Tego sernika dlugo przedstawiać nie trzeba, bo już od jakiegoś czasu jest dość popularny. Przepisy różnią się od siebie pewnymi szczegółami, ale zasada jest jedną, kakaowe ciasto i kremowa masa serowa. Dla mnie to jeden z lepszych serników. Oto przepis:
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3/4szkl cukru kryształu
3 łyżki ciemnego kakao
200g masła
2 żółtka (białka będą potrzebne do masy serowej)
2 łyżki śmietany 18%
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier kryształ I waniliowy oraz kakao. Dodać żółtka, śmietanę I pokrojone na plasterki zimne masło. Zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciadto podzielić na 2 części. Jedna powinna być trochę większą a druga mniejszą. Obie części ciasta schować do zamrażalnika na ok. 30 min. Prostokątną blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć nz dno blachy. Rozłożyć równomiernie. Odstawić na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
1kg sera w wiaderka
170g miękkiego masła
4 żółtka
6 białek
1szkl cukry kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kilka kropel olejku waniliowego do ciast
Szczypta soli
W misce utrzeć miękkie masło z żółtkami i cukrem. Następnie dodawać partiami ser. Dodać mąkę ziemniaczaną I olejek waniliowy I wymieszać do połączenia składników. W oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę I delikatnie wmieszać je do masy serowej. Masę wyłożyć na strte do blachy ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą mniejszą część ciasta. Sernik piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz