sobota, 25 października 2025

Ciasto wiśniowa królewna

Ciasto wisniowa krolewna ciasto czekoladowe z kremem ciasto przdkladane biszkopt kakaowy ciasto z wisniami


Dziś przychodzę do Was z kolejnym przepisem na pyszne ciasto. Ostatnio zauważyłam że najbardziej podobają się Wam ciasta przekladane/warstwowe z różnymi kremami, galaretkami etc., wiec dziś kolejne z tej serii. Jest to ciasto na ciemnym kakaowym biszkopcie przekładane budyniem I kremem czekoladowym, z dodatkiem dżemu wiśniowego i dobrze nasączony. Ciasto mięciutkie, wilgotne, nie przesłodzone i poprostu pyszne. Oto przepis:

Biszkopt kakaowy:

6 dużych jaj

Szczypta soli

0,5szkl cukru kryształu 

2 opakowania cukru waniliowego (łącznie 32g)

8 łyżek oleju 

200g mąki pszennej tortowej 

1 płaska łyżka budyniu w proszku (o smaku waniliowy, śmietankowym lub czekoladowym)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 płaskie łyżki ciemnego kakao 

Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodałam partiami cukier kryształ I waniliowy I ubijałam do jego rozpuszczenia. Zmniejszyłam obroty miksera I dodawałam po jednym żółtku. Gdy piana zrobiła się jednolitą, dolałam okej i znów zmiksowałam do połączenia składników. Mąkę przesialam z kakao, budyniem I proszkiem do pieczenia. Wsypałam do masy jajecznej I wymieszałam dokładnie łyżką. Ciasto przelałam do prostokątnej tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. U mnie zajęło to ok. 30 minut. Upieczony biszkopt wystudziłam i przekroiłam na 3 blaty. Pierwszy spodni blat biszkoptu ułożyłam spowrotem w tortownicy. Pozostałe przykryłam ściereczką i odłożyłam na bok.

Nasaczenie pierwsze:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

2 łyżeczki cukru

250ml wrzątku 

1 łyżka wódki 

Kawę I cukier wymieszałam w gorącej wodzie. Wystudziłam I wymieszałam z wódką. Połową naparu nasączyłam blat biszkoptu ułożony w tortownicy.

Krem budyniowy:

2 budynie bez cukru o smaku śmietankowym

1 łyżka mąki pszennej tortowej 

5 łyżek cukru

100g masła 

750ml mleka

500ml zimnego mleka zagotowałam z masłem. W pozostałym mleku rozmieszalam budynie, Mąkę I cukier. Wlałam na gotujące się mleko z masłem I mieszając ciągle, gotowałam do zgęstnienia. Gorący budyń wylałam na biszkopt przygotowany w tortownicy. Przykryłam drugim blatem biszkoptu i nasączyłam go resztą naparu kawowego. Odstawiłam ciasto do wystygnięcia.

Krem czekoladowy:

600ml śmietany 30%

2 smietan-fixy

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka ciemnego kakao 

Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Do śmietany dodałam smietan-fixy i przesiałam do niej cukier puder I kakao. Śmietanę ubijałam najpierw na mniejszych obrotach, stopniowo je zwiększając aż do uzyskania gęstego kremu.

Dodatkowo:

1 słoiczek dżemu wiśniowego 

Gdy ciasto w tortownicy wystygło, posmarowałam jego wierzch dżemem wiśniowym. Na dżemie rozsmarowałam krem czekoladowy. Wszystko Przykryłam ostatnim blatem.

Nasączenie drugie:

150ml kompotu wiśniowego

1 łyżka wódki 

Kompot wymieszałam z wódką i nasączyłam ostatni biszkopt w tortownicy, będący wierzchem ciasta.

Polewa czekoladowa:

4 łyżki śmietany 30%

125g czekolady deserowej

Wiórki kokosowe do posypania

Śmietanę wlałam do rondelka I podgrzałam aż do zagotowania. Wrzuciłam czekoladę połamaną na kawałki I odstawiłam na ok minute. Po tym czasie wymieszałam wszystko do uzyskania jednolitej polewy czekoladowej, która posmarowałam wierzch ciasta. Dodatkowo posypałam ciasto Wiórki kokosowymi. Ciasto Odstawiłam do lodówki na całą noc do schłodzenia.

Smacznego!!!

Ciasto wisniowa krolewna ciasto czekoladowe z kremem ciasto przdkladane biszkopt kakaowy ciasto z wisniami

Ciasto wisniowa krolewna ciasto czekoladowe z kremem ciasto przdkladane biszkopt kakaowy ciasto z wisniami

Ciasto wisniowa krolewna ciasto czekoladowe z kremem ciasto przdkladane biszkopt kakaowy ciasto z wisniami

Ciasto wisniowa krolewna ciasto czekoladowe z kremem ciasto przdkladane biszkopt kakaowy ciasto z wisniami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz