W tym roku zapachniało Świętami w moim domu już w połowie listopada. A wszystko za sprawą aromatycznego ciasta, będącego połączeniem piernika i sernika, które dziś upiekłam. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie I wilgotne. Będzie świetną propozycją dla wszystkich niezdecydowanych, którzy nie wiedzą czy upiec sernik czy piernik, lub nie nająć czasu na pieczenia kilku ciast. Oto przepis:
Ciasto piernikowe:
4 duże jaja
1 i 1/3szkl cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3szkl mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki ciemnego kakao
0,5szkl oleju
0,5szkl mleka
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki nalewki malinowej
Jajka wbić do miski miksera. Wsypać cukier kryształ I waniliowy I utrzeć na jasną puszystą masę. Mąkę przesiać I wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową i kakao. Mieszankę wsypać do ubitych jajek z cukrem. Dolać olej I mleko I zmiksować. Na koniec do ciasta dodać powidła i nalewki i jeszcze raz zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
500g sera białego z wiaderka
3 duże jaja
05szkl cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1/3szkl oleju
1/3szkl mleka
1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku
Szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem kryształem I cukrem wankliowym na jasną masę. Dodać ser I zmiksować do połączenia. Następnie dodać olej, mleko I proszek budyniowy. Zmiksować ponownie dk połączenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wmieszać ją łyżka fo masy serowej. Masę wylać na ciasto piernikowe. Blachę z przygotowanym ciastem wstawić do piekarnika I piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Przestudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a następnie dostudzić na blacie. Po ostygnieciu ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz