Dziś mam dla Was przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie rusałka. Jest to ciasto na jasnym biszkopcie, z kremem budyniowym, wkładką z herbatników i masy kajmakową oraz z galaretką. Ciasto jest z jednej strony słodkie a z drugiej orzeźwiające. Bardzo dobrze się kroi, ładnie wygląda, nic tylko zajadać. Oto przepis:
Biszkopt:
6 jaj
1szkl cukru kryształu
1 cukier waniliowy
Szczypta soli
1szkl mąki pszennej tortowej
2 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce miksera I że szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli wdypac cukier kryształ I waniliowy I ubijać do rozpuszczenia. Następnie dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wymieszać z mąką ziemniaczaną. Mieszankę mąki wsypać do masy jajecznej I wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę na ciasto i wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. U mnie zajęło to ok 25min. Biszkopt wystudzić I przekroić na 2 blaty.
Nasączenie:
300ml gorącej wody
Sok z połowy cytryny
1 łyżka cukru kryształu
Do gorącej wody dodać sok z cytryny I cukier. Mieszac do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do wystygnięcia.
Krem budyniowy:
60g budyniu w proszku (ja użyłam jedna torebkę budyniu na 0,5l mleka i jedna torebkę budyniu na 0,76l mleka)
1 łyżka mąki pszennej tortowej
6 łyżek cukru kryształu
4,5szkl mleka
200g masła
3,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy, Mąkę I cukier. Wlać na gotujące się mleko I mieszając gotować do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować i fidawac po łyżce wystudzony budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Pozostałe składniki:
Ok. 50-60szt herbatników typu petitki
ok. 300g masy kajmakowej
2 galaretki zielone (u mnie o smaku zidlonego jabłuszka)
Pierwszy blat ciasta ułożyć z powrotem w blaszce I nasączyć połową ponczu cytrynowego. Wyłożyć połowę kremu budyniowego. Na kremie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową. Żeby łatwiej się rozsmarowywala puszkę z masą należy umieścić na kilkanaście minut w gorącej wodzie. Na masie kajmakowej ułożyć drugą warstwę ciastek. Rozsmarować drugą część masy budyniowej. Ułożyć drugi blat ciasta i nasączyć go resztą ponczu. Odstawić ciasto do lodówki. Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki do stężenia. Dość mocno ściętą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto ponownie schłodzić. Najlepiej podawać następnego dnia po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz