sobota, 27 września 2025

Ciasto rusałka

Ciasto rusalka ciasto biszkoptowe ciasto z krem budyniowym ciasto z masa kajmakowa ciasto z galaretka biszkopt z 6 jaj ciasto swiateczne


Dziś mam dla Was przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie rusałka. Jest to ciasto na jasnym biszkopcie, z kremem budyniowym, wkładką z herbatników i masy kajmakową oraz z galaretką. Ciasto jest z jednej strony słodkie a z drugiej orzeźwiające. Bardzo dobrze się kroi, ładnie wygląda, nic tylko zajadać. Oto przepis:

Biszkopt:

6 jaj

1szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

Szczypta soli

1szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce miksera I że szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli wdypac cukier kryształ I waniliowy I ubijać do rozpuszczenia. Następnie dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wymieszać z mąką ziemniaczaną. Mieszankę mąki wsypać do masy jajecznej I wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę na ciasto i wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. U mnie zajęło to ok 25min. Biszkopt wystudzić I przekroić na 2 blaty.

Nasączenie:

300ml gorącej wody 

Sok z połowy cytryny 

1 łyżka cukru kryształu 

Do gorącej wody dodać sok z cytryny I cukier. Mieszac do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do wystygnięcia.

Krem budyniowy:

60g budyniu w proszku (ja użyłam jedna torebkę budyniu na 0,5l mleka i jedna torebkę budyniu na 0,76l mleka)

1 łyżka mąki pszennej tortowej 

6 łyżek cukru kryształu 

4,5szkl mleka

200g masła 

3,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy, Mąkę I cukier. Wlać na gotujące się mleko I mieszając gotować do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować i fidawac po łyżce wystudzony budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

Pozostałe składniki:

Ok. 50-60szt herbatników typu petitki

ok. 300g masy kajmakowej

2 galaretki zielone (u mnie o smaku zidlonego jabłuszka)

Pierwszy blat ciasta ułożyć z powrotem w blaszce I nasączyć połową ponczu cytrynowego. Wyłożyć połowę kremu budyniowego. Na kremie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową. Żeby łatwiej się rozsmarowywala puszkę z masą należy umieścić na kilkanaście minut w gorącej wodzie. Na masie kajmakowej ułożyć drugą warstwę ciastek. Rozsmarować drugą część masy budyniowej. Ułożyć drugi blat ciasta i nasączyć go resztą ponczu. Odstawić ciasto do lodówki. Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki do stężenia. Dość mocno ściętą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto ponownie schłodzić. Najlepiej podawać następnego dnia po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

Ciasto rusalka ciasto biszkoptowe ciasto z krem budyniowym ciasto z masa kajmakowa ciasto z galaretka biszkopt z 6 jaj ciasto swiateczne

Ciasto rusalka ciasto biszkoptowe ciasto z krem budyniowym ciasto z masa kajmakowa ciasto z galaretka biszkopt z 6 jaj ciasto swiateczne

Ciasto rusalka ciasto biszkoptowe ciasto z krem budyniowym ciasto z masa kajmakowa ciasto z galaretka biszkopt z 6 jaj ciasto swiateczne

Ciasto rusalka ciasto biszkoptowe ciasto z krem budyniowym ciasto z masa kajmakowa ciasto z galaretka biszkopt z 6 jaj ciasto swiateczne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz