii cukinia do sloikow cukinia na zime domowy ketchup przecier

Do zrobienia ketchupu z cukinii zbierałam się od lata i w końcu się udało. Mimo iż miałam przepis, to wydawało mi się to skomplikowane i czasochłonne. Ale nic bardziej mylnego. Taki ketchup robi się naprawdę szybko, a nakład pracy jest przy tym niewielki. Za to ketchup sam w sobie jest zaskakująco dobry. Nigdy bym nie zgadła, że nie ma tam prawdziwych pomidorów, a cukinia, papryka i cebula. Taki ketchup można oczywiście wykorzystać w ten sam sposób co kupny, czyli na zimno do kanapek, tostów, parówek czy frytek. Ale również można go użyć do dań na gorąco jako sos do makaronu czy ryżu. Oto przepis:

Składniki:
1,5kg cukinii
2-3 papryki czerwone
4 cebule
2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
200g koncentratu pomidorowego
0,5szkl. octu
1szkl. cukru

Sposób przygotowania:
Cukinię obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Resztę pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka. Papryki umyłam, oczyściłam z pestek i również pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do cukinii. Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę i wymieszałam z papryką i cukinią.Warzywa zasypałam solą, wymieszałam i odstawiłam na około 2 godziny, aby warzywa puściły sok. Po tym czasie, garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam warzywa w sosie, który puściły. Gotowałam je 30 minut, po czym zblendowałam je na jednolitą masę. Do zblendowanych warzyw dodałam koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Garnek ponownie ustawiłam na gazie i doprowadziłam ketchup do wrzenia. Zmniejszyłam ogień na minimalny i na wolnym ogniu gotowałam ketchup jeszcze ok. 15-20 minut. Gorący ketchup przełożyłam do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręciłam i odstawiłam do góry dnem, aby w tej pozycji wystygły. Po ostygnięciu słoiczki wstawiłam do lodówki, w której je przechowuję. Można oczywiście odstawić w inne chłodne miejsce.

SMACZNEGO!!!

Ketchup z cukinii ketchup pikantny ketchu z kabaczka przetwory z cukinii cukinia do sloikow cukinia na zime domowy ketchup przecier
Ketchup z cukinii ketchup pikantny ketchu z kabaczka przetwory z cukinii cukinia do sloikow cukinia na zime domowy ketchup przecier


Ketchup z cukinii ketchup pikantny ketchu z kabaczka przetwory z cukinii cukinia do sloikow cukinia na zime domowy ketchup przecier