W Święta Bożego Narodzenia wśród słodkich wypieków nie powinno zabraknąć piernika. Najbardziej tradycyjnych jest oczywiście piernik staropolski długodojrzewający, którego przygotowanie zaczyna się jeszcze w listopadzie. Ja w tym roku nie nastawiłam na czas ciasta na taki piernik, więc na Święta przygotowałam inny, "szybszy" piernik. Taki piernik jest bardzo wilgotny i mięciutki, polany czekoladą smakuję naprawdę dobrze. Oto przepis:
Składniki:
2 jajka
3/4szkl cukru kryształu
1,5szkl mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4szkl oleju
1/4szkl mleka
1 łyżka powideł śliwkowych
2 łyżki wódki
Polewą czekoladowa:
3 łyżki 30%
125g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę przesiać I wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao I przyprawą do piernika. Wsypać do ubitych jajek. Dolać olej I mleko I dokładnie zmiksować. Na koniec dodać powidła I wódkę. Zmiksować jeszcze raz. Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonejpapieremdopieczenia. Piec do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. U mnie zajęło to ok. 45 minut. Przestudzić w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć I studzić na blacie. Gdy ciasto wystygnie, wyjąć z formy i przygotować polewę. Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekać około minutę i dokładnie wymieszać. Posmarować wierzch i boki ciasta. Można udekorować posypką do ciast. Ciasto wstawić do lodówki żeby polewą zastygła.
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz