Makowiec japoński to w ostatnich latach dość popularna alternatywa dla tradycyjnego makowca zwijanego, czyli tzw. strucla. Jest on przede wszystkim łatwiejszy i szybszy do zrobienia, zwłaszcza gdy użyjemy gotowej mady makowej z puszki. To również bardziej dietetyczna wersja makowca, bo nie zawiera mąki ani tłuszczu. Ja postanowiłam go w końcu wypróbować. Wyszedł bardzo wilgotny, aromatyczny, miekki i niezbyt słodki, więc polałam go czekoladą. Oto przepis:
Składniki:
1 puszka gotowej masy makowej o wadze 850g
4 duże jabłka (użyłam odmiany Jonagold)
100g suszonych śliwek lub rodzynek
100g posiekanych orzechów włoskich
10 plaskich łyżek kaszy manny
5 jajek
Szczyptą soli
Polewą czekoladowa:
Ok. 150g czekolady mlecznej
4 łyżki śmietany 30%
Wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania: Masę makową przełożyłam do dużej miski. Jabłka obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Dodałam je do masy makowej. Dodałam też pokrojone śliwki suszone (lub rodzynki) i posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie wymieszałam. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka wraz z kaszą manną dodałam do masy makowej i dokładnie wymieszałam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszalam je do masy makowej. Tak przygotowane ciasto przełożyłam do prostokątnej blachy o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam godzinę w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu przesudzilam je w uchylonym piekarniku a następnie studziłam na blacie. Po wystygnięciu, przygotowałam polewę. Śmietanę podgrzałam i dodałam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę I wymieszałam wszystko na jednolitą polewę. Polewą posmarowałam wierzch ciasta I posypałam wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz