sobota, 26 października 2019

Karkówka gotowna w mleku

Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana

Wielokrotnie podkreślałam już zalety domowych wędlin, więc nie chciałabym się powtarzać. Napiszę tylko, że takie wędliny bez względu na to czy to pieczone czy gotowane, są o wiele zdrowsze od tych kupnych, mają dużo lepszy smak i wygląd. Ich przygotowanie naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne. Więc jeśli tylko macie możliwość, to przygotowujcie je sami. Ja dziś zrobiłam czosnkową karkówkę gotowaną w mleku. Karkówka wyszła pyszna, mięciutka, soczysta i w sam raz przyprawiona. Więc kolejny przepis ląduje na moim blogu. Pomysł na tą karkówkę zaczerpnęłam z tej strony: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/04/czosnkowy-schab-gotowany-w-mleku.html?fbclid=IwAR3eDVSUo-tIJjLU5lZgqfL9W5HTsNB-7waQ7TQtyhouq3FFtT1nOaIiKj4. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam, przede wszystkim zmieniając gatunek mięsa oraz proporcje. Oto przepis w mojej wersji:

Składniki:
ok. 1,5kg karkówki wieprzowej

Marynata:
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
0,5łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku 
5-6 łyżek oleju
Zalewa:
0,5l mleka
0,5l wody
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana

Sposób przygotowania:
Mięso umyłam i osuszyłam. Umieściłam w misce. W mniejszej miseczce przygotowałam marynatę, czyli wymieszałam ze sobą wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Przygotowaną marynatą natarłam dokładnie mięso ze wszystkich stron. Miskę z mięsem szczelnie przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia przygotowałam zalewę. Do garnka wlałam 2 szklanki wody i zagotowałam ją. Następnie dolałam zimne mleko (w ten sposób mleko się nie przypali w trakcie gotowania), włożyłam listki laurowe oraz ziele angielskie i sól. Zalewę zagotowałam i do gotującej się zalewy włożyłam zamarynowane mięso. Mięso gotowałam ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu mięso pozostawiłam w zalewie do wystygnięcia. Chłodne już mięso wyjęłam i osuszyłam, a następnie schłodziłam jeszcze w lodówce, aby dobrze się kroiło. 
Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na domowe wędliny pieczone i gotowane, np.: na schab gotowany w majonezie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), karkówkę pieczoną w rękawie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówkę gotowaną (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), boczek rolowany z przyprawami gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html), schab pieczony w cebuli (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/schab-pieczony-w-przyprawach-i-cebuli.html),szynkę pieczoną w rękawie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/szynka-z-rekawa.html), domową wędlinę pieczoną baleron i boczek  (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/domowa-wedlina-baleron-i-boczek-do.html), karkówkę gotowaną w musztardzie i majonezie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html).

SMACZNEGO!!!

Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana

Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana

Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana



2 komentarze:

  1. https://newsy.gotujmy.pl/przepisy/domowe-pieczone-mieso-na-kanapki-przygotowanie-jest-banalnie-prosta-a-jakie-pyszne-1418-r1/?fbclid=IwAR2rqx4mDBJdstS2DP-k9ngWnHZqQfFvaf4F2jIFW4oYFaBilE6Bx92vhCo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to mój przepis, publikuję moje przepisy również w serwisie gotujmy.pl, tam nawet dużo więcej zamieszczam jak na blogu

      Usuń