Makowiec to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia. Ale tak jak sernik czy piernik to ciasta łatwe do zrobienia nawet dla laika w pieczeniu, tak makowiec to już trudniejsza sprawa. Zwłaszcza tradycyjny makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Taki makowiec czasem się nie dopieka w środku, to się zapada po upieczeniu, to odstaje górna warstwą ciasta itp. Do tego jest pracochłonny i czasochłonny. Dlatego ja w tym roku postanowiłam choć trochę upgoscic sobie sprawę i użyłam gotowej mady makowej. Makowiec lekko pękł mi z wierzchu, ale szczerze mówiąc dodało mu to tylko uroku. Oto przepis:
Zaczyn drożdżowy:
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej tortowej
0,5szkl ciepłego mleka
Drożdże rozkruszyć go miseczki. Dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać żeby nie było grudek i odstawić na ok pół godziny do podrośnięcia.
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej tortowej
100g masła roztopionego i wystudzonego
3 żółtka
1 cukier waniliowy
0,5 szkl cukru kryształu
1/3szkl ciepłego mleka
2 łyżki wódki
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę, cukier kryształ i waniliowy wsypać do większej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, utartej żółtka z cukrem, wystudzone masło i wódkę. Wymieszać wszystko łyżką a następnie rękami posmarowanymi olejem zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką żeby się nie kleiło, ale ciasto powinno być dość luźne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, pozostawić w misce, makryc bawełnianą ściereczką I odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na pół. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok centymetra.
Masa makowa:
1 puszka masy makowej ok. 800g
1 białko
Szczypta soli
2 łyżki kaszy manny
Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Masę makową wymieszać z ubitym białkiem i kaszą manną.
Na każdym placku rozsmarować połowę masy makowej I zwinąć w rulon zalepiając brzegi. Rolady zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając ok. 0,5cm luzu dookoła. Pozostawić na ok. 20min do wyrośnięcia a następnie przełożyć na blachę I upiec w temperaturze 170 stopni przez ok. 45minut. Po upieczeniu wystudzić. Można polać lukrem cytrynowym przygotowanym z cukru pudru i soku wycisniętego z cytryny.
SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz