czwartek, 8 marca 2018

Schabowe z serem i ziołami

schabowe z serem i ziolami kieszonki schabowe z serem schabowe faszerowane serem i ziolami kotlety schabowe w innej odslonie sposob na kotlety schabowe schabowe inaczej

Kotlety schabowe to nasza potrawa narodowa, nasza tradycja. Są bardzo smaczne i właściwie można je podać zarówno na co dzień jak i od święta. Jednak od czasu do czasu, zwłaszcza gdy je często jadamy, trochę nam się nudzą. Dlatego dziś postanowiłam zrobić schabowe w nowej odsłonie. Właściwie nie jest to jakaś zupełna fanaberia i wariacja na temat mięsa schabowego, a raczej małe urozmaicenie.
Mianowicie zrobiłam schabowe nadziewane serem, szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki i odrobiną majonezu. Opanierowałam je tak jak tradycyjne schabowe i usmażyłam, ale można byłoby je zrobić również w wersji bez panierki w piekarniku na przykład w sosie pieczarkowym. Kto wie, może następnym razem tak spróbuję. Oto przepis na schabowe w dzisiejszym wydaniu:


Składniki:
5 grubszych plastrów schabu (ok. 1-1,5cm grubości)
3-4 łyżki majonezu
natka pietruszki
natka koperku
szczypiorek
ok. 150g sera żółtego
sól, pieprz czarny mielony i pieprz ziołowy
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta
olej do smażenia
schabowe z serem i ziolami kieszonki schabowe z serem schabowe faszerowane serem i ziolami kotlety schabowe w innej odslonie sposob na kotlety schabowe schabowe inaczej

Sposób przygotowania:
Każdy plaster schabu umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Rozbiłam je na cienkie duże kotlety. Kotlety oprószyłam solą i czarnym pieprzem. Ser żółty starłam na tarce. Koperek, natkę pietruszki i szczypiorek (tak po kilka gałązek każdego) posiekałam drobno i wymieszałam ze sobą. Każdy kotlet kładłam na talerzu. Smarowałam go cienko majonezem i posypywałam mieszanką ziół. Następnie jedną połowę kotleta posypywałam startym żółtym serem i tą częścią nie posypaną przykrywałam część posypaną, czyli składałam kotlet na pół. Brzegi spinałam wykałaczkami. Wierzch kieszonki oprószyłam pieprzem ziołowym.
Gdy wszystkie kotlety miałam nafaszerowane, zabrałam się do opanierowania. Rozbiłam i roztrzepałam widelcem 2 jajka. Każdą kieszonkę schabową obtaczałam najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzałam sporą ilość oleju i smażyłam na nim kieszonki schabowe z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Kotlety po usmażeniu wykładałam na ręcznik papierowy. Podałam je z ugotowanymi ziemniakami i duszoną kiszoną kapustą, ale świetnym dodatkiem będzie tu także mizeria lub każda inna surówka.

SMACZNEGO!!!

schabowe z serem i ziolami kieszonki schabowe z serem schabowe faszerowane serem i ziolami kotlety schabowe w innej odslonie sposob na kotlety schabowe schabowe inaczej

schabowe z serem i ziolami kieszonki schabowe z serem schabowe faszerowane serem i ziolami kotlety schabowe w innej odslonie sposob na kotlety schabowe schabowe inaczej

schabowe z serem i ziolami kieszonki schabowe z serem schabowe faszerowane serem i ziolami kotlety schabowe w innej odslonie sposob na kotlety schabowe schabowe inaczej

niedziela, 4 marca 2018

Naleśniki z mięsem

nalesniki z miesem krokiety z miesem nalesniki z miesem z rosolu pomysl na wykorzystanie miesa z rosolu nalesniki wytrawne na slono na pikantnie

Naleśniki z mięsem to mój pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Można je oczywiście przyrządzić również z mięsem specjalnie przygotowanym do naleśników, ale u mnie dziś z mięsem drobiowym. Ponieważ rosół ugotowałam na wiejskiej ekologicznej kurze, której mięso nie jest tak miękkie i rozpadające się jak np. na kupnych udkach, to postanowiłam to mięso zmielić. Poza tym takie ugotowane mięso jest trochę bez smaku, więc można je przerobić na farsz do naleśników. Po odpowiednim doprawieniu wychodzi fajne drugie danie po zupie. Oto przepis:
nalesniki z miesem krokiety z miesem nalesniki z miesem z rosolu pomysl na wykorzystanie miesa z rosolu nalesniki wytrawne na slono na pikantnie

Składniki na naleśniki:
2szkl. maki pszennej tortowej
2 jajka
1szkl. mleka
1szkl. wody
szczypta soli


Składniki na farsz:
ugotowane mięso z piersi kury + z 2 pałek (z rosołu)
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
kawałek ugotowanego pora
1 duża cebula
sól, pieprz czarny i ziołowy
1 łyżka majonezu
szczypta majeranku
olej do smażenia
ok. 150 g żółtego sera
nalesniki z miesem krokiety z miesem nalesniki z miesem z rosolu pomysl na wykorzystanie miesa z rosolu nalesniki wytrawne na slono na pikantnie

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę i szczyptę soli. Wbiłam jajka i wlałam mleko. Zmiksowałam do połączenia. Następnie dalej miksując dolewałam wodę aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji ciasta. Naleśniki smażyłam na patelni naleśnikowej na niewielkiej ilości oleju. Ciasto nalewałam chochelką do zupy (o taka moja miarka). Naleśników mocno nie wypiekałam, bo potem jeszcze będą obsmażane po zwinięciu z farszem. 

Ugotowane mięso z rosołu zmieliłam w maszynce do mielenia. Zmieliłam także marchewki, pietruszkę i pora. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Przesmażyłam ją na oleju i dodałam do mięsa. Farsz wymieszałam z majonezem i doprawiłam przyprawami: solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz majerankiem. Ser starłam na tarce. 

Na każdym naleśniki rozsmarowywałam farsz i posypywałam serem a następnie zwijałam go w roladkę zwijając brzegi do środka. Po zwinięciu wszystkich naleśników obsmażyłam je na maśle na patelni. Można też zapiec w piekarniku. Naleśniki można też opanierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej i usmażyć. Wtedy uzyskamy krokiety.

SMACZNEGO!!!

nalesniki z miesem krokiety z miesem nalesniki z miesem z rosolu pomysl na wykorzystanie miesa z rosolu nalesniki wytrawne na slono na pikantnie

nalesniki z miesem krokiety z miesem nalesniki z miesem z rosolu pomysl na wykorzystanie miesa z rosolu nalesniki wytrawne na slono na pikantnie

piątek, 2 marca 2018

Mini serniczki

mini serniczki babeczki serowe babeczki z masa serowa muffinkiz serem muffinki serowe serniczki na ciasteczkowym spodzie

Mini serniczki to idealna propozycja gdy najdzie was na coś słodkiego. Są szybkie i łatwe do zrobienia. Zarówno przygotowanie jak i samo pieczenie trwa dość krótko i nie wymaga skomplikowanych czynności. Porcja słodkości też jest niewielka więc znikną zanim minie ochota i nic się nie zmarnuje. Moje serniczki zrobiłam na kruchym ciasteczkowym spodzie. Słodycz sera przełamałam kwaskowatym smakiem dżemu porzeczkowego, którego dałam po odrobinie na wierzch. Oto dokładny przepis:


Składniki na ciasteczkowy spód:
ok. 60g ciastek (u mnie herbatniki i ciastka kruche maszynkowe)
1 łyżeczka kakao
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
 

Składniki na masę serową:
250g białego sera
1 jajko
20g cukru waniliowego
czubata łyżka cukru pudru
1 budyń waniliowy bez cukru
dżem z czerwonej porzeczki
cukier puder do oprószenia po upieczeniu
mini serniczki babeczki serowe babeczki z masa serowa muffinkiz serem muffinki serowe serniczki na ciasteczkowym spodzie

Sposób przygotowania:
Ciastka zmieliłam. Można też drobniutko pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Do pokruszonych ciastek wsypałam kakao i wymieszałam. Masło  roztopiłam w rondelku i przelałam do ciastek. Dolałam łyżkę mleka i wymieszałam ręką żeby wszystko się posklejało. W razie potrzeby można dodać więcej ciastek gdyby masa była za rzadka lub więcej mleka gdyby była zbyt sypka. Foremkę silikonową do muffinek wyłożyłam papilotkami. Na dnie każdej papilotki rozłożyłam ciasteczkową kruszonkę i docisnęłam wyrównując powierzchnię. 

Ser zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Do sera wsypałam cukier waniliowy i cukier puder. Wbiłam jajko i zmiksowałam krótko mikserem do połączenia składników. Na koniec wsypałam proszek budyniowy i dokładnie wymieszałam. Masę serową przełożyłam do rękawa cukierniczego i za jego pomocą napełniłam papilotki serem. Na wierzch każdego mini serniczka nałożyłam odrobinę dżemu porzeczkowego. Serniczki wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekarnika nie rozgrzewałam. Po upieczeniu serniczki wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Następnie wstawiłam do lodówki by jeszcze lepiej się schłodziły. Przed podaniem zdjęłam papilotki i posypałam serniczki cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi 7 mini serniczków.

SMACZNEGO!!!

mini serniczki babeczki serowe babeczki z masa serowa muffinkiz serem muffinki serowe serniczki na ciasteczkowym spodzie

























mini serniczki babeczki serowe babeczki z masa serowa muffinkiz serem muffinki serowe serniczki na ciasteczkowym spodzie

środa, 28 lutego 2018

Kotlety mielone drobiowe

kotlety mielone drobiowe kotlety mielone z piersi kurczaka kotleciki

Nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad. W lodówce było tylko mięso drobiowe, ale nie miałam ochoty na typowe kotlety w panierce. Makarony z kurczakiem też się przejadły. Postanowiłam więc zrobić mielone drobiowe. Zawsze można je później wykorzystać również jako kotlety do domowych burgerów. Mielone z kurczaka są delikatniejsze i mniej wyraziste w smaku niż tradycyjne mielone wieprzowe, można więc smakowo podkręcić je różnymi przyprawami. ja jednak z tymi przyprawami nie przesadzałam bo w domu jest małe dziecko. Dodałam tylko te bardziej podstawowe, do tego cebulka, czosnek i majonez z musztardą. Oto przepis:


Składniki:
ok. 500g mięsa z piersi kurczaka
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz czarny i ziołowy
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
kotlety mielone drobiowe kotlety mielone z piersi kurczaka kotleciki


Sposób przygotowania:
Mięso zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa na najgrubszym sitku. Do mięsa wbiłam jajko. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobniutką kostkę (można ją także zmielić). Cebulę dołożyłam do mięsa. Przecisnęłam przez praskę ząbek czosnku. Dodałam przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, musztardę i majonez. Wsypałam bułkę tartą i wymieszałam wszystko ręką na jednolitą masę. W razie potrzeby można dodać więcej bułki tartej, ale im więcej bułki tym bardziej suche i wiórowate będą kotlety.
Z masy mięsnej odrywałam porcje ciasta i formowałam z nich kotlety. Panierowałam je w mące pszennej i kładłam na rozgrzany olej. Smażyłam po kilka minut z każdej strony do uzyskania ładnego złotobrązowego koloru. Usmażone kotlety wykładałam na ręcznik papierowy. Kotlety podałam tradycyjnie z ugotowanymi ziemniakami i jarzynką na ciepło, na którą przepis znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/jarzynka-do-obiadu.html

SMACZNEGO!!!

kotlety mielone drobiowe kotlety mielone z piersi kurczaka kotleciki

kotlety mielone drobiowe kotlety mielone z piersi kurczaka kotleciki

Tortille pszenne - placki

domowe tortille pszenne placki tortilli

Zawsze kupowałam gotowe tortille i przygotowywałam z nich różne potrawy. Stwierdziłam jednak, że skoro wykorzystuję je w kuchni tak często, to może spróbuję je zrobić sama. Akurat dziś miałam ochotę na quesadille, a nie miałam tortilli kupnych, więc postanowiłam, że zrobię własne. Składniki potrzebne do ich przygotowania chyba każdy ma zawsze w domu bo to tylko mąką, oliwa i woda. Tortille robi się bardzo szybko i są bardzo smaczne. Smak jest trochę inny jak tych kupnych. Mi najbardziej przypomina smak placków pieczonych w dzieciństwie na fajerze kuchni kaflowej. Były to placki z ciasta na domowy makaron. Wygląd tortilli też jest trochę inny. Są bardziej pofalowane, bo podczas smażenia robią się bąble, ciasto puchnie mimo że jest rozwałkowane bardzo cienko. Moim zdaniem tortille domowe wygrywają. Oto przepis:

Składniki:
ok. 2,5szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania
220ml wody
5 łyżek oleju
0,5 łyżeczki soli
domowe tortille pszenne placki tortilli

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypałam do dużej miski. Wlałam wodę i olej. Dosypałam sól  i zagniotłam elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki gdyby ciasto było zbyt kleiste. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste ale nie powinno się kleić do rąk. Zagniecione ciasto uformowałam w kulę, nakryłam folią aluminiową żeby nie obsychało i odstawiłam na pół godziny by odpoczęło. Po 30 minutach ciasto trochę spłaszczyłam i pokroiłam na 8 trójkątnych części jak pizzę. Każdą taką część ciasta formowałam w kulkę zawijając brzegi ciasta pod spód. Taką kulkę podsypywałam trochę mąką i wałkowałam na cienki placek o kształcie koła. Placek powinien być wielkości patelni na której ma być smażony. Ja smażyłam placki na patelni do naleśników bez używania tłuszczu. Smażyć należy z obu stron aż placki się przyrumienią. Gdy ciasto zacznie dostawać bąbli należy przewrócić na drugą stronę. Można te bąble spłaszczać łopatką żeby tortille równo się przysmażyły. Placki wykładałam na talerz i przykrywałam wilgotną ściereczką żeby nie obsychały. Tortille można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka dni lub zamrozić. Można je wykorzystać do wielu dań, na które pomysły znajdziecie na moim blogu np. quesadilla (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/quesadilla-z-kurczakiem.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html) czy tortille z sałatką gyros (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/tortille-z-saatka-gyros.html).

SMACZNEGO!!! 

domowe tortille pszenne placki tortilli

domowe tortille pszenne placki tortilli

Jarzynka do obiadu

jarzynka do obiadu bigos z marchewki i warzyw potrawka warzywna salatka na cieplo marchewka z warzywami

Naszła mnie ochota na jakiś ciepły dodatek do obiadu, który jednocześnie będzie pasował do mięsa drobiowego. Postanowiłam więc zrobić taką jarzynkę na bazie marchewki, cebuli i papryki konserwowej. Jarzynkę zaprawiłam koncentratem pomidorowym i sosem słodko - kwaśnym. Powstało coś na kształt bigosu marchewkowego lub sosu do ryby po grecku. Taka jarzynka jest dobra zarówno na gorąco jak i na zimno. Nadaje się do drobiu, ryb czy wieprzowiny. Oto przepis:

Składniki:
5 mniejszych marchewek
1 pietruszka
kawałek selera
2 średnie cebule
5 kawałków papryki konserwowej
ok. 200g koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki sosu słodko - kwaśnego
listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy
papryka słodka w proszku
olej do smażenia
jarzynka do obiadu bigos z marchewki i warzyw potrawka warzywna salatka na cieplo marchewka z warzywami

Sposób przygotowania:
Cebule obrałam i pokroiłam w piórka. Zeszkliłam na ok. 2 łyżkach oleju. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Dodałam do podsmażonej cebuli. Smażyłam kilka minut, mieszając co jakiś czas aż warzywa się przyrumieniły. Następnie podlałam szklanką wody, włożyłam listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiłam warzywa solą, pieprzem czarnym i zielonym oraz papryką słodką w proszku. Przykryłam patelnię i dusiłam do miękkości. Gdy warzywa zmiękły dodałam na patelnię pokrojoną drobno paprykę konserwową. Dodałam też koncentrat pomidorowy i sos słodko - kwaśny. Dusiłam wszystko jeszcze ok. 15 minut a następnie odkryłam patelnię i smażyłam aż płyn odparował. Na koniec można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Jarzynkę podawać na gorąco lub na zimno do obiadu. Można też ją wykorzystać jako sos do a;la ryby o grecku.

SMACZNEGO!!!

jarzynka do obiadu bigos z marchewki i warzyw potrawka warzywna salatka na cieplo marchewka z warzywami

jarzynka do obiadu bigos z marchewki i warzyw potrawka warzywna salatka na cieplo marchewka z warzywami

jarzynka do obiadu bigos z marchewki i warzyw potrawka warzywna salatka na cieplo marchewka z warzywami

poniedziałek, 26 lutego 2018

Zupa ogórkowa

zupa ogorkowa domowa zupa ze smietana ogorkowa zabielana ogorkowa na kurczaku

Zupa ogórkowa to kolejna tradycyjna zupa która znajduje się w moim menu. Co ciekawe, w dzieciństwie nie lubiłam tej zupy i nie chciałam jej jeść. Teraz natomiast to jedna z moich ulubionych zup. Co prawda robię ją troszkę inaczej niż moja mama, ale smak jest podobny. Chyba po prostu do niektórych potraw trzeba dorosnąć. Zupa ogórkowa jest fajna kwaskowa w smaku za sprawą ogórków kiszonych, a jednocześnie słodkawa i śmietankowa dzięki słodkiej śmietance którą dodaję i marchewce. Z dodatkiem bagietki czosnkowej lub świeżego pieczywa stanowi doskonałą propozycję obiadową zwłaszcza w chłodne dni. Oto mój przepis:


Składniki:
2 pałki z kurczaka
6-7 ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
słoik ogórków (ok.5 średnich ogórków)
1 cebula
kawałek pora

sól, pieprz czarny mielony
majeranek
pieprz ziołowy
2 listki laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
1 ziaren czarnego pieprzu
śmietana 30%
ok. 2 płaskie łyżki kaszy manny
1 kostka rosołowa drobiowa
2 łyżki masła
zupa ogorkowa domowa zupa ze smietana ogorkowa zabielana ogorkowa na kurczaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa umyłam i obrałam. Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce na dużych oczkach. Pora i cebulę drobno pokroiłam. W garnku roztopiłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam na nim warzywa. Następnie dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i pałki z kurczaka. Wlałam ok. 5-6 szklanek wody. Włożyłam listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty i roztarty majeranek. Zagotowałam. Następnie włożyłam do zupy kostkę rosołową i gotowałam aż warzywa trochę zmiękły.
W międzyczasie starłam na tarce na grubych oczkach ogórki kiszone, przesmażyłam je na łyżce masła na patelni i dodałam je do zupy. Gotowałam do miękkości. Na koniec zaprawiłam zupę śmietanką. Nie podaję dokładnej ilości bo to zależy od tego jaki stopień zabielenia chcemy uzyskać. Wsypałam też do zupy kaszę manną i gotowałam jeszcze jakieś 15-20 minut. Na koniec doprawiłam solą, pieprzem mielonym i ziołowym. Można też dodać natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek. Zupę podałam z bagietką czosnkową. Zupę można też zmiksować na krem po wyjęciu pałek z kurczaka.

SMACZNEGO!!!

zupa ogorkowa domowa zupa ze smietana ogorkowa zabielana ogorkowa na kurczaku

zupa ogorkowa domowa zupa ze smietana ogorkowa zabielana ogorkowa na kurczaku

Domowe hamburgery

domowe hamburgery burgery wieprzowe kotlety wieprzowe do hamburgerow fast food domowy

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia domowych hamburgerów ale takich od początku do końca. Do tej pory zawsze robiłam je z gotowych półproduktów, czyli z kupnych kotletów do hamburgerów i kupnych bułek. Było szybko i wygodnie, ale odkąd prowadzę bloga kulinarnego staram się coraz więcej rzeczy robić sama. Dziś postanowiłam wypróbować pomysł na domowe kotlety do hamburgerów. Co prawda zrobiłam trochę oszukane bo z wieprzowiny a nie z wołowiny, ale i tak wyszły o niebo lepsze od kupnych płaskich i cienkich kotletów bez smaku. Oto przepis: 

Składniki na kotlety:
ok. 400g mięsa wieprzowego
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
szczypta papryki ostrej w proszku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka sosu sojowego
mąka do panierowania
olej do smażenia

domowe hamburgery burgery wieprzowe kotlety wieprzowe do hamburgerow fast food domowy
Pozostałe składniki:
bułki do hamburgerów
sałata
pomidor
ogórek kiszony
cebula
majonez
ketchup
sól, pieprz
domowe hamburgery burgery wieprzowe kotlety wieprzowe do hamburgerow fast food domowy

Sposób przygotowania:
Mięso zmieliłam. Cebulę poszatkowałam drobniutko i dodałam do mięsa. Wbiłam jajko, wsypałam bułkę tartą. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym i szczyptą ostrej papryki. Przyprawy dawałam na oko więc dokładnych proporcji nie podam. Dodałam musztardę i sos sojowy. Przecisnęłam przez praskę ząbek czosnku i wymieszałam wszystko ręką na jednolitą masę. Z masy mięsnej odrywałam porcje masy i formowałam kotlety średnicy mniej więcej takiej jaką ma bułka do hamburgera i grubości min. 1cm. Kotlety obtaczałam w mące pszennej  smażyłam na oleju na ładny lekko brązowy kolor. Wykładałam na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Wyszło mi z tych składników 8 kotletów. Tym razem skorzystałam jeszcze z kupnych bułek bo zapomniałam kupić jogurt potrzebny do upieczenia bułek. Bułki przekroiłam i podpiekłam na suchej patelni. Jedną połówkę posmarowałam majonezem, położyłam liść sałaty, na to kotlet, plaster sera (posypany solą i pieprzem), plasterki pomidora, plasterki cebuli, plasterki ogórka kiszonego, liść sałaty i przykryłam drugą połówką bułki posmarowaną ketchupem pikantnym.

SMACZNEGO!!!

domowe hamburgery burgery wieprzowe kotlety wieprzowe do hamburgerow fast food domowy

domowe hamburgery burgery wieprzowe kotlety wieprzowe do hamburgerow fast food domowy

domowe hamburgery burgery wieprzowe kotlety wieprzowe do hamburgerow fast food domowy

sobota, 24 lutego 2018

Szynka z rękawa

szynka z rekawa szynka pieczona w rekamie szynka na kanapki domowa wedlina domowa szynka

Ostatnio dość często robię domowe wędliny. Nie mam jednak wędzarni ani szynkowaru więc posiłkuję się piekarnikiem lub garnkiem i robię wędliny pieczone lub gotowane. Są one o niebo lepsze od sztucznych wędlin dostępnych w sklepach i wcale drożej nie kosztują. Pracy przy nich też nie ma dużo, bo całą robotę właściwie odwala za nas piekarnik. Trzeba mięso jedynie zamarynować w wstawić do pieca. W ten prosty sposób uzyskujemy zdrową i bardzo smaczną wędlinę na kanapki. Robię tym sposobem różne mięsa: schab, boczek, karkówkę, a dziś akurat wypadło na szynkę. Oto przepis:
szynka z rekawa szynka pieczona w rekamie szynka na kanapki domowa wedlina domowa szynka

Składniki:
2 szynki każda o wadze 1,20kg
gotowa marynata do mięsa wieprzowego w proszku
sól, pieprz
czosnek granulowany
szynka z rekawa szynka pieczona w rekamie szynka na kanapki domowa wedlina domowa szynka

Sposób przygotowania:
Świeże mięso z szynki wieprzowej umyłam i zamarynowałam, czyli obsypałam dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gotową mieszanką przypraw do mięsa wieprzowego. Mięso umieściłam w foliowym rękawie do pieczenia i wstawiłam na blaszce do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso upiekłam. Piekłam godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu mięso pozostawiłam zawiązane w rękawie w piekarniku do wystygnięcia. Następnie upieczone szynki wyjęłam z rękawa na metalową kratkę żeby osuszyć je z tłuszczu. Szynki można owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Kroić najlepiej dopiero po kilku godzinach leżenia w lodówce kiedy szynka się schłodzi i ściśnie. Szynkę można też podać na gorąco jako pieczeń z sosem który wytwarza się w trakcie pieczenia. Można go dodatkowo zagęścić mąką jeśli ktoś woli zawiesiste sosy, a resztę zjeść na zimno jako wędlinę.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na domowe wędliny: boczek gotowany rolowany (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html), karkówkę gotowaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), schab pieczony w cebuli (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/schab-pieczony-w-przyprawach-i-cebuli.html), karkówkę i boczek pieczony (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/domowa-wedlina-baleron-i-boczek-do.html).

SMACZNEGO!!!

szynka z rekawa szynka pieczona w rekamie szynka na kanapki domowa wedlina domowa szynka

szynka z rekawa szynka pieczona w rekamie szynka na kanapki domowa wedlina domowa szynka

szynka z rekawa szynka pieczona w rekamie szynka na kanapki domowa wedlina domowa szynka

piątek, 23 lutego 2018

Delicja wiśniowa

delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

Miała być babka czekoladowo - kokosowa lub kruche ciasto ze śliwkami i budyniem, a wyszła delicja wiśniowa bez pieczenia. Tak szybko zmieniają się zachcianki kobiety w ciąży. Ale muszę przyznać że wybór był słuszny. Ciasto wyszło przepyszne i z pewnością będzie gościć na moim stole częściej. Jest przy tym łatwe do zrobienia i nie wymaga wielu składników. Podstawą tego ciasta są budynie i galaretka no i jak sama nazwa wskazuje ciastka delicje. Generalnie wydawało mi się że ciasto powinno być na jasnym biszkopcie, ale że akurat nie było mi po drodze z pieczeniem, to zrobiłam je na ciasteczkowym spodzie i przełożyłam warstwy herbatnikami. Oto przepis:
delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

Składniki na ciasteczkowy spód:
ok. 250g ciastek różnych (u mnie słomka ptysiowa, kruche ciastka, herbatniki)
ok. 120g masła
ok. 50g białej czekolady

Masło roztopiłam w rondelku. Czekoladę połamałam na kawałki i roztopiłam w mikrofali. Ciastka pokruszyłam palcami jak najdrobniej. Do ciastek wlałam masło i czekoladę i dokładnie wszystko wymieszałam. Można to zrobić łyżką lub ręką.  Kwadratową tortownicę o wymiarach ok. 24x24cm wyłożyłam papierem do pieczenia i dno wylepiłam moim ciasteczkowym spodem. Tortownicę wstawiłam do lodówki żeby spód stwardniał i zastygł.
delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

Składniki na masy:
1 budyń wiśniowy na 3/4l. mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4l. mleka
1 budyń waniliowy na 0,5l. mleka
1 litr i 250ml mleka
3 łyżki mąki pszennej tortowej
6 łyżek cukru
ok. 300g masła
3 łyżki mleka w proszku

Z 0,5 litra mleka odlałam 0,5szkl mleka i roztopiłam w nim budyń wiśniowy, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Resztę mleka zagotowałam i na gotujące się mleko wlałam zawiesinę. Gotowałam, cały czas mieszając aż budyń zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Tak samo ugotowałam budyń śmietankowy. Budyń waniliowy ugotowałam na 1 szklance mleka. Odlałam z niej ćwiartkę szklanki i roztopiłam w nim proszek budyniowy, cukier i łyżkę mąki. Zawiesinę wlałam na gotujące mleko. Gotowałam do zgęstnienia i wystudziłam. 
Zimny budyń wiśniowy i połowę budyniu waniliowego zmiksowałam z ok. 150g miękkiego masła. Zimny budyń śmietankowy i drugą połowę budyniu waniliowego zmiksowałam z resztą masła i mlekiem w proszku.
delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

Dodatkowo:
dżem wiśniowy
ok.3 paczki herbatników
2 galaretki wiśniowe
duża paczka delicji najlepiej o smaku wiśniowym

Ciasteczkowy spód posmarowałam dżemem wiśniowym. Na dżem wyłożyłam budyń wiśniowy. Na budyń ułożyłam warstwę herbatników i na to wyłożyłam budyń śmietankowy. Na budyniu ułożyłam delicje. Dwie galaretki wiśniowe rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody i gdy galaretka ostygła i zaczęła gęstnieć przelałam ją na ciasto. Ciasto wstawiłam na całą noc do lodówki.

SMACZNEGO!!!

delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno