poniedziałek, 2 grudnia 2019

Szarlotka owsiana

szarlotka owsiana szarlotka na kruchym ciescie z maki owsianej szarlotka na owsianym ciescie szarlotka z cukinia ciasto z cukinii kruche ciasto z jablkami i cukinia jablecznik szarlotka z jablkami ze sloika szarlotka z musem jablkowym

Dziś mam dla was przepis na ciasto tradycyjne, bo szarlotkę, ale w wersji mniej tradycyjnej, bo zrobiłam ją w połowie z mąki owsianej. Ostatnio trochę eksperymentuję z różnymi rodzajami mąk, zastępując nimi powszechnie stosowaną mąkę pszenną. Tym razem postanowiłam wykorzystać mąkę owsianą. Bałam się jednak robić ciasto z samej mąki owsianej, żeby się nie rozpadało i połączyłam ją 1 do 1 z mąką pszenną tortową. Ciasto wyszło trochę ciemniejsze niż tradycyjne i bardziej miękkie niż typowe ciasto kruche. Smakowo też jest pewna różnica, ale na pewno nie na minus. No i takie ciasto jest trochę zdrowsze. Jeśli chodzi o nadzienie to użyłam musu jabłkowego, a tak naprawdę jabłkowo - cukiniowego, który zrobiłam latem do słoików. Szarlotka wyszła naprawdę smaczna, więc polecam. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. mąki owsianej
1 jajko
100g masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy 40g bez cukru
0,5szkl. cukru pudru
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
3szkl. musu jabłkowego (u mnie jabłkowo - cukiniowy)
0,5 łyżeczki cynamonu
1 budyń śmietankowy
opcjonalnie cukier jeśli jabłka są kwaśne
szarlotka owsiana szarlotka na kruchym ciescie z maki owsianej szarlotka na owsianym ciescie szarlotka z cukinia ciasto z cukinii kruche ciasto z jablkami i cukinia jablecznik szarlotka z jablkami ze sloika szarlotka z musem jablkowym

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, budyń waniliowy w proszku, cukier puder i szczyptę soli. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki i jajko. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażalki. Mus jabłkowy przełożyłam do miski. Wsypałam do niego budyń śmietankowy w proszku i cynamon i dokładnie wymieszałam. Ja do swojego musu nie dodawałam już cukru, ale jak kto woli. Blaszkę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach ok. 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarowałam równomiernie mus jabłkowy. Na wierzch starłam resztę ciasta. Szarlotkę piekłam ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu, ciasto wyjęłam na metalową kratkę i studziłam je w blaszce. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami, np.: szarlotka na kruszonce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html).


SMACZNEGO!!!

szarlotka owsiana szarlotka na kruchym ciescie z maki owsianej szarlotka na owsianym ciescie szarlotka z cukinia ciasto z cukinii kruche ciasto z jablkami i cukinia jablecznik szarlotka z jablkami ze sloika szarlotka z musem jablkowym

szarlotka owsiana szarlotka na kruchym ciescie z maki owsianej szarlotka na owsianym ciescie szarlotka z cukinia ciasto z cukinii kruche ciasto z jablkami i cukinia jablecznik szarlotka z jablkami ze sloika szarlotka z musem jablkowym

szarlotka owsiana szarlotka na kruchym ciescie z maki owsianej szarlotka na owsianym ciescie szarlotka z cukinia ciasto z cukinii kruche ciasto z jablkami i cukinia jablecznik szarlotka z jablkami ze sloika szarlotka z musem jablkowym

sobota, 30 listopada 2019

Ciastka spiralki

ciastka spiralki ciastka kruche ciastka maslane ciastka waniliowo czekoladowe zakrecone ciasteczka szybkie smaczne ciasteczka ciastka z czekolada

