Dziś mam przepis dla tych, którym znudziły się tradycyjne serniki i szukają nowych odsłon tego tradycyjnego ciasta. Moja dzisiejsza propozycja może zaskoczyć, ale również ucieszyć zarówno smakoszy serników, jak i wielbicieli kawowych smaków. Ja takiego sernika jeszcze nigdy nie jadłam i właśnie rakiego przepisu mi brakowało. Oto on:
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej tortowej
150g cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3 żółtka (białka będą potrzebne do masy serowej)
150g zimnego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej typu crema (w proszku, nie w granulkach)
1 łyżka śmietany 18%
W misce umieścić mąkę, proszę do pieczenia, kakao, kawę, cukier kryształ i waniliowy. Dodać żółtka, śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokąt I przełożyć je do blachy o wymiarach 25x35cm. Ciasto może lekko zachodzić na boki blaszki.
Masa serowa:
1kg sera z wiaderka
4 całe jajka
3 białka pozostałe z ciasta kruchego
1 duży budyń o smaku śmietankowym bez cukru (64g)
120g miękkiego masła
200g cukru kryształu
1 cukier waniliowy
Szczyptą soli
Kilka kropel olejku śmietankowego do ciast
Z całych jajek oddzielić żółtka od białek. Wszystkie 7 białek ubić ze szyta soli na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i waniliowym oraz masłem. Następnie dodać proszek budyniowy, olejek smietankowy i partiami dodawać ser. Miksować do dokładnego połączenia składników. Na koniec do masy serowej wmieszać delikatnie pianę z białek.
Dodatkowo:
Ok. 18szt podłużnych biszkoptow
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wódki lub likieru
200ml gorącej wody
1 łyżeczka ciemnego kakao
Kawę rozpuszczalna i cukier wymieszać z gorącą wodą. Odstawić do przesygniecia. Następnie dodać wódkę I wymieszać. Napar posłuży do namaczania biszkoptow.
Na ciasto przygotowane w blaszce wyłożyć połowę masy serowej. Wyrównać. Biszkopty zanurzać w naparze kawowym i układać na masie serowej. U mnie wyszło 3 rzędy po 6 biszkoptów. Lekko oprószyć kakao. Wyłożyć drugą połowę masy serowej I wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do piekarnika I piec godzinę w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu przestudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a następnie wyjąć na blat.
Krem na wierzch:
350ml zimnej śmietany
100g serka mascarpone
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
2-3 krople esencji waniliowej
Kakao ciemne do oprószenia
Zimną śmietanę przelać do miski. Wsypać cukier puder i smietan-fix i ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z serkiem mascarpone i esencją waniliową. Krem rozsmarować na wierzchu sernika. Ja zrobiłam ho przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wierzch oprószylam kakao.
SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz