sobota, 28 września 2019

Ciasto orzechowe z kremem

ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

Właśnie rozpoczyna się nowy sezon orzechowy, a u mnie jeszcze zapasy z zeszłego sezonu nie wykorzystane, więc dziś ciasto orzechowe. Dokładnie ciasto na orzechowym biszkopcie, nasączonym kawą, przełożone marmoladą różaną i kremem karpatkowym i oblane czekoladą. Ciasto bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego smaczne i ładnie wyglądające. Sprawdzi się w każdej sytuacji, zwłaszcza gdy dość szybko chcemy wyczarować coś fajnego. Ciasto krótko się piecze, szybko stygnie. Skorzystałam w tym przepisie z gotowego kremu karpatkowego, ale oczywiście można zrobić domowy, ja po prostu miałam za mało czasu na jego przygotowanie. Oto przepis:

Ciasto orzechowe:
6 jaj
3/4szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3/4szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. zmielonych orzechów włoskich
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nasączenie:
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
250ml wrzątku

Przełożenie:
ok. 2 łyżki marmolady o smaku różanym
1 krem karpatkowy (taki bez gotowania)
400ml mleka

Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek śmietany 30%
ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, ciągle miksując, dodawałam po jednym żółtku oraz cukier kryształ i cukier waniliowy. Miksowałam do rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną wymieszałam z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami i przesypałam je do masy jajecznej. Wymieszałam i przełożyłam ciasto do blachy o wymiarach ok. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto na chwilę pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam je w blaszce.  Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty. Kawę i cukier zalałam wrzątkiem i wymieszałam. Ostudziłam. Do miski wlałam zimne mleko. Wsypałam krem karpatkowy i ubijałam mikserem przez 3 minuty tak jak było wskazane na opakowaniu. Pierwszy blat ciasta włożyłam z powrotem do blaszki i nasączyłam połową kawy. Posmarowałam ciasto cieniutko marmoladą. Wyłożyłam równomiernie krem i przykryłam go drugim blatem ciasta. Ciasto z wierzchu nasączyłam resztą kawy. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam do rozpuszczenia się czekolady. Czekolada polałam ciasto i odstawiłam je do lodówki, aby polewa zastygła. 
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta, ciastka i torty orzechowe, np.: gotowana babka orzechowa (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/ciasto-orzechowe-z-jabkami.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort czekoladowo - orzechowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-czekoladowo-orzechowy.html), tort ferrero orzechowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), szybkie ciasto z orzechami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html).

SMACZNEGO!!!

ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

9 komentarzy:

  1. Dzień dobry, ciasto robiłam już kilka razy. Jest łatwe, szybkie i co najważniejsze pyszne. Smak orzechów i masy budyniowej rewelacja, no i kawa. Dziękuję za przepis i proszę o więcej 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę że ciasto posmakowało, proszę zerknąć na inne przepisy na blogu w tym torty, sporo z nich jest z orzechami :-)

      Usuń
  2. Ciasto nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze super smakuje. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczemy dwa blaty czy jeden przecinamy na 2 czesci?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo pieczemy ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ciasto robi się ciemne po nasączeniu kawa? W przepisie nie ma kakao ...

    OdpowiedzUsuń