Orzeszki to tradycyjne ciasteczka wypiekane na Święta Bożego Narodzenia. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna żeliwna patelnia na palnik gazowy lub opiekacz elektryczny że specjalnymi wkładkami. Orzeszki robi się z ciasta kruchego, z dowolnym nadzieniem. Najbardziej popularne i tradycyjne nadzienie to nadzienie orzechowe z dodatkiem mielonych orzechów włoskich lub nadzienie na bazie mleka w proszku. Na ostatnie Święta przygotowałam Orzeszki z masą orzechowa, na które przepis znajdziecie na moim blogu, więc w tym roku zdecydowałam się na te drugie, z nadzieniem mlecznym. Oto orzepis:
Składniki na skorupki orzeszków:
4szkl. mąki pszennej tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4szkl cukru pudru
32g cukru waniliowego
4 żółtka
200g zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder I cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać pokrojone na plasterki masło, żółtka I śmietanę. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić, dodać więcej śmietany. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego i piec je w nagrzanym opoekaczu lub patelni ustawionej na palniku gazowym. Po upieczeniu wyjmować na talerz i studzić. Z podanej porcji powinno wyjść ok. 120-130 połówek orzeszków czyli ok. 60 lub więcej całych orzeszków.
Masa mleczna:
0,5szkl mleka
1/3szkl cukru kryształu
16g cukru waniliowego
Ok. 130g masła
1 i 1/4 szkl mleka w proszku
Mleko zagotować z cukrem zwykłym I waniliowym. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło rozmiksowac. Miksując na małych obrotach, dodawać po łyżce wystudzonego mleka z cukrem I po łyżce mleka w proszku. I tak do skończenia składników. Gotowy krem nakładać małą łyżeczką do skorupek orzeszków i złączać po 2 skorupki w całość. Orzeszki przechowywać w lodówce po przygotowaniu w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz