Dziś mam dla was przepis na coś pysznego, ale nie ciasto tylko bardziej odrębny posiłek czy ewentualnie deser na ciepło. Mianowicie tosty francuskie z chleba tostowego, moczone w jajkach rozmąconych z jogurtem naturalnym i cukrem, smażone na patelni. Można je podać z cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym, miodem lub innym ulubionym dodatkiem na słodko. Takie tosty to świetna propozycja na śniadanie czy podwieczorek. Są pyszne na ciepło jak i na zimno. Polecam. Oto przepis:
Składniki:
3/4szkl. jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
ok. 6-7 kromek chleba tostowego pszennego
masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Jogurt naturalny przełożyłam do miski. Wbiłam dwa jajka. Dosypałam cukier zwykły i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Podane składniki zmiksowałam krótko mikserem, jedynie do ich połączenia. W płaskim głębszym naczyniu, najlepiej prostokątnym ułożyłam obok siebie kromki chleba tostowego i zalałam je przygotowanym "ciastem". Pozostawiłam je tak na kilka minut, aby trochę naciągnęły. Na patelni roztopiłam ok. 1 łyżkę masła i włożyłam porcję kromek.
Smażyłam je z każdej strony aż się dość mocno zarumieniły. Przy przewracaniu należy uważać, aby tosty się nie rozpadły, najlepiej używać łopatki. Po usmażeniu zdjęłam je delikatnie na talerz, a na patelnię włożyłam kolejną porcję tostów i postąpiłam z nimi tak jak z poprzednimi. Przed podaniem swoje tosty oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem, ale tak jak wspomniałam na początku, można je podać również z innymi dodatkami.
Na moim blogu znajdziecie też przepis na tosty francuskie rolowane z marmoladą i bananami. Znajduje się on pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/tosty-francuskie-rolowane.html.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz