wtorek, 18 listopada 2025

Piernikosernik

Piernikosernik ciasto piernikowe z serem piernik z serem sernik na ciescie piernikowym ciasto swiateczne szybki piernik piernik last minute


W tym roku zapachniało Świętami w moim domu już w połowie listopada. A wszystko za sprawą aromatycznego ciasta, będącego połączeniem piernika i sernika, które dziś upiekłam. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie I wilgotne. Będzie świetną propozycją dla wszystkich niezdecydowanych, którzy nie wiedzą czy upiec sernik czy piernik, lub nie nająć czasu na pieczenia kilku ciast. Oto przepis:

Ciasto piernikowe:

4 duże jaja 

1 i 1/3szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

3szkl mąki pszennej tortowej 

1 łyżeczka sody oczyszczonej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżeczki ciemnego kakao 

0,5szkl oleju

0,5szkl mleka

2 łyżki powideł śliwkowych 

2 łyżki nalewki malinowej

Jajka wbić do miski miksera. Wsypać cukier kryształ I waniliowy I utrzeć na jasną puszystą masę. Mąkę przesiać I wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową i kakao. Mieszankę wsypać do ubitych jajek z cukrem. Dolać olej I mleko I zmiksować. Na koniec do ciasta dodać powidła i nalewki i jeszcze raz zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

500g sera białego z wiaderka

3 duże jaja

05szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

1/3szkl oleju

1/3szkl mleka

1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku 

Szczypta soli 

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem kryształem I cukrem wankliowym na jasną masę. Dodać ser I zmiksować do połączenia. Następnie dodać olej, mleko I proszek budyniowy. Zmiksować ponownie dk połączenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wmieszać ją łyżka fo masy serowej. Masę wylać na ciasto piernikowe. Blachę z przygotowanym ciastem wstawić do piekarnika I piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Przestudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a następnie dostudzić na blacie. Po ostygnieciu ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Piernikosernik ciasto piernikowe z serem piernik z serem sernik na ciescie piernikowym ciasto swiateczne szybki piernik piernik last minute

Piernikosernik ciasto piernikowe z serem piernik z serem sernik na ciescie piernikowym ciasto swiateczne szybki piernik piernik last minute

Piernikosernik ciasto piernikowe z serem piernik z serem sernik na ciescie piernikowym ciasto swiateczne szybki piernik piernik last minute

Piernikosernik ciasto piernikowe z serem piernik z serem sernik na ciescie piernikowym ciasto swiateczne szybki piernik piernik last minute



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz