czwartek, 23 maja 2019

Ciasto trio

ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

Ciasto trio to ciasto wymyślone przeze mnie na potrzeby chwili. Miałam ochotę na ciasto kruche, ale ostatnio było już kruche z dżemem i budyniem, więc chciałam zrobić coś innego. W lodówce nie miałam jakichś nadzwyczajnych składników, jedynie jakieś podstawowe produkty, owoców sezonowych też jeszcze za bardzo nie ma, więc poskładałam to co miałam i tak wyszło ciasto trio. Żeby było bardziej kolorowo zrobiłam je w dwóch smakach: kakaowym i tradycyjnym. Do środka jako nadzienie dałam biały ser, budyń waniliowy i kawałki jabłek. Całość oblałam czekoladą. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Do tego jest łatwe do zrobienia i ładnie się prezentuje. Polecam. A oto przepis:
ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

Składniki na ciasto:
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 budynie waniliowe bez cukru na 0,5l mleka (po 40g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4szkl. cukru pudru
32g cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
200g masła
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:
2 jabłka
250g białego sera
1 żółtko
1 łyżka cukru do sera
1 budyń waniliowy
1,5szkl. mleka
2 łyżki cukru do budyniu

Polewa:
ok. 75g mlecznej czekolady
2 łyżki śmietany 30%
ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto kruche oprócz kakao umieściłam w misce i szybko zagniotłam jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej dodałam kakao i zagniotłam ponownie aż uzyskałam jednolite kakaowe ciasto. Obydwie części ciasta zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam do niego żółtko i cukier i wymieszałam. Użyłam sera białego chudego o miałkiej konsystencji, jakby jednokrotnie zmielonego. Można też użyć twarogu i go po prostu zmielić lub gęstego sera z wiaderka. Szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier. Taką mieszankę przelałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach połowę ciasta jasnego i połowę ciasta ciemnego i przemieszałam je w blaszce. Na cieście rozłożyłam w kilku miejscach po łyżce sera białego. Pomiędzy serem rozłożyłam po łyżce przestudzony budyń. Jabłka obrałam ze skórki, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam je na kawałki. Kawałki jabłek poutykałam w puste miejsca między serem i budyniem. Na wierzch starłam resztę ciasta jasnego i ciemnego. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjęłam je z piekarnika i pozostawiłam na metalowej kratce do wystudzenia. Gdy wystygło przygotowałam polewę. Śmietankę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Czekoladą polałam ciasto i wstawiłam je do lodówki na kilka godzin. 

SMACZNEGO!!!

ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

sobota, 18 maja 2019

Ciasto kruche z dżemem i budyniem

ciasto kruche z dzemem i budyniem kruchy placek z dzemem i budyniem proste ciasto smaczne ciasto kruszynka

Dziś bardzo zwyczajne, tradycyjne ciasto bez udziwnień, czyli po prostu kruchy placek z dżemem z czarnej porzeczki i cienką warstwą budyniu waniliowego, posypany cukrem pudrem. Klasycznie, ale bardzo smacznie. Takie ciasto pasuje na każdą okazję, jest szybkie i proste do zrobienia, nie wymaga wyszukanych składników. Celowo zrobiłam je cienkie, a małą ilością nadzienia, aby to nadzienie nie przyćmiło smaku ciasta, bo akurat miałam największą ochotę na samo ciasto. Poza tym przy takiej ilości nadzienie nie wypływa też bokami i placek łatwo się kroi. Mi to ciasto bardzo przypadło do gustu. Mam nadzieję, że wam też posmakuje. Oto przepis:

Składniki na ciasto kruche:
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
3/4szkl. cukru pudru
32g cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1 duże jajko
200g masła

Składniki na nadzienie:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1,5szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta
ciasto kruche z dzemem i budyniem kruchy placek z dzemem i budyniem proste ciasto smaczne ciasto kruszynka

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto powinny być schłodzone, dlatego nie wyjmowałam ich wcześniej z lodówki. Do miski wsypałam mąkę tortową i ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko. Dodałam śmietanę i masło pokrojone na plasterki. Szybko zagniotłam jednolite ciasto. Podzieliłam je na dwie równe połowy, każdą owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Takie ciasto można też sobie przygotować dzień wcześniej. 
1 szklankę mleka zagotowałam, a w pozostałe mleko rozrobiłam z budyniem i z cukrem. Rozrobioną mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam, aby trochę przestygł, a w tym czasie przygotowałam sobie blachę o wymiarach 25x30cm. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Na dno blachy starłam jedną część zamrożonego ciasta. Lekko je docisnęłam palcami.Na cieście rozsmarowałam dżem porzeczkowy, a na dżemie rozprowadziłam ugotowany budyń. Na wierzch starłam drugą część ciasta. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok.50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Następnie ciasto dodatkowo schłodziłam w lodówce, ale nie jest to oczywiście konieczne. Zimne ciasto posypałam cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na kruche ciasta z różnymi dodatkami, np. kruche ciasto z dżemem, budyniem i rabarbarem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/05/kruche-ciasto-z-budyniem-i-rabarbarem.html), pleśniak z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotka śmietankowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto z makiem i jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/kruche-ciasto-z-makiem-i-jabkami.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

ciasto kruche z dzemem i budyniem kruchy placek z dzemem i budyniem proste ciasto smaczne ciasto kruszynka

ciasto kruche z dzemem i budyniem kruchy placek z dzemem i budyniem proste ciasto smaczne ciasto kruszynka

ciasto kruche z dzemem i budyniem kruchy placek z dzemem i budyniem proste ciasto smaczne ciasto kruszynka

wtorek, 7 maja 2019

Ciasto czekoladowo - migdałowe

ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada



Ostatnio miałam okazję zjeść kupne ciasto, które miało fajny posmak migdałowy i nabrałam ogromnej ochoty na więcej. Wspomniane ciasto było w rodzaju babki piaskowej, która na wierzchu miała taką fajną cukrową skorupkę i właśnie ta skorupka miała migdałowy posmak. Początkowo miałam zrobić również babkę, ale gotowaną, jasną o smaku migdałowym. Jednak ostatecznie wyszło ciasto czekoladowe z posmakiem migdałowym. Ciasto zrobiłam w wersji gotowanej ale w innej foremce niż do babki. Do ciasta dodałam mleczną czekoladę, cukier migdałowy i mielone migdały. Wierzch ciasta natomiast oblałam domową polewą kakaową. Ciasto wyszło wspaniałe. Jest tak delikatne, puszyste i wilgotne zarazem, że wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto będzie idealne na każdą okazję. Oto przepis:

Składniki:
5 jajek
250g masła lub margaryny
1/4szkl. śmietany 30%
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao naturalnego
1 łyżka mielonych migdałów
3/4szkl. cukru kryształu
32g cukru waniliowego
32g cukru migdałowego
1, łyżeczki proszku do pieczenia
100g mlecznej czekolady
szczypta soli 
kilka kropel olejku migdałowego do ciast
1 łyżka rodzynek

Polewa:
2 płaskie łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mleka
1 czubata łyżka kakao naturalnego
1 czubata łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki żelatyny
ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada

Sposób przygotowania:
Margarynę, śmietanę i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki aby ogrzać je do  temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka, masło/margarynę, śmietanę i wszystkie rodzaje cukru umieściłam w misce miksera i miksowałam na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż uzyskałam jednolitą, jasną i puszystą masę. Mąkę pszenną tortową wymieszałam z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, kakao i mielonymi migdałami. Mieszankę składników sypkich dodawałam powoli do masy jajeczno - maślanej,miksując mikserem na najmniejszych obrotach. Gdy ciasto było dobrze połączone wyłączyłam mikser i już za pomocą łyżki wmieszałam do ciasta pianę z białek. Czekoladę mleczną pokroiłam nożem na wiórki i wsypałam do ciasta. Dodałam jeszcze rodzynki i olejek migdałowy i jeszcze raz wszystko wymieszałam. Formę o średnicy ok. 25cm wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto. Formę szczelnie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i gotowałam ciasto 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu formę wyjęłam z garnka i zdjęłam folię. Ciasto pozostawiłam do wystygnięcia a następnie wyłożyłam na talerz obracając blachę do góry dnem. Do rondelka włożyłam masło, kakao, cukier puder i mleko. Mieszając cały czas odgrzewałam składniki aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Rondelek zestawiłam z ognia i polewę wymieszałam z żelatyną. Gorącą polewą olałam ciasto i wstawiłam je do lodówki, aby polewa stężała. 

SMACZNEGO!!!

ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada

ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada

ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada

czwartek, 25 kwietnia 2019

Tort czekoladowy

tort czekoladowy tort milky way tort na kakaowym biszkopcie tort z kremem czekoladowym tort urodzinowy tort z traktorem tort dla dziecka

Ten tort powstał z okazji trzecich urodzin mojego synka. Do tej pory robiłam mu zawsze lżejsze torty na jasnym biszkopcie, z kremem śmietankowym i jakimś owocowym dodatkiem w postaci frużeliny, dżemu czy kawałków owoców. Tym razem postanowiłam pójść w zupełnie innym kierunku i zrobiłam tort trochę cięższy, słodszy, mocno czekoladowy, na ciemnym biszkopcie, mocno nasączony. Zachowałam jednak akcent owocowy i blaty biszkoptu posmarowałam dżemem wiśniowym. Tort wyszedł naprawdę smaczny, idealny nie tylko dla dzieci ale również dla dorosłych na każdą okazję. Oto przepis:

Biszkopt:
5 jaj
150g mąki pszennej tortowej
170g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao naturalnego
szczypta soli

Jaja wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany wsypałam cukier i ubijałam dalej aż piana zrobiła się lśniąca. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia. W oddzielnej misce wymieszałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszane składniki sypkie wsypałam powoli do masy jajecznej i dokładnie wymieszałam. Przygotowane ciasto przelałam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do tak zwanego suchego patyczka, czyli w praktyce ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w formie. Gdy wystygł wyjęłam go ostrożnie zz tortownicy i przekroiłam na 3 blaty równej grubości.

Krem:
600ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
100g batoników Milky Way
150g mlecznej czekolady
2 łyżki nutelli
kilka łyżek dżemu wiśniowego

Śmietanę przelałam do rondla i podgrzałam. W między czasie pokroiłam w kostkę batoniki, a czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam je do gorącej śmietany. Odczekałam ok. 2 minuty i wymieszałam wszystko aby uzyskać jednolitą konsystencję. Śmietanę wystudziłam, a następnie przykryłam i wstawiłam do lodówki na 12 godzin. Po upływie tego czasu śmietanę przelałam do miski miksera. Dodałam serek mascarpone i ubiłam to na sztywny krem. Na koniec do kremu wmieszałam nutellę. 

Do nasączenia:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub inki
3 łyżeczki cukru
200ml wody
opcjonalnie kieliszek wódki lub likieru

Wodę zagotowałam. Kawę i cukier wsypałam do szklanki, zalałam gorącą wodą i wymieszałam. Kawę ostudziłam. W wersji dla dorosłych można do wystudzonego naparu dodać kieliszek wódki lub likieru np. kawowego.

tort czekoladowy tort milky way tort na kakaowym biszkopcie tort z kremem czekoladowym tort urodzinowy tort z traktorem tort dla dziecka
Złożenie tortu:
Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu. Nasączyłam go 1/3 kawy i posmarowałam cienko dżemem wiśniowym. Na tym rozsmarowałam 1/3 kremu i przykryłam drugim biszkoptem. Znów nasączyłam kawą, posmarowałam dżemem i następną częścią kremu. Na tym ułożyłam trzeci blat biszkoptu, nasączyłam go kawą i posmarowałam cienko kremem. Kremem posmarowałam również boki tortu. Resztę kremu przełożyłam do rękawa cukierniczego i zrobiłam rozetki na wierzchu tortu. Dodatkowo ozdobiłam je gwiazdkami z mlecznej czekolady, a na środku ułożyłam opłatek.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na torty, np.: tort ferrero orzechowo - czekoladowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), tort orzechowo - śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort porzeczkowo - ananasowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-porzeczkowo-ananasowy.html), tort wiśniowo - cytrynowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-wisniowo-cytrynowy.html), truskawkowy torcik serce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/truskawkowy-torcik-serce.html), tort makowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/tort-makowy.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

tort czekoladowy tort milky way tort na kakaowym biszkopcie tort z kremem czekoladowym tort urodzinowy tort z traktorem tort dla dziecka

tort czekoladowy tort milky way tort na kakaowym biszkopcie tort z kremem czekoladowym tort urodzinowy tort z traktorem tort dla dziecka

tort czekoladowy tort milky way tort na kakaowym biszkopcie tort z kremem czekoladowym tort urodzinowy tort z traktorem tort dla dziecka




























tort czekoladowy tort milky way tort na kakaowym biszkopcie tort z kremem czekoladowym tort urodzinowy tort z traktorem tort dla dziecka

wtorek, 23 kwietnia 2019

Gotowana babka marmurkowa

Gotowana babka marmurkowa gotowana babka zebra wilgotna babka babka waniliowo kakaowa babka z czekolada babka z biala czekolada i kawa
Gotowana babka marmurkowa z dodatkiem białej czekolady i kawy rozpuszczalnej to kolejna moja propozycja pysznego ciasta. Babka powstała na Wielkanoc, ale oczywiście będzie idealna na każdą inną okazję. Babka jest bardzo smaczna, aromatyczna i wilgotna. Po oblaniu czekoladą rozpływa się w ustach. Do jej przygotowania nie trzeba piekarnika ani specjalnej metalowej formy do babki gotowanej. Wystarczy duży garnek i zwykła silikonowa foremka. Oto przepis:


Składniki:
5 jaj
250g masła lub margaryny
1szkl. cukru
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. budyni waniliowych bez cukru (proszku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao naturalnego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej typu crema
20g białej czekolady
szczypta soli
kilka kropel aromatu śmietankowego do ciast

Polewa:
100g mlecznej czekolady
3 łyżki śmietany 30%

Gotowana babka marmurkowa gotowana babka zebra wilgotna babka babka waniliowo kakaowa babka z czekolada babka z biala czekolada i kawaSposób przygotowania:
Wszystkie składniki na babkę, które normalnie trzymam w lodówce, wyjęłam aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło/margarynę wrzuciłam do miski miksera. Dosypałam cukier i ucierałam mikserem na najwyższych obrotach aż uzyskałam puszysty krem. Następnie nie przerywając ucierania dodawałam po jednym żółtku.
Mąkę pszenną tortową wymieszałam w oddzielnej misce z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Mieszankę składników sypkich powoli dodałam do utartej masy jajeczno - maślanej. Następnie do ciasta wmieszałam delikatnie łyżką ubitą pianę z białek. Powstałe ciasto podzieliłam na dwie równe połowy. Do jednej części ciasta dodałam startą na drobne wiórki białą czekoladę i aromat śmietankowy i wymieszałam. Do drugiej części ciasta dodałam kakao i kawę rozpuszczalną i również wymieszałam. Silikonową foremkę do babki wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Do formy nakładałam na przemian po łyżce ciasta jasnego i ciemnego aż do wyczerpania obydwu.
Formę nakryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka z wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam, ustawiłam na gazie i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień i na małym gazie gotowałam babkę ok. 80 minut. Po ugotowaniu formę od razu wyjęłam i zdjęłam folię. Babkę pozostawiłam w formie do wystudzenia a następnie wyłożyłam na talerz. Czekoladę mleczną połamałam na kawałki i zalałam ją podgrzaną śmietaną. Mieszałam do rozpuszczenia się czekolady. Polewą polałam babkę. Ciasto wstawiłam do lodówki aby polewa zastygła.

Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!!

Gotowana babka marmurkowa gotowana babka zebra wilgotna babka babka waniliowo kakaowa babka z czekolada babka z biala czekolada i kawa

Gotowana babka marmurkowa gotowana babka zebra wilgotna babka babka waniliowo kakaowa babka z czekolada babka z biala czekolada i kawa

Gotowana babka marmurkowa gotowana babka zebra wilgotna babka babka waniliowo kakaowa babka z czekolada babka z biala czekolada i kawa

wtorek, 16 kwietnia 2019

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka

Wielkanoc zapasem, więc na moim blogu ląduje przepis na pyszną babkę. Jest to kolejna już w moim repertuarze babka gotowana. Tym razem zrobiłam wersję czekoladową, z dodatkiem budyniu czekoladowego. Ponadto wzbogaciłam ją jeszcze o wiórki z czekolady i to z trzech rodzajów czekolady: mlecznej, gorzkiej i białej. Ostatnio decyduję się coraz częściej na babki gotowane, mimo że może jest przy nich trochę więcej zachodu. Takie babki zawsze się udają, równo wyrastają, nie przypalają się i nie są suche. No i ten smak... Powiem wam jedno. Ta babka zachwyca swoją prostotą i zarazem swoim smakiem. Tak delikatnej babki jeszcze nie jadłam. Ona wprost rozpływa się w ustach. Oto przepis:

Składniki:
5 jajek
250g masła/margaryny
1szkl. cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
1 duży budyń czekoladowy na 3/4l mleka
1 duży budyń śmietankowy na 3/4l mleka
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
20g czekolady mlecznej
20g czekolady gorzkiej
20g czekolady białej

Polewa:
100g czekolady (u mnie 70g mlecznej i 30g gorzkiej)
2-3 łyżki śmietany 30%
Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka

Sposób przygotowania:
Składniki do przygotowania babki wyjęłam sobie kilka godzin wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło/margarynę przełożyłam do miski miksera. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i rozpoczęłam ucieranie. Gdy masło trochę zbielało, dodałam żółtka i ucierałam dalej aż cukier się rozpuścił a masa zrobiła się puszysta. W drugiej misce wymieszałam ze sobą składniki sypkie czyli mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i proszki budyniowe. Tą mieszankę powoli wsypywałam do utartego masła z żółtkami, mieszając do połączenia. Następnie do ciasta wmieszałam łyżką pianę z białek. Czekoladę mleczną, gorzką i białą pokroiłam nożem w wiórki i wsypałam ją do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Formę silikonową do babki (taką z kominem) wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Następnie przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Formę z ciastem przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam ją do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Gdy woda zaczęła bulgotać, zmniejszyłam gaz na minimalny i w ten sposób gotowałam babkę 80 minut. Po ugotowaniu babkę od razu wyjęłam z wody i zdjęłam folię aluminiową. Babkę nakryłam bawełnianą ściereczką i pozostawiłam do wystudzenia. Gdy babka wystygła przełożyłam ją z formy na talerz i przygotowałam polewę. Śmietankę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawiłam na chwilę a następnie wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Polewą posmarowałam babkę i wstawiłam ją do lodówki aby polewa zastygła.
Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!!

Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka

Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka



























Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka

Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka

Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka

piątek, 12 kwietnia 2019

Orzechowy sernik gotowany z rodzynkami

orzechowy sernik gotowany z rodzynkami sernik gotowany z orzechami wloskimi sernik na herbatnikach ciasto z orzechami sernik bez pieczenia sernik na zimno

Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na serniki gotowane, a to świadczy o dwóch rzeczach. Po pierwsze lubię je ja i moja rodzina. Po drugie są one bardzo łatwe do zrobienia i przede wszystkim szybkie (a to ważna kwestia przy dwójce małych dzieci). Można je robić na różnych spodach, w różnych wersjach smakowych i za każdym razem uzyskać inny efekt. Tym razem połączyłam ser z orzechami włoskimi i rodzynkami. Wyszedł bardzo przyjemny serniczek na herbatnikach, idealny na co dzień i od święta. Oto przepis:

Składniki:
ok. 400g herbatników
1kg sera na sernik w wiaderku
3 jajka
150g masła lub margaryny
1szkl. cukru
2 budynie waniliowe bez cukru na 0,5l mleka
0,5szkl. mleka
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
100g mlecznej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
orzechowy sernik gotowany z rodzynkami sernik gotowany z orzechami wloskimi sernik na herbatnikach ciasto z orzechami sernik bez pieczenia sernik na zimno

Sposób przygotowania:
Masło/margarynę włożyłam do garnka. Dodałam ser, cukier i jajka i zaczęłam to podgrzewać, mieszając cały czas, aby uzyskać jednolitą masę. Gdy już wszystko się rozpuściło i połączyło ze sobą, podgrzewałam masę dalej, mieszając już tylko co jakiś czas. Proszki budyniowe rozmieszałam w mleku i gdy masa serowa zaczęła bulgotać, wlałam przygotowaną mieszankę budyniową. Masę intensywnie mieszałam, dalej podgrzewając aż zgęstniała. Na koniec do masy seriwe dodałam orzechy i rodzynki i wymieszałam jeszcze raz. Tortownicę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki, jeden przy drugim. Na ciastka wyłożyłam połowę masy serowej i ułożyłam drugą warstwę herbatników. Na to wyłożyłam resztę masy serowej i ostatnią warstwę herbatników. Ciasto odstawiłam, aby wystygło. Gdy sernik był wystudzony zrobiłam polewę. Śmietankę podgrzałam, wrzuciłam do niej połamaną czekoladę i mieszałam aż się połączyły w jednolitą polewę. Polewą posmarowałam ciasto i wstawiłam je do lodówki na całą noc. 
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na serniki gotowane: sernik gotowany na ciasteczkowym spodzie (link do przepisu:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/sernik-gotowany-na-ciasteczkowym-spodzie.html), sernik gotowany z musem truskawkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/sernik-gotowany-z-musem-truskawkowym.html) oraz klasyczny sernik gotowany (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-gotowany.html).

SMACZNEGO!!!

orzechowy sernik gotowany z rodzynkami sernik gotowany z orzechami wloskimi sernik na herbatnikach ciasto z orzechami sernik bez pieczenia sernik na zimno

orzechowy sernik gotowany z rodzynkami sernik gotowany z orzechami wloskimi sernik na herbatnikach ciasto z orzechami sernik bez pieczenia sernik na zimno

orzechowy sernik gotowany z rodzynkami sernik gotowany z orzechami wloskimi sernik na herbatnikach ciasto z orzechami sernik bez pieczenia sernik na zimno

wtorek, 9 kwietnia 2019

Gotowana babka orzechowa


gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

Dziś kolejna babka gotowana, tym razem delikatnie orzechowa, zrobiona z dodatkiem budyni i oblana czekolada z orzechami. Babka jest pyszna, wilgotna w środku i bardzo delikatna w strukturze. Jest mięciutka i aromatyczna. Dla mnie takie ciasto jest idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty. Dodatkową zaletą babek gotowanych jest to że zawsze wychodzą, równo rosną, nie opadają ani się nie przypalają. Takie babki goszczą w moim domu dość często, nie tylko na Wielkanoc, ale oczywiście w święta też ich nie zabraknie. Polecam wam ten przepis, a oto on:

Składniki:
5 jajek
250g masła lub margaryny
1szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5szkl. maki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
0,5szkl. zmielonych orzechów włoskich
szczypta soli
100g mlecznej czekolady z drobnymi orzechami
3 łyżki śmietany 30%
gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

Sposób przygotowania:
Składniki potrzebne do zrobienia babki wyjęłam wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej. Miękkie masło/margarynę włożyłam do miski miksera. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i ucierałam kilka minut aż masa nabrała trochę puszystości. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka dodałam do masła utartego z cukrem i miksowałam dalej do połączenia składników. W oddzielnej misce wymieszałam mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną, proszki budyniowe, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Składniki suche przesypałam do masy jajeczno - maślanej i wymieszałam. Można to zrobić za pomocą łyżki lub miksera na wolnych obrotach (należy jednak najpierw wmieszać trochę mąkę do środka aby nie zakurzyć całej kuchni, lub wsypywać mąkę partiami). Na koniec do ciasta dodałam pianę z białek i tu wymieszałam już łyżka aby ciasto nie straciło swojej puszystości. Foremkę silikonową do babki, taką z kominem nasmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną, a następnie przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Formę nakryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam pokrywką i ustawiłam na gazie. Babkę zagotowałam, a następnie zmniejszyłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam babkę przez ok. 80-85 minut. Jeśli forma wypływa można na niej położyć mały talerzyk lub drewnianą deseczkę do krojenia, aby ją trochę obciążyć, by nie przemieszczała się w trakcie gotowania. Po ugotowaniu formę z babką wyjęłam z garnka i zdjęłam folię aluminiową. Babkę przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy babka wystygła wyjęłam ją z formy na talerz i przygotowałam polewę. Śmietankę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę, a następnie zamieszałam aż czekolada się rozpuściła. Czekoladą polałam wierzch babki pozwalając jej nadmiarowi spłynąć swobodnie na boki. Babkę wstawiłam do lodówki aby polewa zastygła. 
Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!! 

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

piątek, 5 kwietnia 2019

Napoleonka królewska


Napoleonka królewska napoleonka na krakersach napoleonka z kremem czekoladowym ciasto bez pieczenia na krakersach herbatnikach ciasto smietankowo czekoladowe ciasto z czekolada
Dziś coś na szybko i coś w mniejszej porcji, ale równie smaczne. Zrobiłam napoleonkę na ciastkach, z dodatkową warstwą czekoladową na śmietanie. Nazwałam to ciasto napoleonka królewska ponieważ jest trochę podobne do karpatki królewskiej, czyli karpatki z kremem budyniowym i kremem czekoladowym. Taką karpatkę też muszę kiedyś wypróbować. Ciasto zrobiłam w małej foremce, ale oczywiście można składniki podwoić lub nawet potroić i zrobić ciasto w standardowej blaszce lub tortownicy. Ja za kilka dni będę miała kolejne słodkości z racji urodzin synka i nie chciałam przesłodzić rodziny. Oto przepis:

Składniki:
ok. 36szt. krakersów lub herbatników
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1,5szkl. mleka
1 żółtko
2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
50g masła
200ml śmietany 30% + 3 łyżki
1 mleczna czekolada (100g)
0,5 gorzkiej czekolady (50g)
Napoleonka królewska napoleonka na krakersach napoleonka z kremem czekoladowym ciasto bez pieczenia na krakersach herbatnikach ciasto smietankowo czekoladowe ciasto z czekolada

Sposób przygotowania:
Przygotowanie tego ciasta, mimo że jest ono małych rozmiarów, zajmuje 2 dni. Same czynności nie trwają długo, dłużej trwa czekanie na poszczególne efekty. Należy bowiem przygotować sobie wcześniej śmietankę, która będzie potrzebna do zrobienia górnej warstwy ciasta. I tak wieczorem jednego dnia podgrzałam 200ml śmietanki, nie gotując jej jednak. Do gorącej śmietanki wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę mleczną i mieszałam do jej rozpuszczenia. Tak przygotowaną śmietanę wystudziłam, a następnie nakryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam na całą noc do lodówki. Foremkę o wymiarach ok. 15x25cm wyłożyłam folią aluminiową. Na dnie ułożyłam krakersy jeden przy drugim. 1 szklankę mleka zagotowałam z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń, żółtko i mąkę tortową. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam do zgęstnienia budyniu. Jeszcze gorący budyń wyłożyłam na krakersy i wyrównałam. Ułożyłam drugą warstwę krakersów. Odstawiłam ciasto aby ostygło. Zimną śmietankę wymieszaną z czekoladą wyjęłam z lodówki i ubiłam mikserem na sztywny krem. Krem rozsmarowałam na cieście i przykryłam jeszcze jedną warstwą krakersów.  2 łyżki śmietanki podgrzałam. Wrzuciłam połamaną na kawałki gorzką czekoladę i mieszałam aż się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam ciasto na wierzchu. Ciasto wstawiłam do lodówki na kilka godzin aby się schłodziło.

SMACZNEGO!!!

Napoleonka królewska napoleonka na krakersach napoleonka z kremem czekoladowym ciasto bez pieczenia na krakersach herbatnikach ciasto smietankowo czekoladowe ciasto z czekolada

Napoleonka królewska napoleonka na krakersach napoleonka z kremem czekoladowym ciasto bez pieczenia na krakersach herbatnikach ciasto smietankowo czekoladowe ciasto z czekolada