Do zrobienia tych ciasteczek zbierałam się jakiś czas. Gdy je pierwszy raz zobaczyłam w internecie, bardzo spodobały mi się wizualnie. Smakowo to również moja bajka, bo lubię takie podstawowe smaki czyli czekoladowy i waniliowy. Poza tym lubię kruche ciasteczka w różnej postaci. Można je zrobić w większej ilości i przechowywać przez dłuższy czas bez ryzyka że się zepsują. Zrobienie tych ciasteczek jednak wydawało mi się trochę pracochłonne, bo trzeba robić dwa rodzaje ciasta, trzeba je schładzać, wałkować, znów schładzać, a jak już pisałam, przy dwójce małych dzieci nie zawsze jest czas żeby się tak bawić. No ale odważyłam się. Jak się okazało, wcale nie było to aż tak praco i czasochłonne i nawet z dwójką małych szkrabów się udało. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne i na pewno będę je robić częściej. Oto przepis:

Składniki:
180g miękkiego masła
80g cukru pudru
1 cukier waniliowy
210g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
20g budyniu waniliowego
1 łyżka kakao
5 kostek gorzkiej czekolady
ciastka spiralki ciastka kruche ciastka maslane ciastka waniliowo czekoladowe zakrecone ciasteczka szybkie smaczne ciasteczka ciastka z czekolada

Sposób przygotowania:
Miękkie masło przełożyłam do miski miksera. Dodałam cukier puder i cukier waniliowy i ucierałam je do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie, nie przerywając ucierania, dosypywałam partiami mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem budyniowym. Powstałą masę podzieliłam na dwie równe połowy. Do jednej połowy dodałam jeszcze łyżkę mąki i wymieszałam. Do drugiej części dodałam kakao i roztopioną oraz przestudzoną czekoladę i również wymieszałam. Obydwie części ciasta uformowałam w kule i schowałam na godzinę do lodówki. Po tym czasie każdą z części ciasta rozwałkowałam na folii spożywczej na tej samej wielkości prostokąt. Ciasto ciemne nałożyłam na ciasto jasne i pomagając sobie folią spożywczą, zwinęłam roladę. Roladę schłodziłam kolejne 30 minut w lodówce i dopiero wtedy pokroiłam na cienkie plasterki. Te plasterki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciastka piekłam ok. 12-13 minut. Po upieczeniu ciastka pozostawiłam na blaszce do wystygnięcia, a następnie przełożyłam na talerz.

SMACZNEGO!!!
ciastka spiralki ciastka kruche ciastka maslane ciastka waniliowo czekoladowe zakrecone ciasteczka szybkie smaczne ciasteczka ciastka z czekolada

ciastka spiralki ciastka kruche ciastka maslane ciastka waniliowo czekoladowe zakrecone ciasteczka szybkie smaczne ciasteczka ciastka z czekolada

ciastka spiralki ciastka kruche ciastka maslane ciastka waniliowo czekoladowe zakrecone ciasteczka szybkie smaczne ciasteczka ciastka z czekolada

czwartek, 28 listopada 2019

Pączki serowe

paczki serowe paczki z bialego sera paczki twarogowe paczki z twarogu mini paczki paczki blyskawiczne szybkie paczki

Dziś kolejna porcja kalorii i słodkości, czyli kolejne a'la pączki. Tym razem pączki serowe, które miały być paluchami serowymi, ale wyszły różne kształty. Ale myślę, że kształt jest tu najmniej istotny. Liczy się smak, a ten jest fajny. Pączki oczywiście, jak większość moich przepisów, bardzo proste i łatwe do zrobienia. Idealne dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego, lub po prostu w niedługim czasie chcą wyczarować coś smacznego. Oto przepis:

Składniki:
250g białego sera (użyłam sera chudego w kostce, mielonego)
250g mąki pszennej tortowej
125g masła/margaryny
2 łyżki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
3 łyżki wódki
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
paczki serowe paczki z bialego sera paczki twarogowe paczki z twarogu mini paczki paczki blyskawiczne szybkie paczki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier kryształ, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zimne masło/margarynę starłam na tarce na grubych oczkach. Wbiłam jajko. Wlałam wódkę. Włożyłam kostkę sera. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę. Podzieliłam je na kilka części. Każdą część uformowałam w wałeczek i pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. W garnku rozgrzałam ok. 0,5 litra oleju. Gdy osiągnął temperaturę ok. 170-180 stopni włożyłam pierwszą porcję pączków. Pączki smażyłam na małym ogniu przez kilka minut. W trakcie smażenia pączki same się obracały. Usmażone pączki wyjmowałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy pączki lekko przestygły, obtoczyłam je w cukrze pudrze. Skorzystałam z przepisu z tej strony: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/paluchy-serowe-25.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki z serków wiejskich (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-z-serkow-wiejskich.html), mini pączki z serka mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!

paczki serowe paczki z bialego sera paczki twarogowe paczki z twarogu mini paczki paczki blyskawiczne szybkie paczki

paczki serowe paczki z bialego sera paczki twarogowe paczki z twarogu mini paczki paczki blyskawiczne szybkie paczki

paczki serowe paczki z bialego sera paczki twarogowe paczki z twarogu mini paczki paczki blyskawiczne szybkie paczki

poniedziałek, 25 listopada 2019

Francuskie rogaliki z jabłkiem

Francuskie rogaliki z jablkiem rogaliki z ciasta francuskiego ciasto francuskie rogaliki z prazonymi jablkami i cynamonem rogaliki szarlotkowe szybkie rogaliki

Dziś znów coś na szybko, a na szybko często oznacza u mnie coś z ciasta francuskiego. Tym razem postawiłam na rogaliki z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami domowej roboty wymieszanymi z odrobiną cynamonu i budyniu. Rogaliki po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Wyszły z tego bardzo fajne ciasteczka, niezbyt słodkie, ładnie wyglądające. Takie ciastka będą idealne na wypadek niezapowiedzianych gości, bo robi się je i piecze naprawdę błyskawicznie, szybko stygną, więc na efekt końcowy też nie trzeba długo czekać. Można je podać nawet lekko ciepłe. Polecam. Oto dokładny przepis:

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
ok. 3/4szkl. prażonych jabłek/musu jabłkowego ze słoika (użyłam jabłek domowej roboty)
szczypta cynamonu
1 łyżeczka budyniu waniliowego
opcjonalnie cukier do smaku
cukier puder do posypania
2 łyżki mleka
Francuskie rogaliki z jablkiem rogaliki z ciasta francuskiego ciasto francuskie rogaliki z prazonymi jablkami i cynamonem rogaliki szarlotkowe szybkie rogaliki

Sposób przygotowania:
Prażone jabłka przełożyłam do miseczki. Użyłam jabłek prażonych, które sama przygotowałam z jabłek antonówek. Można użyć również kupnych jabłek, ale one na pewno będą słodsze. Do jabłek dosypałam łyżeczkę budyniu waniliowego i szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam wzdłuż na dwa pasy. Następnie każdy pas ciasta pokroiłam na równe trójkąty. Na każdym trójkącie u podstawy nałożyłam po około łyżeczce nadzienia jabłkowego i zwinęłam każdy kawałek ciasta w rogalik. Rogaliki ułożyłam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarowałam je zimnym mlekiem. Można je też posypać cukrem. Blachę z rogalikami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i w tej temperaturze piekłam ciastka przez ok. 15 minut, do wyraźnego zrumienienia. Po upieczeniu od razu wyjęłam rogaliki z piekarnika i przełożyłam je na metalową kratkę, aby ostygły. Wystudzone rogaliki oprószyłam cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), kremówka na cieście francuskim (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html) czy paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!

Francuskie rogaliki z jablkiem rogaliki z ciasta francuskiego ciasto francuskie rogaliki z prazonymi jablkami i cynamonem rogaliki szarlotkowe szybkie rogaliki

Francuskie rogaliki z jablkiem rogaliki z ciasta francuskiego ciasto francuskie rogaliki z prazonymi jablkami i cynamonem rogaliki szarlotkowe szybkie rogaliki

Francuskie rogaliki z jablkiem rogaliki z ciasta francuskiego ciasto francuskie rogaliki z prazonymi jablkami i cynamonem rogaliki szarlotkowe szybkie rogaliki

Francuskie rogaliki z jablkiem rogaliki z ciasta francuskiego ciasto francuskie rogaliki z prazonymi jablkami i cynamonem rogaliki szarlotkowe szybkie rogaliki

wtorek, 19 listopada 2019

Ciastka maszynkowe

Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

Już kilka miesięcy temu zakupiłam specjalną nakładkę do maszynki do mielenia mięsa, służącą do robienia ciastek. Długo się zbierałam, aby ją wypróbować, bo ciągle wpadają mi do głowy nowe pomysły, lub po prostu ochota na coś innego. Dziś jednak w końcu przyszła pora na jej użycie. Chciałam zrobić dzieciom jakieś zdrowe słodycze, które będą z bardziej naturalnych składników niż słodycze sklepowe i nie będą zawierały tak dużo konserwantów i całej innej chemii. Postawiłam na ciastka maszynkowe. Zrobiłam je z mąki pszennej i owsianej żeby było zdrowiej. Oczywiście zawierają trochę sztucznych dodatków takich jak proszek do pieczenia czy budyń, ale myślę, że i tak są zdrowsze od sklepowych. No i frajda dla dzieci, że mogły pomagać przy zagniatania ciasta i robieniu ciastek, a to jest czasami bezcenne. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki owsianej
1szkl. mąki pszennej tortowej
1/3szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka budyniu waniliowego
2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
1 duże jajko
100g masła
Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę owsianą i mąkę pszenną. Dosypałam cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i budyń w proszku. Składniki wymieszałam łyżką. Następnie wbiłam jajko (dość duże) i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. W maszynce do mielenia mięsa zamontowałam przystawkę do robienia ciastek, wybrałam jeden z otworów, który akurat najbardziej mi odpowiada i porcjami wkładałam zagniecione ciasto. Wychodzące paski ciasta układałam na blaszce i dzieliłam nożem na pożądanej długości ciastka. Można też odcinać ciastka od razu przy maszynce. Zależy jak komu wygodniej. Ciastka układałam na przygotowanej blaszce jeden przy drugim, zachowując ok. 1-2 centymetrowe odstępy. Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu. Ciastka wyjmowałam gdy były ładnie zarumienione. W każdym piekarniku czas pieczenia może być trochę inny. Po wyjęciu z piekarnika ciastka przełożyłam na metalową kratkę i w ten sposób je wystudziłam. Ciastka można delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub udekorować roztopioną czekolada.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

sobota, 16 listopada 2019

Francuskie bułeczki z serem

francuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Niestety gotowego, bo tak jest szybciej i wygodniej. Pewnie niektórzy z Was mnie za to skrytykują, ale czasem idę na łatwiznę, bo zrobienie ciasta francuskiego wydaje mi się bardzo pracochłonne i trudne. Kiedyś jeszcze w dzieciństwie podjęłam się tej próby, niestety nieudanej i zraziłam się. Dlatego korzystam w tym przypadku z gotowca. Francuskie bułeczki z serem jak zwykle powstały z powodu czyszczenia lodówki. Miałam ser, który za kilka dni straciłby ważność i żeby uniknąć zmarnowania i wyrzucenia go, postanowiłam zapakować go w ciasto francuskie, które też już jakiś czas odpoczywało na półce. Poza tym jak zwykle mało czasu na wypieki i konieczność podzielenia uwagi na opiekę nad dziećmi pozwoiło na wyczarowanie tych szybkich i pysznych ciastek. Oto przepis:

Składniki:
 opakowanie ciasta francuskiego 300g
250g białego sera (użyłam w kostce)
3 płaskie łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka budyniu waniliowego
2 łyżki mleka
cukier puder do oprószenia
rancuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

Sposób przygotowania:
Ser biały wrzuciłam do miski. Użyłam sera białego w kostce, mielonego. Można wykorzystać również ser wiaderkowy na sernik, lub zwykły twaróg. Twaróg można samodzielnie zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Będzie trochę inna konsystencja, ale powinno się udać. Do sera wbiłam całe jajko. Wsypałam cukier i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam mikserem na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozwinęłam. Posmarowałam je równomiernie po całości przygotowanym serem i zwinęłam w rulon wzdłuż dłuższego boku. Taką roladę/rulon pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Trochę tak jakby się kroiło ciasto na kopytka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i poukładałam na niej w odstępach przygotowane ciastka. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam ciastka z wierzchu mlekiem. Ciastka/bułeczki piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika na metalową kratkę, przestudziłam i posypałam cukrem pudrem. Można również bułeczki polukrować lub ozdobić roztopioną czekoladą. Z podanych proporcji wyszło mi 11 bułeczek, ale oczywiście będzie to zależne od tego jak pokroimy ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony smaker.pl https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-buleczki-francuskie-z-serem,104728,channah.html.
 Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: ciastka francuskie z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), kremówka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html) czy paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!

rancuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

rancuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

rancuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

czwartek, 14 listopada 2019

Smażone ryby w zalewie octowej

smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula
Dziś mam dla Was pomysł na coś co trochę odbiega od moich dotychczasowych przepisów. Mianowicie przepis na smażone ryby w zalewie octowej do słoików. Mieszkam w sąsiedztwie rzeki Narwi, więc od czasu do czasu zdarza się, że ktoś przyniesie do domu świeżą rybę. Z reguły są to szczupaki, leszcze, okonie. Czasem sum lub sandacz. Tradycyjne ryby smażone na patelni trochę się już przejadły, zwłaszcza że niektóre z ryb są bardzo ościste, co utrudnia jedzenie. Dlatego postanowiłam spróbować zrobić je w zalewie octowej, która podobno zmiękcza ości i nadaje charakteru jedzeniu.Rybki rzeczywiście wyszły fajne i smaczne. Będą fajną odmianą na Wigilię lub po prostu na co dzień. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1,5kg ryb filetów lub dzwonków (u mnie szczupak i leszcz)
sól, pieprz
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
3 nieduże cebule

Zalewa:
1l wody
0,5l. octu 10%
3/4szkl. cukru
3 listki laurowe
9 ziaren ziela angielskiego
1,5 łyżki soli
smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula

Sposób przygotowania:
Ryby podzieliłam na mniejsze kawałki. Przyprawiłam je solą i pieprze. Opanierowałam w mące pszennej i usmażyłam na patelni na rozgrzanym oleju. Usmażone ryby wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu i ostygły. Przygotowałam sobie trzy litrowe słoiki. Cebule obrałam i pokroiłam w krążki. W słoikach układałam na przemian kawałki ryb i krążki cebuli. Wodę i ocet wlałam do garnka.
Dosypałam cukier i sól. Włożyłam listki laurowe i ziela angielskie. Zalewę zagotowałam, mieszając aby cukier i sól się roztopiły. Zalewę gotowałam jeszcze kilka minut od zagotowania na małym ogniu. Gorącą zalewą zalałam ryby w słoikach. Słoiki zakręciłam i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy wystygły wstawiłam je do lodówki na ok. 2 doby. Po tym czasie można już spróbować. 

SMACZNEGO!!!


smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula

smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula
smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula

wtorek, 12 listopada 2019

Naleśniki z kaszy manny

nalesniki z kaszy manny nalesniki grysikowe nalesniki mannowe nalesniki z kaszy mannej nalesniki bez maki nalesniki dla dzieci

Kasza manna to chyba moja ulubiona kasza. Lubię ją ze względu na walory smakowe oraz dlatego, że można z niej wyczarować sporo fajnych potraw i deserów. Kaszę dodaję do zup czy sosów dla zagęszczenia zamiast mąki ziemniaczanej. Często robię z niej desery, placki, ciastka, ciasta bez pieczenia i takie tradycyjne pieczone. Dziś postanowiłam wypróbować kolejny przepis z kaszą manną w roli głównej i zrobić naleśniki z kaszy manny. A że kocham naleśniki w każdej postaci, to od razu wiedziałam że to będzie strzał w dziesiątkę. Przepis na nie znalazłam m.in. na stronie: https://alaantkoweblw.pl/nalesniki-z-kaszy-manny/. Przepis jest bardzo prosty więc zachęcam was do wypróbowania. Oto on:

Składniki:
1szkl. kaszy manny
1,5szkl. mleka 2%
1 mały cukier waniliowy
szczypta soli
1 jajko
olej do smażenia
nalesniki z kaszy manny nalesniki grysikowe nalesniki mannowe nalesniki z kaszy mannej nalesniki bez maki nalesniki dla dzieci

Sposób przygotowania:
Kaszę manną wsypałam do miski. Wlałam zimne mleko. Wymieszałam składniki i odstawiłam na około 30 minut aby kasza napęczniała. Po tym czasie dodałam do kaszy sól, jajko i cukier waniliowy. Wszystko zmiksowałam krótko mikserem, tylko do połączenia składników. Małą patelnię teflonową rozgrzałam. Przed nalaniem każdej porcji ciasta lekko natłuszczałam ją olejem. Chochelką nalewałam porcje ciasta naleśnikowego i rozprowadzałam je po całej patelni. Naleśniki smażyłam krótko z obu stron do lekkiego zarumienienia, po czym wykładałam je na talerz. I to wszystko. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami typu: dżem, owoce, sos, biały ser, twarożek, nutella, czekolada, marmolada, cukier puder...
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na różności z kaszy manny, np: ciasto serowo - mannowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html),  kokosowe ciastka z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/placki-z-kaszy-manny.html), kaszowiec bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/kaszowiec-kaszak-ciasto-z-kaszy.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

nalesniki z kaszy manny nalesniki grysikowe nalesniki mannowe nalesniki z kaszy mannej nalesniki bez maki nalesniki dla dzieci

poniedziałek, 11 listopada 2019

Nocny chleb z garnka

nocny chleb z garnka chleb pszenno owsiany chleb na drozdzach chleb z maki owsianej chleb ze slonecznikiem chleb owsiany ze slonecznikiem chleb z ziarnami
Po ostatnich słodkich wypiekach nadszedł czas na coś słonego, a mianowicie chleb. Dość często na grupach kulinarnych w mediach społecznościowych widzę jak dużo osób chwali się swoimi chlebami z garnka lub innymi. Tak apetycznie one wyglądają, że postanowiłam również taki chleb wykonać. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie wykonała pewnych modyfikacji. Ja swój chleb upiekłam pół na pół z mąki pszennej i owsianej. Chleb zrobiłam na świeżych drożdżach i jako dodatek dałam ziarno słonecznika. Ciasto na ten chleb przygotowałam wieczorem jednego dnia i przez całą noc trzymałam je w lodówce. Dopiero następnego dnia chleb upiekłam. Stąd nazwa "chleb nocny". Chlebek wyszedł bardzo smaczny, chrupiący z wierzchu i pulchny w środku. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
25g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
2szkl. mąki pszennej + do podsypywania
2szkl. mąki owsianej
0,5szkl. ziaren słonecznika + do posypania
1 łyżka oleju
2szkl. ciepłej wody
ok. 1 łyżka płatków owsianych górskich

nocny chleb z garnka chleb pszenno owsiany chleb na drozdzach chleb z maki owsianej chleb ze slonecznikiem chleb owsiany ze slonecznikiem chleb z ziarnami

Sposób przygotowania:
Do miski wkruszyłam drożdże. Wsypałam sól i cukier. Wlałam olej. Dosypałam Mąkę pszenną i owsianą oraz ziarno słonecznika. Na koniec dolałam letnią wodę. Wszystko wymieszałam do połączenia składników. Miskę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano wyrośnięte ciasto przełożyłam na blat obsypany mąką pszenną i zagniotłam szybko ciasto. Ciasto uformowałam w bochenek i przełożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego mąką pszenną. Naczynie przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch chleba wodą i posypałam słonecznikiem i płatkami owsianymi. Chleb wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i w tejże temperaturze piekłam go około godziny. Po upieczeniu chleb wyjęłam z piekarnika. Gdy lekko przestygł wyjęłam go z naczynia żaroodpornego i wystudziłam do końca na metalowej kratce. 
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!


nocny chleb z garnka chleb pszenno owsiany chleb na drozdzach chleb z maki owsianej chleb ze slonecznikiem chleb owsiany ze slonecznikiem chleb z ziarnami

nocny chleb z garnka chleb pszenno owsiany chleb na drozdzach chleb z maki owsianej chleb ze slonecznikiem chleb owsiany ze slonecznikiem chleb z ziarnami

nocny chleb z garnka chleb pszenno owsiany chleb na drozdzach chleb z maki owsianej chleb ze slonecznikiem chleb owsiany ze slonecznikiem chleb z ziarnami


niedziela, 10 listopada 2019

Mini pączki z serka mascarpone

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy
Jutro 11listopada czyli Dzień Niepodległości i Św. Marcina, więc tradycyjnie na stole powinna się znaleźć gęsina i rogale świętomarcińskie. U mnie jednak zamiast rogali zagościły pączki. Co prawda nie takie tradycyjne z drożdży, ale bardziej nowoczesne i na pewno szybsze do zrobienia - pączki z serka mascarpone. Już od jakiegoś czasu leżał w lodówce serek mascarpone, niewykorzystany przy okazji robienia ostatniego tortu, więc postanowiłam go jakoś spożytkować. A że miałam ochotę na pączki, to połączyłam to w jedno i powstały takie oto pączki. Muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Pączki wyszły naprawdę smaczne, mięciutkie, puszyste w środku i w miarę upływu godzin wcale nie traciły na jakości. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
250g serka mascarpone
2 jajka
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru + do obtoczenia
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki wódki lub spirytusu
kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
szczypta soli
olej do smażenia
mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy i wymieszałam te składniki łyżką. Następnie dodałam serek mascarpone, jajka, wódkę i aromat waniliowy. Wymieszałam kolejny raz dokładnie wszystko łyżką. Powinno powstać dość gęste i kleiste ciasto. W garnku (można też użyć głębokiej patelni) rozgrzałam sporą ilość oleju (ok. 3/4 litra). Gdy olej miał mniej więcej temperaturę ok. 170 stopni, zmniejszyłam płomień i zaczęłam smażenie pączków. Ręce zwilżyłam olejem. Dużą łyżką nabierałam porcje ciasta i przekładałam je na dłonie. W dłoniach formowałam mniej więcej okrągłe pączki i wrzucałam je na gorący tłuszcz. Pączki smażyłam kilka minut na małym płomieniu. Pączki powinny się same obracać w trakcie smażenia i ładnie zaokrąglić. Rumiane pączki wykładałam na talerz przykryty papierem do pieczenia. Usmażone pączki lekko przestudziłam i jeszcze ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze. Z podanych proporcji wyszło mi ponad 20 pączusiów.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na pączki, np.: pączki tradycyjne z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), mini pączki serowe z nadzieniem różanym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html) czy pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy