Składniki:
150g mąki pszennej tortowej
150g mąki krupczatki
0,5łyżeczki proszku do pieczenia
0,5szkl. cukru pudru
100g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 żółtka
kilka kropel aromatu cytrynowego
1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniotłam gładkie elastyczne ciasto. Z ciasta odrywałam małe kawałki i formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Przygotowane kulki wkładałam do rozgrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam je około 2-3 minuty kontrolując stan zarumienienia.
Upieczone orzeszki wykładałam na talerz. Po upieczeniu wszystkich, odłożyłam łupinki do przestudzenia i przygotowałam galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu. Galaretkę odstawiłam do stężenia. Tężejącą nakładałam małą łyżeczką do łupinek orzeszków. Gdy galaretką zastygła, zlepiałam ze sobą po dwie połówki tworząc orzeszki. Orzeszki schłodziłam w lodówce. Przed podaniem oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem.
Zapraszam do
zerknięcia na moje dwa pozostałe przepisy na orzeszki:
orzeszki z kremem budyniowym lub wafelkowym (link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/orzeszki-z-kremem-wafelkowym-i.html)
oraz orzeszki kakaowe (link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html),
orzeszki z kremem kokosowym (link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/orzeszki-z-kremem-kokosowym.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe z nutellą (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html).
nietypowe ale pyszne
OdpowiedzUsuń