Jutro 11 listopada czyli Dzień Niepodległości. Ale nie tylko. To również Dzień św. Marcina, kiedy jemy rogale świętomarcińskie. Tradycyjne rogale przygotowywane na ten dzień to rogale z nadzieniem z białego maku. U mnie jednak zagoszczą tradycyjne rogale drożdżowe z białym serem. Oto przepis:
Zaczyn drożdżowy:
50g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki pszennej tortowej
150ml ciepłego mleka
Drożdże wkruszyc do miski. Dodać cukier, mąkę I ciepłe mleko. Wszystko dokładnie wymieszać aby powstał gładki zaczyn bez grudek. Zaczyn odstawić na około 15 minut żeby zaczął pracować.
Pozostale składniki ciasta:
Ok. 600g mąki pszennej tortowej+ do podsypywania
Szczyptą soli
32g cukru waniliowego
125g cukru kryształu
100g masła
2 jajka
200ml ciepłego mleka
Kilka kropel olejku waniliowego do ciast
2 łyżki wódki
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier kryształ I waniliowy. Masło roztopił i wystudzić. Wlać do mąki. Wbić jajka, dodać wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlać mleko, wódkę i olejek waniliowy. Z podanych składników wyrobić ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne uformować je w kulę. Miskę z ciastem nakryć bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Nadzienie serowe:
400g sera białego (użyłam sera mielonego z wiaderka)
1 żółtko (Białko zistawic do posmarowania rogalików)
32g cukru waniliowego
1 łyżka cukru kryształu
2 łyżeczki budyniu śmietankowego w proszku
Wszystkie składniki na nadzienie umieścić w misce I dokładnie wymieszać.
Przygotowanie rogalików:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek i pokroić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować łyżeczką masy serowej I zwinąć zaczynając od podstawy do wierzchołka trójkąta. Rogaliki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Odstawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie smarować rogaliki roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wystudzic rogaliki na kratce I dowolnie udekorowac np lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.
Smacznego!!!







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz