To ciasto powstało wczoraj spontanicznie, bez wcześniejszych planów. Jego przygotowanie zajęło niewiele czasu, a efekt wyszedł bardzo smaczny. Serniki gotowane robię od czasu do czasu, więc na moim blogu znajdziecie kilka różnych przepisów na to ciasto. Za każdym razem bowiem staram się zrobić go w innej wersji. Dziś sernik gotowany na herbatnikach, z masą kajmakową I galaretką. Oto przepis:
200g masła
1kg sera 3-krotnie zmielonego lub z wiaderka
3 jaja
1szkl cukru kryształu
0,5szkl zimnego mleka
100g budyniu w proszku bez cukru o smaku śmietankowym
Dodatkowo:
Ok. 75sztuk herbatników typu petitki
Ok. 300g masy kajmakowej
3 galaretki o dowolnym smaku
5,5szkl gorącej wody
Sposób przygotowania:
Tortownicę prostokątną o wymiarach ok 25x35cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Odstawić na czas przygotowania masy serowej. W garnku z grubym dnem roztopił masło na małym ogniu. Dodać masę serową i dokładnie wymieszać. Zestawić z palnika. Jajka zmiksować z cukrem kryształem I waniliowym. Nie trzeba dlugo miksować, tylko do połączenia. Masę jajeczną przelać do masy serowej I dobrze wymieszać. Ustawić spowrotem na gazie i mieszając podgrzewać aż masą będzie gorąca i pojawią się pierwsze bąbelki. W zimnym mleku rozmieszać proszek budyniowy I wlać do masy serowej. Ciągle mieszając, gotować masę do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na herbatniki w tortownicy. Na wierzchu masy serowej ułożyć drugą warstwę herbatników. Obciążyć drewnianą deską żeby herbatniki nie wstały. Masę kajmakową umieścić w garnku z gorącą wodą na co najmniej kilkanaście minut. Następnie masę kajmakową wyłożyć na ciastka i równomiernie rozsmarować. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Ciasto odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i również odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na wystudzone ciasto. Ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz