poniedziałek, 10 listopada 2025

Rogale drożdżowe z serem

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem


Jutro 11 listopada czyli Dzień Niepodległości. Ale nie tylko. To również Dzień św. Marcina, kiedy jemy rogale świętomarcińskie. Tradycyjne rogale przygotowywane na ten dzień to rogale z nadzieniem z białego maku. U mnie jednak zagoszczą tradycyjne rogale drożdżowe z białym serem. Oto przepis:

Zaczyn drożdżowy:

50g świeżych drożdży 

1 łyżka cukru

2 łyżki mąki pszennej tortowej 

150ml ciepłego mleka

Drożdże wkruszyc do miski. Dodać cukier, mąkę I ciepłe mleko. Wszystko dokładnie wymieszać aby powstał gładki zaczyn bez grudek. Zaczyn odstawić na około 15 minut żeby zaczął pracować.

Pozostale składniki ciasta:

Ok. 600g mąki pszennej tortowej+ do podsypywania

Szczyptą soli

32g cukru waniliowego 

125g cukru kryształu 

100g masła 

2 jajka

200ml ciepłego mleka

Kilka kropel olejku waniliowego do ciast

2 łyżki wódki 

Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier kryształ I waniliowy. Masło roztopił i wystudzić. Wlać do mąki. Wbić jajka, dodać wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlać mleko, wódkę i olejek waniliowy. Z podanych składników wyrobić ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne uformować je w kulę. Miskę z ciastem nakryć bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Nadzienie serowe:

400g sera białego (użyłam sera mielonego z wiaderka)

1 żółtko (Białko zistawic do posmarowania rogalików)

32g cukru waniliowego 

1 łyżka cukru kryształu 

2 łyżeczki budyniu śmietankowego w proszku

Wszystkie składniki na nadzienie umieścić w misce I dokładnie wymieszać.

Przygotowanie rogalików:

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek i pokroić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować łyżeczką masy serowej I zwinąć zaczynając od podstawy do wierzchołka trójkąta. Rogaliki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Odstawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie smarować rogaliki roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wystudzic rogaliki na kratce I dowolnie udekorowac np  lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz