niedziela, 13 października 2019

Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Kolejny sezon na orzechy właśnie się zaczął, a z nim na moim blogu pewnie co jakiś czas będą się pojawiać nowe wypieki orzechowe. Sezon zaczynam dostojnie, bo tortem z gatunku orzechowych. Mianowicie jest to tort na cieście z mielonych orzechów włoskich z masą jabłkową, kremem budyniowym o smaku śmietankowym, wykończony bitą śmietaną. Niby nic szczególnego, ale smaki fajnie się ze sobą łączą, a sam tort ładnie wygląda w przekroju. Poza tym dostałam od siostry zlecenie na tort z takimi kremami na urodziny mamy, a od siebie dołożyłam orzechowe ciasto zamiast zwykłego biszkoptu. Celowo też napisałam że jest to tort na cieście a nie na biszkopcie orzechowym, bo ciasto jest robione na oleju i jest troszkę cięższe i bardziej wilgotne niż tradycyjne biszkopty. Chociaż prawda jest taka że biszkopty orzechowe mogą również stanowić samodzielne ciasta ze względu na ich wilgotność i konsystencję. Wystarczy taki biszkopt polać polewą czy posmarować marmoladą i mamy fajne ciasto. Przepis na same ciasto orzechowe zapożyczyłam z tej strony: https://m.smaker.pl/przepisy-desery/przepis-ciasto-orzechowe-cappuccino,155573,smaki-katriny.html, natomiast resztę dołożyłam od siebie. Oto przepis:
Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Składniki na ciasto orzechowe:
5 małych jajek
3/4szkl. cukru
200g zmielonych orzechów włoskich
1szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki kakao
8 łyżek oleju
8 łyżek wody przegotowanej i wystudzonej

Masa jabłkowa:
2szkl. musu jabłkowego (użyłam domowego z antonówek)
1 galaretka cytrynowa

Krem budyniowy:
1,5szkl. mleka
3 łyżki cukru
1,5 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru na 0,5l mleka
3 łyżki miękkiego masła

Wierzch i boki tortu:
500ml śmietany 30%
2 śmietan - fixy
1łyżeczka cukru waniliowego
ok. 150g zmielonych orzechów włoskich

Nasączenie:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
ok.300ml gorącej wody
Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miski miksera. Dodałam cukier i utarłam je na jasną puszystą masę. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszałam i dodałam do masy jajecznej. Zmiksowałam do połączenia. Następnie dodałam zmielone orzechy włoskie i znów zmiksowałam do połączenia. Otrzymałam bardzo gęste ciasto. Dodałam olej, a następnie wodę i znów zmiksowałam do połączenia. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika bez jego wcześniejszego nagrzewania. Ciast piekłam do tzw. suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło mi to ok. 40 minut. Upieczone ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w blaszce na metalowej kratce, przykryte bawełnianą ściereczką. Chłodne ciasto przekroiłam na trzy równe blaty. Skroiłam też z wierzchu tą charakterystyczną górkę, która powstała w trakcie pieczenia.
Kawę rozpuszczalną zalałam wrzątkiem i osłodziłam. Odstawiłam do wystygnięcia.
Jabłka przełożyłam do rondla. Ustawiłam na gazie i podgrzewałam aż do ich zagotowania. Gdy się zagotowały, zdjęłam je z ognia i wsypałam do nich galaretkę cytrynową. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. 
1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń aż dobrze zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło chwilę zmiksowałam i dodałam do niego partiami wystudzony budyń. Miksowałam aż krem zrobił się jednolity i bez grudek.
Zimną śmietanę przelałam do miski. Przez chwilę ubijałam ją mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodałam śmietan - fixy wymieszane z cukrem waniliowym i ubijałam aż śmietana zrobiła się sztywna.
Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Nasączyłam go kawą. Wyłożyłam tężejące jabłka i przykryłam drugim blatem ciasta. Drugie ciasto również nasączyłam i wyłożyłam krem budyniowy. Przykryłam trzecim blatem ciasta. Nasączyłam go resztą kawy i posmarowałam wierzch i boki cienko ubitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i na wierzchu tortu zrobiłam róże z kremu. Boki tortu obsypałam zmielonymi orzechami włoskimi. Tort wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodził. Najlepiej zostawić go na całą noc.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na torty i ciasta orzechowe, np.: ciasto orzechowe z kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/ciasto-orzechowe-z-kremem.html), gotowana babka orzechowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/ciasto-orzechowe-z-jabkami.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort czekoladowo - orzechowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-czekoladowo-orzechowy.html), tort ferrero orzechowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), szybkie ciasto z orzechami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html).

SMACZNEGO!!! 

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

wtorek, 8 października 2019

Zapiekane naleśniki z serem

zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

Bardzo lubię naleśniki na słodko np. z białym serem czy dżemem. Zawsze przygotowywałam je tradycyjnie, po prostu posmarowane farszem i zwinięte i ewentualnie podsmażone dodatkowo na patelni, żeby były bardziej chrupiące. Nigdy natomiast nie jadłam naleśników zapiekanych w piekarniku. Czasem gdzieś widziałam przepis na takie naleśniki w gazetach czy w internecie i zawsze na sam widok nabierałam na nie ogromnej ochoty. Jednak jak zawsze mam więcej pomysłów niż mocy przerobowych, więc dopiero teraz ten pomysł doczekał się realizacji. Teraz już wiem, że to będzie moja ulubiona wersja naleśników z serem. Oto przepis:
zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1szkl. mąki pszennej tortowej
3/4szkl. mleka
0,5szkl. wody niegazowanej
szczypta soli
olej do smażenia

Farsz:
ok. 600g białego sera półtłustego
1 duży cukier waniliowy
1 płaska łyżka cukru pudru
3 kropelki olejku śmietankowego do ciast

Zalewa śmietanowa:
200ml śmietany 30%
1 łyżka cukru
1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
1 jajko
zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

Sposób przygotowania:
W misce umieściłam składniki ciasta naleśnikowego, czyli: mąkę tortową, sól, jajko, mleko i wodę. Wszystko zmiksowałam do połączenia na jednolite ciasto bez grudek. Naleśniki smażyłam na małej patelni na niewielkiej ilości oleju z obu stron do lekkiego zrumienienia i wykładałam na talerz. Wyszło mi 7 cienkich naleśników. Ser biały (użyłam sera w kostce, który miał dość gładką konsystencję, jakby był lekko zmielony) przełożyłam do miski. Dodałam cukier waniliowy i cukier puder oraz olejek śmietankowy i dokładnie ze sobą wymieszałam. Przygotowanym farszem smarowałam naleśniki i zwijałam je w rulony. Zwinięte naleśniki układałam w naczyniu żaroodpornym dość ciasno jeden obok drugiego. Zimną śmietanę przelałam do miseczki. Wbiłam do niej jajko i wsypałam cukier oraz proszek budyniowy. Wszystko dokładnie rozmieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną zalewą śmietanową polałam naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawiłam do piekarnika i zapiekałam naleśniki przez ok. 30minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekarnika nie nagrzewałam wcześniej. Naleśniki są gotowe gdy śmietana na wierzchu się dość mocno zarumieni, a nawet lekko zbrązowieje. Naleśniki można serwować na ciepło lub na zimno. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Takie naleśniki to pyszny deser lub posiłek na słodko.Same naleśniki są delikatne a sos tworzy po upieczeniu delikatny budyń śmietankowy. Myślę, że przypadną wam do gustu.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki, np.: pełnoziarniste naleśniki na maślance (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/penoziarniste-nalesniki-na-maslance.html), naleśniki orzechowe z orzechowym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/nalesniki-orzechowe-z-serem.html), naleśnikowe rogaliki z białym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), tradycyjne naleśniki z serem  i z pomarańczową nutą (https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), czy naleśniki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html).

SMACZNEGO!!! 

zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

poniedziałek, 7 października 2019

Kokosowe ciastka z kaszy manny

kokosowe ciastka z kaszy manny kokosowe ciasteczka ciasteczka z kaszy mannej szybkie ciastka zdrowe ciasteczka ciastka dla dzieci ciastka na cieplo

Dziś coś bardzo szybkiego do zrobienia, coś słodkiego i w miarę zdrowego zarazem, a mianowicie kokosowe ciasteczka z kaszy manny. Ciastka są proste do zrobienia, nie wymagają wielu składników, ale są smaczne i aromatyczne. Ciasteczka robiłam razem z dziećmi i sporo zniknęło jeszcze na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Muszę przyznać, że na ciepło smakowały nam chyba bardziej niż po wystudzeniu. Ciasteczka może nie wyglądają zjawiskowo, bo nie są wycinane foremkami ani stemplami tylko kładzie się je łyżką bezpośrednio na blachę. Wyglądają trochę jak małe placuszki. Ciastka są chrupiące na brzegach i miękkie w środku, a do tego przyjemnie kokosowe. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. kaszy manny
3/4szkl. mleka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek wiórków kokosowych
3 płaskie łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej tortowej
1 jajko
szczypta soli
kokosowe ciastka z kaszy manny kokosowe ciasteczka ciasteczka z kaszy mannej szybkie ciastka zdrowe ciasteczka ciastka dla dzieci ciastka na cieplo

Sposób przygotowania:
Kaszę manną wsypałam do miski i zalałam ją zimnym mlekiem. Odstawiłam ją na kilkanaście minut aby trochę napęczniała i wchłonęła cały płyn. Następnie do kaszy dodałam wiórki kokosowe, mąkę tortową, cukier zwykły i waniliowy, miękkie masło i żółtko. Dokładnie wymieszałam wszystko mikserem na najniższych obrotach. Pozostałe białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Teraz wymieszałam już ciasto delikatnie łyżką. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką nakładałam porcje ciasta i lekko je spłaszczałam tworząc kształt kółek. Ciastka wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piekłam ciasteczka ok. 15 minut. Powinny być lekko przyrumienione z wierzchu i mocniej zarumienione na brzegach. Należy jednak uważać aby nie przypaliły się od spodu. Upieczone ciastka od razu wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę. Ciastka można jeść na ciepło lub dopiero po wystudzeniu. Najlepsze są na świeżo. Można je posypać dodatkowo cukrem pudrem lub udekorować czekoladą.
Zapraszam do odwiedzenia i skorzystania z innych moich przepisów na dania i słodkości z kaszy manny, np.: ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/placki-z-kaszy-manny.html), kaszowiec bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/kaszowiec-kaszak-ciasto-z-kaszy.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

kokosowe ciastka z kaszy manny kokosowe ciasteczka ciasteczka z kaszy mannej szybkie ciastka zdrowe ciasteczka ciastka dla dzieci ciastka na cieplo

kokosowe ciastka z kaszy manny kokosowe ciasteczka ciasteczka z kaszy mannej szybkie ciastka zdrowe ciasteczka ciastka dla dzieci ciastka na cieplo

kokosowe ciastka z kaszy manny kokosowe ciasteczka ciasteczka z kaszy mannej szybkie ciastka zdrowe ciasteczka ciastka dla dzieci ciastka na cieplo

kokosowe ciastka z kaszy manny kokosowe ciasteczka ciasteczka z kaszy mannej szybkie ciastka zdrowe ciasteczka ciastka dla dzieci ciastka na cieplo

środa, 2 października 2019

Bułki pszenno - owsiane

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste


Dziś kolejny wypiek, ale nie na słodko w postaci ciasta czy ciastek, tylko wypiek na słono  postaci pysznych bułek pszenno - owsianych. Takie bułeczki to super pomysł na domowe, zdrowe pieczywo, bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy smaku. Moje bułeczki zrobiłam z trzech rodzajów mąki: pszennej tortowej, pszennej pełnoziarnistej i mąki owsianej. Bułeczki wyszły pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W smaku i kolorze przypominają trochę bułeczki grahamki.Można je oczywiście jeść z dowolnymi dodatkami na słodko i pikantnie. Oto przepis:

Składniki:
0,5 kostki drożdży świeżych
0,5szkl. ciepłej wody
1szkl. ciepłego mleka + 2 łyżki
0,5 łyżeczki cukru
1 płaska łyżka soli
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
220g mąki pszennej tortowej
200g mąki owsianej
4 łyżki oleju
ziarno sezamu do posypania
bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyłam do miski. Wsypałam cukier i dolałam ciepłą wodę. Dokładnie wymieszałam, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczyn zaczął pracować. Następnie wsypałam trzy rodzaje mąki i sól. Dolałam ciepłe mleko i olej. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolite ciasto. Ciasto troszkę podsypałam mąką pszenną tortową w trakcie wyrabiania, aby się nie kleiło. Gdy ciasto było już wyrobione, odrywałam z niego porcje wielkości małego jabłka i formowałam je w owalne bułeczki. Uformowane bułeczki odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy między bułeczkami. Bułeczki odstawiłam na ok. 20 minut aby trochę podrosły. Następnie nożem zrobiłam po trzy płytkie nacięcia na bułeczkach. Posmarowałam wierzch bułeczek mlekiem i posypałam ziarnem sezamu. Bułeczki piekłam ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam. Bułeczki powinny się w tym czasie ładnie zarumienić. Po upieczeniu bułeczki wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystygnięcia, przykryte bawełnianą ściereczka. Bułeczki można oczywiście wykorzystać do dowolnych kanapek, zapiekanek, jako dodatek do zup lub zjeść w inny dowolny sposób. 
Zapraszam również do wypróbowania mojego przepisu na tradycyjne bułki pszenne. Przepis na nie znajduje się pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html.

SMACZNEGO!!!

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

sobota, 28 września 2019

Karkówka gotowana w musztardzie i majonezie

karkowka gotowana w musztardzie i majonezie karkowka gotowana na kanapki domowa wedlina wedlina z karkowki domowy baleron gotowany baleron

Karkówka gotowana w musztardzie i majonezie to pyszna domowa wędlina, idealna na kanapki. Taka wędlina jest mięciutka i soczysta. Jest o niebo lepsza niż sztuczne wędliny sklepowe, które smakują tak samo, a różnią się jedynie wyglądem. Oto przepis:

stronie.
Składniki 
ok. 1kg karkówki wieprzowej
1 łyżka soli
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
kilkanaście ziaren pieprzu czarnego 
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:
stronie. Mięso natarłam z jednej strony przyprawą do mięsa wieprzowego. Odstawiłam na około godzinę do lodówki, żeby się trochę zamarynowało. W garnku, niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszałam majonez i musztardę. Dodałam sól i roztarty majeranek i zamieszałam. Włożyłam mięso. Dodałam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dodałam również obraną i przekrojoną na połówki cebulę. Dolałam jeszcze trochę wody, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości mięsa. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam mięso. Wtedy zmniejszyłam ogień na minimalny i gotowałam mięso ok. godziny. Po wyłączeniu gazu, pozostawiłam mięso w zalewie, aby tak wystygło. Chłodne mięso wyjęłam z zalewy i pozostawiłam na kratce, aby trochę odciekło. Następnie schłodziłam mięso w lodówce. Po schłodzeniu pokroiłam karkówkę na cienkie plasterki jak wędlinę na kanapki.
stronie. Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na domowe wędliny pieczone i gotowane, np.: na schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), karkówkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), boczek gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html), schab pieczony w cebuli (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/schab-pieczony-w-przyprawach-i-cebuli.html),szynkę pieczoną w rękawie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/szynka-z-rekawa.html), domową wędlinę pieczoną (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/domowa-wedlina-baleron-i-boczek-do.html).

SMACZNEGO!!!

karkowka gotowana w musztardzie i majonezie karkowka gotowana na kanapki domowa wedlina wedlina z karkowki domowy baleron gotowany baleron

karkowka gotowana w musztardzie i majonezie karkowka gotowana na kanapki domowa wedlina wedlina z karkowki domowy baleron gotowany baleron

karkowka gotowana w musztardzie i majonezie karkowka gotowana na kanapki domowa wedlina wedlina z karkowki domowy baleron gotowany baleron

Ciasto orzechowe z kremem

ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

Właśnie rozpoczyna się nowy sezon orzechowy, a u mnie jeszcze zapasy z zeszłego sezonu nie wykorzystane, więc dziś ciasto orzechowe. Dokładnie ciasto na orzechowym biszkopcie, nasączonym kawą, przełożone marmoladą różaną i kremem karpatkowym i oblane czekoladą. Ciasto bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego smaczne i ładnie wyglądające. Sprawdzi się w każdej sytuacji, zwłaszcza gdy dość szybko chcemy wyczarować coś fajnego. Ciasto krótko się piecze, szybko stygnie. Skorzystałam w tym przepisie z gotowego kremu karpatkowego, ale oczywiście można zrobić domowy, ja po prostu miałam za mało czasu na jego przygotowanie. Oto przepis:

Ciasto orzechowe:
6 jaj
3/4szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3/4szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. zmielonych orzechów włoskich
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nasączenie:
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
250ml wrzątku

Przełożenie:
ok. 2 łyżki marmolady o smaku różanym
1 krem karpatkowy (taki bez gotowania)
400ml mleka

Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek śmietany 30%
ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, ciągle miksując, dodawałam po jednym żółtku oraz cukier kryształ i cukier waniliowy. Miksowałam do rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną wymieszałam z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami i przesypałam je do masy jajecznej. Wymieszałam i przełożyłam ciasto do blachy o wymiarach ok. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto na chwilę pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam je w blaszce.  Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty. Kawę i cukier zalałam wrzątkiem i wymieszałam. Ostudziłam. Do miski wlałam zimne mleko. Wsypałam krem karpatkowy i ubijałam mikserem przez 3 minuty tak jak było wskazane na opakowaniu. Pierwszy blat ciasta włożyłam z powrotem do blaszki i nasączyłam połową kawy. Posmarowałam ciasto cieniutko marmoladą. Wyłożyłam równomiernie krem i przykryłam go drugim blatem ciasta. Ciasto z wierzchu nasączyłam resztą kawy. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam do rozpuszczenia się czekolady. Czekolada polałam ciasto i odstawiłam je do lodówki, aby polewa zastygła. 
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta, ciastka i torty orzechowe, np.: gotowana babka orzechowa (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/ciasto-orzechowe-z-jabkami.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort czekoladowo - orzechowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-czekoladowo-orzechowy.html), tort ferrero orzechowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), szybkie ciasto z orzechami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html).

SMACZNEGO!!!

ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

czwartek, 26 września 2019

Gotowana babka cytrynowa z jabłkami

gotowana babka cytrynowa z jablkami wilgotna babka ciasto cytrynowe ciasto z jablkami babka z biala czekolada babka z garnka

Mimo że do Wielkanocy jeszcze bardzo daleko, to u mnie dziś na deser babka. Dokładnie jest to babka gotowana, które robię bardzo często. Tym razem babka o smaku cytrynowym z kawałkami jabłek i polewą z białej czekolady. Babka bardzo delikatna, mięciutka i wilgotna w środku, dosłownie rozpływająca się w ustach podczas jedzenia. Do jej zrobienia nie potrzeba piekarnika, bo jak sama nazwa wskazuje jest to babka gotowana. Co prawda są do niej specjalne metalowe zamykane formy, ale nie są one konieczne. Ja używam zwykłej silikonowej foremki i dużego garnka. Babki za każdym razem wychodzą pyszne, bez względu na wersje smakowe. Oto przepis:

Składniki:
6 małych jajek
250g masła
3/4szkl. cukru kryształu
32g cukru waniliowego
1szkl. mąki tortowej
1szkl. mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olejek cytrynowy do ciast
2-3 jabłka np. antonówka
100g białej czekolady
4 łyżki śmietany 30%
wiórki kokosowe
gotowana babka cytrynowa z jablkami wilgotna babka ciasto cytrynowe ciasto z jablkami babka z biala czekolada babka z garnka

Sposób przygotowania:
Składniki do przygotowania tej babki powinny być w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście o masło i jajka. Miękkie masło utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym do uzyskania jasnego kremu. Następnie, ciągle ucierając dodawałam olejek cytrynowy oraz po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypałam ją do masy jajeczno - maślanej i miksowałam ciasto na najniższych obrotach miksera. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam ją do ciasta łyżką. Na koniec do ciasta dodałam jabłka obrane i pokrojone w większą kostkę. Ciasto jeszcze raz wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam ją do dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Woda powinna sięgać do ok. 3/4 wysokości formy z ciastem. Jeśli garnek jest bardzo duży i forma z ciastem się przemieszcza, to można położyć na formie talerzyk żeby ją trochę obciążyć. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam wodę. Od tego momentu, zmniejszyłam ogień i gotowałam babkę 1,5 godziny. Po ugotowaniu od razu wyjęłam babkę z garnka i wystudziłam ją w formie. Następnie wyjęłam ją na paterę. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki białą czekoladę. Odstawiłam ją na chwilę a następnie mieszałam do jej całkowitego rozpuszczenia. Roztopioną czekoladą polałam babkę i posypałam wiórkami kokosowymi. Babkę schłodziłam w lodówce.
Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!! 

gotowana babka cytrynowa z jablkami wilgotna babka ciasto cytrynowe ciasto z jablkami babka z biala czekolada babka z garnka

gotowana babka cytrynowa z jablkami wilgotna babka ciasto cytrynowe ciasto z jablkami babka z biala czekolada babka z garnka

gotowana babka cytrynowa z jablkami wilgotna babka ciasto cytrynowe ciasto z jablkami babka z biala czekolada babka z garnka

gotowana babka cytrynowa z jablkami wilgotna babka ciasto cytrynowe ciasto z jablkami babka z biala czekolada babka z garnka

sobota, 21 września 2019

Sernik z mlekiem w proszku

sernik z mlekiem w proszku sernik na herbatnikach sernik smietankowy sernik z czekolada sernik z sera w wiaderku z sera z wiaderka puszysty sernik delikatny sernik pieczony

Dawno w moim domu nie było sernika, takiego pieczonego, bo serniki na zimno w różnej postaci gościły wciągu lata co jakiś czas. Tym razem więc postanowiłam upiec właśnie sernik. Wybrałam popularny ostatnio sernik z mlekiem w proszku, aby przekonać się czy rzeczywiście jest taki smaczny, jak niektórzy zachwalają. Bardzo lubię różne kremy z mlekiem w proszku, więc pomyślałam, że taki sernik powinien być równie fajny. Sernik zrobiłam na herbatnikach i oblałam go po upieczeniu czekoladą. Jeśli chodzi o smak to rzeczywiście, sernik wyszedł smaczny, bardzo delikatny, mięciutki i lekko puszysty. Sernik jest jak dla mnie w sam raz słodki, więc wypiek zaliczam do udanych. Skorzystałam z przepisu z tej strony: http://slodkoslodka83.blogspot.com/2018/01/sernik-puszysty-z-mlekiem-w-proszku.html. A oto on:


Składniki:
1kg sera w wiaderku
6 jaj
1szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
szczypta soli
3/4szkl. oleju
1,5szkl. mleka np. 2%
1,5szkl mleka w proszku
duża paczka herbatników


Polewa:
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
5 łyżek śmietany 30% 
wiórki kokosowe
sernik z mlekiem w proszku sernik na herbatnikach sernik smietankowy sernik z czekolada sernik z sera w wiaderku z sera z wiaderka puszysty sernik delikatny sernik pieczony

Sposób przygotowania:
Składniki do przygotowania sernika ogrzałam do temperatury pokojowej, wyjmując je wcześniej z lodówki. Dużą blaszkę o wymiarach ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyłam ciasto obok siebie herbatniki. Żółtka oddzieliłam od białek. Ser zmiksowałam z żółtkami, budyniami w proszku i cukrem waniliowym. Do masy serowej dolałam cienkim strumieniem olej i miksowałam do połączenia. Następnie wsypałam partiami mleko w proszku i również miksowałam do połączenia składników. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek wsypałam partiami cukier kryształ i miksowałam aż piana stała się błyszcząca, lekko ciągnąca a cukier całkowicie się w niej rozpuścił i nie chrzęścił.
Do ubitej piany z białek i cukru dodawałam na przemian masę serową i mleko z kartonu i mieszałam aż składniki się również połączyły. Powstała bardzo rzadka, lejąca masa serowa, którą przelałam do przygotowanej blaszki, uważając aby ciastka nie wypłynęły. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik wystudziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik polałam polewą, którą przygotowałam z czekolady i śmietany. A dokładnie, śmietanę podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką. Mieszałam ją aż czekolada się rozpuściła w śmietanie. Tak przygotowaną polewą posmarowałam ciasto i posypałam wiórkami kokosowymi. Sernik schłodziłam w lodówce, aby czekolada zastygła i sernik się lepiej kroił. 

Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na serniki pieczone, np.: sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy na markizach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowo - kakaowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik na herbatnikach z dodatkiem kremówki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), sernik królewski (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html), sernik gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-gotowany.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

sernik z mlekiem w proszku sernik na herbatnikach sernik smietankowy sernik z czekolada sernik z sera w wiaderku z sera z wiaderka puszysty sernik delikatny sernik pieczony

sernik z mlekiem w proszku sernik na herbatnikach sernik smietankowy sernik z czekolada sernik z sera w wiaderku z sera z wiaderka puszysty sernik delikatny sernik pieczony

sernik z mlekiem w proszku sernik na herbatnikach sernik smietankowy sernik z czekolada sernik z sera w wiaderku z sera z wiaderka puszysty sernik delikatny sernik pieczony

czwartek, 19 września 2019

Tosty francuskie na jogurcie

tosty francuskie na jogurcie tosty smazone na patelni chleb tostowy smazon w ciescie chleb smazony w jajku chleb maczany tosty na slodko pomysl na sniadanie

Dziś mam dla was przepis na coś pysznego, ale nie ciasto tylko bardziej odrębny posiłek czy ewentualnie deser na ciepło. Mianowicie tosty francuskie z chleba tostowego, moczone w jajkach rozmąconych z jogurtem naturalnym i cukrem,  smażone na patelni. Można je podać z cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym, miodem lub innym ulubionym dodatkiem na słodko. Takie tosty to świetna propozycja na śniadanie czy podwieczorek. Są pyszne na ciepło jak i na zimno. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
3/4szkl. jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
ok. 6-7 kromek chleba tostowego pszennego
masło do smażenia
tosty francuskie na jogurcie tosty smazone na patelni chleb tostowy smazon w ciescie chleb smazony w jajku chleb maczany tosty na slodko pomysl na sniadanie

Sposób przygotowania:
Jogurt naturalny przełożyłam do miski. Wbiłam dwa jajka. Dosypałam cukier zwykły i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Podane składniki zmiksowałam krótko mikserem, jedynie do ich połączenia. W płaskim głębszym naczyniu, najlepiej prostokątnym ułożyłam obok siebie kromki chleba tostowego i zalałam je przygotowanym "ciastem". Pozostawiłam je tak na kilka minut, aby trochę naciągnęły. Na patelni roztopiłam ok. 1 łyżkę masła i włożyłam porcję kromek. Smażyłam je z każdej strony aż się dość mocno zarumieniły. Przy przewracaniu należy uważać, aby tosty się nie rozpadły, najlepiej używać łopatki. Po usmażeniu zdjęłam je delikatnie na talerz, a na patelnię włożyłam kolejną porcję tostów i postąpiłam z nimi tak jak z poprzednimi. Przed podaniem swoje tosty oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem, ale tak jak wspomniałam na początku, można je podać również z innymi dodatkami.
Na moim blogu znajdziecie też przepis na tosty francuskie rolowane z marmoladą i bananami. Znajduje się on pod tym linkiem:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/tosty-francuskie-rolowane.html.

SMACZNEGO!!!

tosty francuskie na jogurcie tosty smazone na patelni chleb tostowy smazon w ciescie chleb smazony w jajku chleb maczany tosty na slodko pomysl na sniadanie

tosty francuskie na jogurcie tosty smazone na patelni chleb tostowy smazon w ciescie chleb smazony w jajku chleb maczany tosty na slodko pomysl na sniadanie