środa, 2 października 2019

Bułki pszenno - owsiane

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste


Dziś kolejny wypiek, ale nie na słodko w postaci ciasta czy ciastek, tylko wypiek na słono  postaci pysznych bułek pszenno - owsianych. Takie bułeczki to super pomysł na domowe, zdrowe pieczywo, bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy smaku. Moje bułeczki zrobiłam z trzech rodzajów mąki: pszennej tortowej, pszennej pełnoziarnistej i mąki owsianej. Bułeczki wyszły pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W smaku i kolorze przypominają trochę bułeczki grahamki.Można je oczywiście jeść z dowolnymi dodatkami na słodko i pikantnie. Oto przepis:

Składniki:
0,5 kostki drożdży świeżych
0,5szkl. ciepłej wody
1szkl. ciepłego mleka + 2 łyżki
0,5 łyżeczki cukru
1 płaska łyżka soli
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
220g mąki pszennej tortowej
200g mąki owsianej
4 łyżki oleju
ziarno sezamu do posypania
bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyłam do miski. Wsypałam cukier i dolałam ciepłą wodę. Dokładnie wymieszałam, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczyn zaczął pracować. Następnie wsypałam trzy rodzaje mąki i sól. Dolałam ciepłe mleko i olej. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolite ciasto. Ciasto troszkę podsypałam mąką pszenną tortową w trakcie wyrabiania, aby się nie kleiło. Gdy ciasto było już wyrobione, odrywałam z niego porcje wielkości małego jabłka i formowałam je w owalne bułeczki. Uformowane bułeczki odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy między bułeczkami. Bułeczki odstawiłam na ok. 20 minut aby trochę podrosły. Następnie nożem zrobiłam po trzy płytkie nacięcia na bułeczkach. Posmarowałam wierzch bułeczek mlekiem i posypałam ziarnem sezamu. Bułeczki piekłam ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam. Bułeczki powinny się w tym czasie ładnie zarumienić. Po upieczeniu bułeczki wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystygnięcia, przykryte bawełnianą ściereczka. Bułeczki można oczywiście wykorzystać do dowolnych kanapek, zapiekanek, jako dodatek do zup lub zjeść w inny dowolny sposób. 
Zapraszam również do wypróbowania mojego przepisu na tradycyjne bułki pszenne. Przepis na nie znajduje się pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html.

SMACZNEGO!!!

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz