czwartek, 16 stycznia 2020

Uszka z kaszą i soczewicą

Uszka z kasza soczewica uszka z zielona soczewica i kasza jeczmienna uszka wigilijne uszka do barszczu czerwonego

Już po Wigilii, ale to nic. Uszka można jeść całym rokiem, a nie tyko w wigilijnym barszczu. Można je podać jako samodzielne danie, składnik dania obiadowego lub sałatki. Tym razem proponuję wam uszka z farszem z zielonej soczewicy i kaszy jęczmiennej. Z takim farszem można zrobić również pierogi i wtedy jest trochę szybciej, ale ja dziś postanowiłam się trochę pobawić w lepienie uszek. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
2szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. gorącej wody
1 łyżka masła
szczypta soli

Składniki na farsz:
0,5szkl. suchej zielonej soczewicy
1 cebula
2 łyżki kaszy jęczmiennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Soczewicę i kaszę jęczmienną wsypałam do rondla. Zalałam ok. 1 szklanką zimnej wody, lekko osoliłam i zagotowałam. Gotowałam je na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliła. W trakcie gotowania może być potrzeba dolania odrobiny wody, gdyby cała woda się wchłonęła a soczewica i kasza były jeszcze nieugotowane. Po ugotowaniu soczewicę odstawiłam do wystygnięcia. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na patelni na łyżce oleju i dodałam do soczewicy. Soczewicę z kaszą i cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam.
Mąkę pszenną wsypałam do miski razem ze szczyptą soli. W gorącej wodzie rozpuściłam masło i wlałam do mąki. Wymieszałam łyżką, a następnie zagniotłam elastyczne ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto uformowałam w kulę i rozwałkowałam na cienki placek o grubości ok. 2-3mm. Małą okrągłą foremką wycinałam z ciasta kółeczka. Na każdym takim kółku układałam łyżeczkę farszu i zlepiałam jak pieroga. Na koniec 2 brzegi zlepiałam razem w uszko. Uszka odkładałam na deskę posypaną mąką. W garnku zagotowałam większą ilość wody, osoliłam ją i wrzuciłam uszka. Uszka gotowałam ok. 3 minuty od wypłynięcia. Najlepiej jedno wyłowić i spróbować czy ciasto jest miękkie. Ugotowane uszka wyłowiłam łyżką cedzakową na półmisek. Uszka podałam jako danie obiadowe pokraszone przesmażoną cebulą i skwarkami.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na uszka, np. uszka z soczewicą i grzybami suszonymi (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/uszka-z-grzybami-i-soczewica.html) czy uszka z kapustą i grzybami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/uszka-z-kapusta-i-grzybami-do-barszczu.html).

SMACZNEGO!!!
Uszka z kasza soczewica uszka z zielona soczewica i kasza jeczmienna uszka wigilijne uszka do barszczu czerwonego

Uszka z kasza soczewica uszka z zielona soczewica i kasza jeczmienna uszka wigilijne uszka do barszczu czerwonego

Schabowe zapiekane z warzywami i serem

schabowe zapiekane z warzywami i serem schabowe z piekarnika inne kotlety schabowe danie ze schabu schab na obiad

To mój kolejny pomysł na danie obiadowe ze schabu i nieco inny pomysł na tradycyjne kotlety schabowe. W ten sposób możemy odświeżyć i urozmaicić to popularne danie obiadowe oraz dodać mu więcej witamin i koloru. Mi taka wersja schabowych bardzo odpowiada, choć dla niektórych być może będzie zbyt kaloryczna, bo dochodzi żółty ser. Bardzo lubię schabowe zapiekane w piekarniku, bo nabierają wtedy chrupkości. Bardzo też lubię duszoną marchewkę i pora. Dla mnie więc jest to połączenie idealne. Oto przepis:

Składniki:
3 duże plastry schabu
2 marchewki
biała część pora
kawałek żółtego sera (ok. 50g) 
bułka tarta do panierowania
1-2 jajka
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Każdy plaster mięsa rozbiłam tłuczkiem na cienki kotlet. Rozbite kotlety przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jajka roztrzepałam widelcem. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Kotlety maczałam w jajku i w bułce i układałam na patelni na rozgrzanym oleju. Kotlety smażyłam na złoty kolor z obu stron, a następnie wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Marchewki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora pokroiłam w półplasterki. Na patelni roztopiłam masło i wrzuciłam pokrojone warzywa. Smażyłam je, aż się lekko zezłociły, a następnie podlałam odrobiną wody i dusiłam do miękkości. Warzywa przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam usmażone kotlety. Na każdym kotlecie rozłożyłam ok. 1/3 warzyw i posypałam je startym żółtym serem. Kotlety zapiekałam ok. 15-20 minut w piekarniku w temp. 200 stopni. Kotlety podałam z frytkami.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na schabowe w różnej postaci, np.: schab po amerykańsku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/schab-po-amerykansku.html), schabowe po kowalsku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/schabowe-po-kowalsku.html), schabowe zapiekane z serem i pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/schabowe-zapiekane-z-pieczarkami-i-serem.html), schabowe devolay (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schabowe-devolay.html), schabowe z serem i ziołami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schabowe-z-serem-i-zioami.html), schabowe moczone w mleku, cebuli i ziołach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/schabowe-moczone-w-mleku-i-cebuli.html).

SMACZNEGO!!!

schabowe zapiekane z warzywami i serem schabowe z piekarnika inne kotlety schabowe danie ze schabu schab na obiad

schabowe zapiekane z warzywami i serem schabowe z piekarnika inne kotlety schabowe danie ze schabu schab na obiad

Uszka z grzybami i soczewicą

uszka z grzybami i soczewica uszka wigilijne uszka do barszczu czerwonego uszka z suszonymi grzybami uszka z farszem grzybowym farsz z zielonej soczewicy

Uszka z suszonymi grzybami i gotowaną zieloną soczewicą to świetny dodatek do barszczu lub innej zupy. Można je również wykorzystać do innych dań zamiast tradycyjnego makaronu. Ja czasem smażę je z warzywami na patelnię, lub mięsem i sosem. Można je podać jako danie główne, okraszając je cebulką i skwarkami, lub odgrzewając na masełku. Takie uszka można też wykorzystać do sałatki zamiast sklepowego tortellini. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
3,5szkl. mąki tortowej
ok. 1szkl. gorącej wody
70g masła
szczypta soli

Składniki na farsz:
1/3szkl. suchej zielonej soczewicy
ok. 50g suszonych grzybów
1 łyżka bułki tartej
1 cebula
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Grzyby przesypałam do miski i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam je w tej wodzie na kilka godzin, aby się namoczyły. Następnie ugotowałam je do miękkości w tej samej wodzie. Odcedziłam je i przestudziłam. Cebulę obrałam i również drobniutko posiekałam. Zeszkliłam ją na łyżce oleju i dodałam do grzybów. Soczewicę przesypałam do garnka. Zalałam szklanką wody, lekko osoliłam i ugotowałam do miękkości. Ugotowaną odstawiłam do przestygnięcia. Następnie przestudzoną soczewicę zmieliłam razem z grzybami i cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego farszu dodałam łyżkę bułki tartej i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i wszystko wymieszałam. 
Mąkę pszenną tortową wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli. W szklance gorącej wody rozpuściłam masło i wlałam do mąki. Składniki wymieszałam łyżką, a następnie zagniotłam jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, którą rozwałkowałam na cienki ok. 2-3mm grubości okrągły placek. Z ciasta małą okrągłą foremką wycinałam kółka. Na środek każdego kółka nakładałam małą łyżeczkę farszu, zlepiałam jak pieroga, a następnie jeszcze dwa skrajne brzegi zlepiałam razem, tworząc uszka. Uszka odkładałam na deskę posypaną mąką. Jeśli brzegi ciasta słabo się kleją, to przed sklejaniem należy zwilżać wodą lub mlekiem. W dużym garnku zagotowałam wodę i osoliłam ją. Na wrzątek wrzuciłam uszka i gotowałam je ok. 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane uszka wyłowiłam łyżką cedzakową na półmisek. Jak wspomniałam na początku, uszka można podać jako dodatek do zupy czy sałatki, lub jako samodzielne danie.

SMACZNEGO!!!
uszka z grzybami i soczewica uszka wigilijne uszka do barszczu czerwonego uszka z suszonymi grzybami uszka z farszem grzybowym farsz z zielonej soczewicy

środa, 15 stycznia 2020

Szarlotka z pianką

szarlotka z pianka szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartymi jablkami

Szarlotka to tradycyjne polskie ciasto, jedno z najbardziej popularnych, obok sernika czy makowca. Robimy je nie tylko w sezonie jesiennym gdy najwięcej jabłek, ale również całym rokiem. Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Można zrobić szarlotkę z tartych jabłek, szarlotkę z prażonych jabłek ze słoika, z jabłek krojonych na plasterki tzw. tatrzańską. Można zrobić szarlotkę warstwową tzw. sypaną, można zrobić szarlotkę na biszkopcie, szarlotkę bez pieczenia, lub szarlotkę z pianką. Ja właśnie zdecydowałam się dziś na tą ostatnią, czyli szarlotkę na kruchym cieście, z tartymi jabłkami i pianką kisielową. Oto przepis:

Składniki:
3szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4szkl. cukru pudru
0,5szkl. cukru kryształu
5 jajek
200g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
2kg jabłek np. antonówka, szara reneta
cynamon do smaku
1 kisiel cytrynowy
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodałam śmietanę, pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka. Składniki posiekałam nożem na kruszonkę, a następnie zagniotłam szybko jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą od drugiej. Tą większą połowę rozwałkowałam na prostokąt i wyłożyłam nim dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część ciasta schowałam do zamrażalki na czas przygotowania jabłek i pianki. Jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam na ćwiartki i wykroiłam gniazda nasienne.
Jabłka starłam na tarce na grubych oczkach, odcisnęłam nadmiar soku i wymieszałam z większą szczyptą cynamonu. Jabłka wyłożyłam na ciasto w blaszce. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie zmiksowałam z cukrem kryształem. Gdy piana zrobiła się błyszcząca, dodałam kisiel w proszku i zmiksowałam do połączenia. Pianę wyłożyłam na jabłka. Na wierzch starłam resztę ciasta z zamrażalki. Szarlotkę piekłam ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu szarlotkę odstawiłam do wystygnięcia i dodatkowo schłodziłam w lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyłam cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami, np.: szarlotka na kruszonce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), szarlotkę owsianą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html) czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html).

SMACZNEGO!!!

Schab po amerykańsku

schab po amerykansku schab w plastrach z patelni schab smazony schab duszony schab w ketchupie i cebuli schab na obiad

Schab po amerykańsku to fajna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Można go przygotować w łatwy sposób, przy użyciu niewielu składników, a w zamian uzyskać smaczne i oryginalne danie, inne od tradycyjnych polskich potraw. Oto przepis:

Składniki:
4 większe plastry schabu
1 cebula
6 łyżek ketchupu ( u mnie po 3 łyżki łagodnego i pikantnego)
sól, pieprz do smaku
przyprawa do mięsa wieprzowego
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Plastry schabu umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i lekko rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Rozbite kotlety przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Przełożyłam ją do miski i wymieszałam z ketchupem łagodnym i pikantnym. Do takiej marynaty włożyłam przygotowane mięso i dokładnie je w niej obtoczyłam. Miskę przykryłam i odstawiłam na kilka godzin do lodówki. Następnie mięso razem z marynatą wyłożyłam na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Smażyłam je ok. 20 minut, przewracając co jakiś czas, a następnie przykryłam i dusiłam jeszcze jakieś 30 minut, również mieszając i obracając mięso. W tym czasie ketchup powinien się wysmażyć, a mięso przyrumienić i zrobić się miękkie i kruche. Schab można podać z pieczywem lub np. frytkami.

SMACZNEGO!!!
schab po amerykansku schab w plastrach z patelni schab smazony schab duszony schab w ketchupie i cebuli schab na obiad

schab po amerykansku schab w plastrach z patelni schab smazony schab duszony schab w ketchupie i cebuli schab na obiad

Drożdżowe racuchy z dżemem

drozdzowe racuchy z dzemem placki drozdzowe racuszki dla dzieci na podwieczorek

Racuchy drożdżowe to placki, które najbardziej kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja mama często je robiła i robi do tej pory. U nas w domu mówiło się na te placki pępuchy, ale jak zwał tak zwał, ważne, że pysznie smakowały. Ja przeniosłam tradycję smażenia tych placków do swojego domu i również od czasu do czasu je serwuję. Tym razem postanowiłam jednak je trochę urozmaicić i przygotowałam je z dżemem, ale dżem dałam do środka placków i razem z nim je usmażyłam. Placuszki wychodzą wtedy może trochę mniej puszyste, ale równie smaczne. Oto przepis:

Składniki:
30g świeżych drożdży
2szkl. mąki pszennej tortowej
3 łyżki cukru
ok. 1,5szkl. mleka
1 jajko
szczypta soli
dżem najlepiej z dużymi kawałkami owoców (ja użyłam domowego dżemu z czereśni)
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzałam, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Do miseczki wkruszyłam drożdże. Dosypałam do nich łyżeczkę cukru i dolałam 0,5szkl. mleka. Wszystko dokładnie rozmieszałam, tworząc zaczyn. Zaczyn odstawiłam na ok. 15 minut żeby wyrósł. Do miski wsypałam mąkę tortową, resztę cukru i szczyptę soli. Wbiłam jajko, dolałam resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką na jednolite ciasto. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia. Powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Gdy tak się stało, przystąpiłam do smażenia placków. Na patelni rozgrzałam trochę oleju. Łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam je na gorący tłuszcz. W środku placka robiłam małe zagłębienie i wkładałam w nie po ok. 0,5-1 łyżeczce dżemu. Dżem zakrywałam odrobiną ciasta i smażyłam placki na rumiano z obu stron na mniejszym ogniu. Usmażone racuszki wykładałam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki jogurtowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-jogurtowe.html), placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

wtorek, 14 stycznia 2020

Siekane kotleciki drobiowe

siekane kotleciki drobiowe siekane kotlety z piersi kurczaka kotlety drobiowe

Siekane kotleciki drobiowe to fajny pomysł na obiad z piersi kurczaka inny niż tradycyjne kotlety w panierce. Kotleciki siekane to również sposób na przemycenie np. porcji warzyw do jedzenia, zwłaszcza dla dzieci niejadków. Można je bowiem zrobić nie tylko z serem jak ja dziś, ale również z posiekanymi warzywami typu papryka czy cukinia. Ja jednak zrobiłam dziś wersję podstawową bez warzyw.  Oto przepis:

Składniki:
1 większa pierś z kurczaka
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
szczypta majeranku
ok. 0,5 łyżeczki przyprawy gyros
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie pokroiłam mięso w drobniutką kosteczkę i przełożyłam do miski. Do mięsa dosypałam mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz do smaku, roztarty majeranek i przyprawę gyros. Dodałam majonez i jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Miseczkę przykryłam i odstawiłam na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyjęłam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Metalową łyżką nabierałam porcje mięsa i wykładałam na patelnię, lekko je rozsmarowując i nadając im kształt płaskich kotlecików. Kotleciki smażyłam kilka minut z obu stron, aż nabrały ładnego złocistego koloru. Usmażone naleśniki wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z ziemniakami, frytkami czy ryżem oraz ulubioną surówką.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na inne kotleciki drobiowe - tzw. kotleciki szuszu. Przepis na nie znajdziecie na moim blogu, pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/kotleciki-szuszu.html.

SMACZNEGO!!!

Warstwowiec jogurtowy

Warstwowiec jogurtowy ciasto z galaretek i jogurtu sernik na zimno sernik z jogurtu naturalnego ciasto jogurtowe ciasto z galaretka ciasto dla dzieci ciasto na zimno


Warstwowiec jogurtowy to taki rodzaj sernika na zimno. Zrobiłam go jedynie z jogurtów i galaretek. Moje dzieci uwielbiają takie ciasta i ciągle upominają się o galaretki. Z resztą nie tylko dzieci, inni domownicy też wolą ciasta na zimno od tych tradycyjnych pieczonych. Dzieci dodatkowo ciągle pytają, czy będziemy robić jakieś ciasto, bo lubią pomagać. Ostatnio więc goszczą u nas na zmianę ciasteczka lub ciasta z galaretek. Oto przepis na to ciasto:

Składniki:
360g jogurtu naturalnego
150g jogurtu brzoskwiniowego
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:
Foremkę o wymiarach ok. 12x22cm wyłożyłam folią spożywczą i odstawiłam. Jogurt naturalny podzieliłam sobie na dwie równe połowy, czyli po 180g. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Chłodną galaretkę wymieszałam z pierwszą porcją jogurtu naturalnego i wylałam na dno przygotowanej foremki. Formę wstawiłam do lodówki, aby masa stężała. W tym czasie rozpuściłam galaretkę brzoskwiniową, również w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzoną wymieszałam z jogurtem brzoskwiniowym i wylałam na masę cytrynową. Foremkę ponownie schowałam do lodówki, aby kolejna warstwa stężała. I znów w tym czasie rozpuściłam w 200ml gorącej wody galaretkę agrestową i odstawiłam ją do wystygnięcia. Zimną połączyłam z drugą porcją jogurtu naturalnego i wylałam na masę brzoskwiniową. Ciasto schłodziłam w lodówce, a w między czasie przygotowałam galaretkę truskawkową, rozpuszczając ją w 400ml gorącej wody. Zimną galaretkę wylałam na ciasto i odstawiłam je do lodówki na całą noc, żeby ciasto dobrze się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjęłam z foremki i pokroiłam na kawałki. Ciasto można również przygotować na herbatnikach, biszkoptach lub ciastkach kruchych.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta na zimno z galaretkami, np.: serowo - wiśniowa fantazja (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/serowo-wisniowa-fantazja.html), kolorowy warstwowiec mleczno - galaretkowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/warstwowiec-mleczno-galaretkowy.html), mleczny galaretkowiec (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/mleczny-galaretkowiec.html), tęczowy torcik z galaretek i śmietanki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/teczowy-torcik-z-galaretek.html), jogurtowa zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/jogurtowa-zebra.html), galaretkowiec na jogurcie naturalnym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/galaretkowiec-na-jogurcie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
Warstwowiec jogurtowy ciasto z galaretek i jogurtu sernik na zimno sernik z jogurtu naturalnego ciasto jogurtowe ciasto z galaretka ciasto dla dzieci ciasto na zimno

Warstwowiec jogurtowy ciasto z galaretek i jogurtu sernik na zimno sernik z jogurtu naturalnego ciasto jogurtowe ciasto z galaretka ciasto dla dzieci ciasto na zimno

Warstwowiec jogurtowy ciasto z galaretek i jogurtu sernik na zimno sernik z jogurtu naturalnego ciasto jogurtowe ciasto z galaretka ciasto dla dzieci ciasto na zimno

poniedziałek, 13 stycznia 2020

Warstwowa sałatka z kurczakiem

warstwowa salatka z kurczakiem salatka gyros salatka z salata rzymska salatka rzymska salatka imprezowa

Warstwowa sałatka z kurczakiem to sałatka podobna do sałatki gyros, ale kapustę pekińską zastąpiłam w niej sałatą rzymską. Przez to sałatka jest dla mnie delikatniejsza i lżejsza. Sałatka ładnie wygląda, jest kolorowa, więc dobrze się prezentuje na stole. Sałatka jest idealna na co dzień, jak i od święta. Oto przepis:

Składniki:
1 opakowanie sałaty rzymskiej mini (2-3szt.)
podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
1 papryka czerwona
biała część pora
0,5 ogórka wężowego
1 puszka kukurydzy
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki sosu czosnkowego
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je w drobną kostkę i obsypałam dość obficie przyprawą do kurczaka. Mięso usmażyłam na ok. 2-3 łyżkach oleju i wyłożyłam na talerz do wystygnięcia. Sałatę rzymską drobno poszatkowałam. Połowę wyłożyłam na dno szklanej salaterki. Pora również drobno pokroiłam i wyłożyłam na sałatę. Warzywa posmarowałam cienką warstwą majonezu. Na majonezie ułożyłam kawałki wystudzonego kurczaka. Paprykę umyłam, usunęłam nasiona, a resztę pokroiłam w kostkę i wyłożyłam na kurczaka. Kukurydzę odcedziłam z zalewy i wyłożyłam na paprykę. Kukurydzę polałam sosem czosnkowym. Na wierzch sałatki wyłożyłam resztę poszatkowanej sałaty rzymskiej. Sałatkę schłodziłam w lodówce przez kilka godzin.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

Rozetki ziemniaczane

rozetki ziemniaczane rozetki z gotowanych ziemniakow rozetki pieczone gwiazdki ciastka ziemniaczane

Często robię coś z ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. Po pierwsze bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki czy kluski ziemniaczane, a po drugie nie lubię niczego wyrzucać i marnować. No ale ile można jeść kopytka. Bardzo je lubię, ale czasem potrzeba jakiejś odmiany, więc tym razem powstały rozetki ziemniaczane. Takie rozetki piecze się w piekarniku. Można je podać jako samodzielną przekąskę, np. z dodatkiem sosu czosnkowego, lub jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Są mięciutkie w środku i mają fajną chrupiącą skórkę. Do tego bardzo ładnie wyglądają. Oto przepis:

Składniki:
500g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 30%
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodałam jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodałam też szczyptę soli, miękkie masło i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Można do tego użyć łyżki lub miksera. Powstałe ciasto ziemniaczane przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i za jego pomocą wyciskałam rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozetki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 30 minut w temp. 200 stopni. Rozetki powinny się ładnie przyrumienić z wierzchu. Rozetki podałam na ciepło jako dodatek do mięsa, ale można je również zajadać samodzielnie.
Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na potrawy z ziemniaków, np.: ziemniaczane kanapki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/ziemniaczane-kanapki.html), ziemniaczane krokieciki z niespodzianką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/ziemniaczane-krokieciki-z-niespodzianka.html), naleśniki ziemniaczane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesniki-ziemniaczane.html), knedle ziemniaczano - serowe z truskawkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/knedle-ziemniaczano-serowe-z-truskawkami.html), pyzy z ruskim farszem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pyzy-z-ruskim-farszem.html), kopytka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kopytka.html), langosze (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/langosze.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

rozetki ziemniaczane rozetki z gotowanych ziemniakow rozetki pieczone gwiazdki ciastka ziemniaczane

Zapiekanka rybna ze szpinakiem

zapiekanka rybna ze szpinakiem zapiekanka rybna z makaronem ryba zapiekana ze szpinakiem ryba z piekarnika pieczona ryba zapiekanka makaronowa

Zapiekanka rybna ze szpinakiem i makaronem to trochę taka zapiekanka resztkowa, powstała z czyszczenia lodówki po świętach. Nie oznacza to oczywiście, że zrobiona została z nieświeżych produktów, tylko z produktów, które zostały w małych ilościach po przygotowaniu potraw świątecznych. Zostało mi kilka filetów rybnych mrożonych, kilka kostek mrożonego szpinaku, trochę ugotowanego makaronu z obiadu. Postanowiłam to wszystko połączyć i tak powstało pyszne danie obiadowe, czyli zapiekanka rybna ze szpinakiem i makaronem w śmietanowo - serowym sosie. Oto przepis:

Składniki:
2-3 filety rybne mrożone
3/4szkl. makaronu np. falbanki, świederki
8 kostek mrożonego szpinaku (brykiet)
0,5szkl. śmietany 30%
1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej + do panierowania
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
ok. 80g żółtego sera
łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości. Odcedziłam go i przestudziłam. Ryby rozmroziłam. Przyprawiłam je sola i pieprzem i opanierowałam w mące pszennej. Następnie usmażyłam na oleju na patelni i wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone ryby pokroiłam na mniejsze kawałki. Zamrożony szpinak wrzuciłam na suchą patelnię i smażyłam go do rozmrożenia. Doprawiłam go solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i smażyłam dalej, aż cały płyn odparował z patelni. Małe naczynie żaroodporne posmarowałam masłem. Na dnie rozłożyłam ugotowany makaron. Na makaronie rozłożyłam kawałki ryby, a pomiędzy nimi przygotowany szpinak. Smietanę wymieszałam dokładnie z mąką pszenną, aby nie było grudek i polałam nią zapiekankę. Wierzch posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika i piekłam ją ok. 30min. w temp. 200 stopni. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić. Zapiekankę podałam na gorąco.
Zapraszam do odwiedzenia przepisu na zapiekankę z fasolki szparagowej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/zapiekanka-z-fasolki-szparagowej-pod.html), cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/canelloni-z-miesem-mielonym-w-zosie.html), kalafior faszerowany mięsem mielonym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kalafior-faszerowany-miesem-mielonym.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
zapiekanka rybna ze szpinakiem zapiekanka rybna z makaronem ryba zapiekana ze szpinakiem ryba z piekarnika pieczona ryba zapiekanka makaronowa

zapiekanka rybna ze szpinakiem zapiekanka rybna z makaronem ryba zapiekana ze szpinakiem ryba z piekarnika pieczona ryba zapiekanka makaronowa

niedziela, 12 stycznia 2020

Budyniowe placki z jabłkiem

budyniowe placki z jablkiem placuszki budyniowe smietankowe placki jablkowe szybkie placki puszyste placki z jablkiem placki dla dzieci

Dziś na kolację zaserwowałam dzieciom pyszne, puszyste budyniowe placuszki z tartym jabłkiem. Placki zrobiłam na jogurcie naturalnym, żeby było zdrowo i na proszku do pieczenia, żeby placuszki były wyższe i puszyste. Dodałam budyń śmietankowy, od którego placki miały fajny posmak i aromat. Placki wystarczy posypać cukrem pudrem i pyszny posiłek gotowy. Oto przepis:

Składniki:
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki z lekką górką mąki tortowej
2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 dużego jabłka
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Jajko wybiłam do miseczki. Dodałam jogurt naturalny i cukier puder i wymieszałam trzepaczką do połączenia składników. Mąkę tortową wymieszałam z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym i przesiałam do masy jajecznej. Wszystko wymieszałam łyżką na jednolite ciasto bez grudek. Jabłko obrałam i wycięłam gniazdo nasienne. Jabłko starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam do ciasta. Jeszcze raz krótko wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i wyłożyłam łyżką porcje ciasta, formując placuszki. Placki smażyłam na małym ogniu na rumiano i przekręcałam na drugą stronę. Ponownie smażyłam na rumiano i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Po usmażeniu, placuszki oprószyłam cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki jogurtowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-jogurtowe.html), placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
budyniowe placki z jablkiem placuszki budyniowe smietankowe placki jablkowe szybkie placki puszyste placki z jablkiem placki dla dzieci

budyniowe placki z jablkiem placuszki budyniowe smietankowe placki jablkowe szybkie placki puszyste placki z jablkiem placki dla dzieci

budyniowe placki z jablkiem placuszki budyniowe smietankowe placki jablkowe szybkie placki puszyste placki z jablkiem placki dla dzieci

Sałatka warstwowa z ananasem

warstwowa salatka z ananasem warstwowa salatka z wieprzowina kukurydza kapusta pekinska sosem czosnkowym i majonezem salatka swiateczna salatka imprezowa

Ostatnio mamy w domu okres sałatkowy. Gdy jedna sałatka się kończy, to robię następną. Co prawda nie robię ich w dużych rozmiarach, bo i nas nie jest dużo, więc możliwości są ograniczone. Poza tym wolę robić jedzenie częściej, a bardziej różnorodnie i żeby było zawsze świeże. Tym razem zrobiłam kolejną sałatkę warstwową, również z wieprzowiną smażoną w przyprawach, a jako dodatki dobrałam do niej kapustę pekińską, ananasa z puszki, ogórki korniszony i cebulę. Do sałatki użyłam też majonezu i sosu czosnkowego. Sałatka wyszła bardzo smaczna, taka trochę słodko - kwaśna i tak miało być. Oto przepis:

Składniki: 
3 liście kapusty pekińskiej
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
0,5 cebuli
5 plastrów ananasa z puszki
3 większe ogórki konserwowe
ok. 300g szynki wieprzowej
1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
2 łyżki oleju
ok. 2 łyżki majonezu
ok. 2-3 łyżki sosu czosnkowego (użyłam domowego sosu czosnkowego z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowy-sos-czosnkowy.html)

Sposób przygotowania:
Przygotowanie sałatki rozpoczęłam od usmażenia i mięsa. Szynkę wieprzową umytą i osuszoną pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam ją do miski i wymieszałam z olejem i przyprawą do mięsa. Szynkę smażyłam na patelni do miękkości przez dobrych kilkanaście minut na małym ogniu. Po usmażeniu przełożyłam ją na talerz i wystudziłam. Z liści kapusty pekińskiej odkroiłam białe części, a zielone drobno poszatkowałam i wrzuciłam na dno salaterki. Na kapuście rozsmarowałam majonez. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i rozłożyłam na kapuście posmarowanej majonezem. Ogórki konserwowe pokroiłam w półplasterki i rozłożyłam na kukurydzy. Cebulę obrałam, drobno pokroiłam i rozsypałam na ogórkach. Ananasa odsączyłam z zalewy, pokroiłam w kostkę i ułożyłam na cebuli. Na ananasie rozłożyłam usmażone i wystudzone mięso. Całość polałam domowym sosem czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Sałatkę można dodatkowo posypać prażonymi ziarnami słonecznika lub orzechami.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

warstwowa salatka z ananasem warstwowa salatka z wieprzowina kukurydza kapusta pekinska sosem czosnkowym i majonezem salatka swiateczna salatka imprezowa

warstwowa salatka z ananasem warstwowa salatka z wieprzowina kukurydza kapusta pekinska sosem czosnkowym i majonezem salatka swiateczna salatka imprezowa

Krupnik lekko pomidorowy

krupnik lekko pomidorowy krupnik na wedzonce krupnik na szynce wieprzowej na miesie krupnik z koncentratem pomidorowym pomidorowa z kasza jeczmienna pomidorowa krupnik


Jest zima, choć temperatury nie są zimowe, a raczej wiosenno - jesienne, ale przy tych wiatrach i deszczach nabrałam ochoty na jakąś rozgrzewającą pyszną zupę. Chciałam, aby była dość gęsta, lekko pikantna, wyrazista w smaku i miała mnóstwo warzyw. Nie miałam jednak ochoty na nic tradycyjnego w stylu jarzynowa, pomidorowa czy pieczarkowa. Powstał więc w trakcie gotowania pomidorowy krupnik na wędzonej kości i szynce wieprzowej. Zupa niby też tradycyjna, ale w trochę innym wydaniu. Nigdy wcześniej nie jadłam krupnika z dodatkiem pomidorów czy koncentratu, ale jakoś mi te smaki połączyły się w głowie i tak powstała ta zupa. Muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Oto przepis:

Składniki:
kawałek wędzonej kości
ok. 300g szynki wieprzowej
2-3 marchewki
1 pietruszka (korzeń + natka)
kawałek selera
biała część pora
1 duża cebula
ok. 10 ziemniaków
1/3szkl. kaszy jęczmiennej
1 listek laurowy
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka majeranku
szczypta pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do garnka włożyłam kość wędzoną i szynkę przekrojoną na dwa kawałki. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki, dodałam do garnka. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora pokroiłam w półplasterki. Starte warzywa razem z porem przesmażyłam na oleju na złoto i przełożyłam do garnka. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Dodałam do niej posiekany czosnek, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz do smaku i razem przesmażyłam, a następnie dodałam do garnka. Wsypałam kaszę jęczmienną. Do garnka wlałam ok. 2l wody. Włożyłam listek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, ok. 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, posiekany koperek, resztę majeranku, paprykę w proszku i pieprz ziołowy. Posoliłam wszystko i zagotowałam. W trakcie gotowania dodałam do zupy koncentrat pomidorowy. Zupę gotowałam ok. godziny, aż wszystkie warzywa i mięso były miękkie. Zupę podałam ze świeżym pieczywem.
Zapraszam również do zapoznania się z innymi moimi przepisami na zupy, np. zupę pieczarkową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/zupa-pieczarkowa.html), zupę krem brokułowo - serowy (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/krem-brokuowo-serowy.html), zupę krem z porów (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/krem-z-porow.html), zupę grzybową z suszonych grzybów leśnych (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/zupa-grzybowa.html), ziołową pomidorową z ziemniakami (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/zioowa-pomidorowa-z-ziemniakami.html), zupę jarzynowo - brokułową z zacierkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/zupa-jarzynowo-brokuowa-z-zacierkami.html), zupę krem z cukinii (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/zupa-krem-z-cukinii.html)   i inne.

SMACZNEGO!!!
krupnik lekko pomidorowy krupnik na wedzonce krupnik na szynce wieprzowej na miesie krupnik z koncentratem pomidorowym pomidorowa z kasza jeczmienna pomidorowa krupnik

krupnik lekko pomidorowy krupnik na wedzonce krupnik na szynce wieprzowej na miesie krupnik z koncentratem pomidorowym pomidorowa z kasza jeczmienna pomidorowa krupnik