Na weekend postanowiłam zrobić bardziej wymyślne ciasto, z wielu wartstw, takie na wypasie. Od dawna miałam już na nie ochotę, ale zawsze brakowało czasu na wykonanie. Tym razem jednak się spięłam i jest. Ciasto królowa nocy na ciemnym biszkopcie nasączonych kawą, z kremem śmietankowym, masą kajmakową i galaretką. Oto przepis:
Biszkopt kakaowy:
5 dużych jaj
3/4szkl cukru
5 łyżek oleju
1szkl mąki pszennej tortowej
3 płaskie łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, wsypać powoli cukier I miksować aż piana będzie błyszcząca a cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera I dodawać po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą dodać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia I kakao. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Prostokątną blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec ok. 25min w temperaturze 175 stopni (do suchego patyczka). Wystudzić I przekroić na 2 blaty.
Nasączenie:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
300ml gorącej wody
Z podanych składników zaparzyć kawę i odstawić do wystygnięcia.
Krem śmietanowy:
800ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
Dobrze schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Wsypać śmietan-fixy i cukier waniliowy I zacząć ubijać. W trakcie ubijania dodać cukier puder. Ubijać aż śmietana będzie gęsta.
Dodatkowo:
Ok. 50-60szt herbatników typu petitki
Ok. 300g masy kajmakową
3 galaretki (najlepiej wiśniowe)
Jeden blat ciasta jlozyc w blaszce I nasączyć połową zaparzonej kawy. Rozsmarować połowę śmietany. Na śmietanie ułożyć pierwszą warstwę ciastek. Na ciastkach rozsmarować masę kajmakową. Żeby się lepiej rozprowadzila, puszkę z masą należy na kilkanaście minut umieścić s gorącej wodzie. Na masie kajmakową ułożyć drugą warstwę ciastek. Wyłożyć drugą część masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem ciasta i nasączyć go pozostałą kawą. Odstawić ciasto do lodówki. Galaretki rozpuścić w 4,5 szklanki wrzątku. Odstawić do wystygnięcia a następnie schować do lodówki. Gdy galaretką będzie już dość mocno ściętą, wyłożyć na ciasto. Jeśli wylejemy zbyt rzadka galaretkę to wsiąknie w biszkopt. Ciasto najlepiej podawać następnego dnia po przygotowaniu.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz