Zapiekanka rybna ze szpinakiem i makaronem to trochę taka zapiekanka resztkowa, powstała z czyszczenia lodówki po świętach. Nie oznacza to oczywiście, że zrobiona została z nieświeżych produktów, tylko z produktów, które zostały w małych ilościach po przygotowaniu potraw świątecznych. Zostało mi kilka filetów rybnych mrożonych, kilka kostek mrożonego szpinaku, trochę ugotowanego makaronu z obiadu. Postanowiłam to wszystko połączyć i tak powstało pyszne danie obiadowe, czyli zapiekanka rybna ze szpinakiem i makaronem w śmietanowo - serowym sosie. Oto przepis:
Składniki:
2-3 filety rybne mrożone
3/4szkl. makaronu np. falbanki, świederki
8 kostek mrożonego szpinaku (brykiet)
0,5szkl. śmietany 30%
1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej + do panierowania
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
ok. 80g żółtego sera
łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości. Odcedziłam go i przestudziłam. Ryby rozmroziłam. Przyprawiłam je sola i pieprzem i opanierowałam w mące pszennej. Następnie usmażyłam na oleju na patelni i wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone ryby pokroiłam na mniejsze kawałki. Zamrożony szpinak wrzuciłam na suchą patelnię i smażyłam go do rozmrożenia. Doprawiłam go solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i smażyłam dalej, aż cały płyn odparował z patelni.
Małe naczynie żaroodporne posmarowałam masłem. Na dnie rozłożyłam ugotowany makaron. Na makaronie rozłożyłam kawałki ryby, a pomiędzy nimi przygotowany szpinak. Smietanę wymieszałam dokładnie z mąką pszenną, aby nie było grudek i polałam nią zapiekankę. Wierzch posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika i piekłam ją ok. 30min. w temp. 200 stopni. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić. Zapiekankę podałam na gorąco.
Zapraszam do odwiedzenia przepisu na zapiekankę z fasolki szparagowej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/zapiekanka-z-fasolki-szparagowej-pod.html), cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/canelloni-z-miesem-mielonym-w-zosie.html), kalafior faszerowany mięsem mielonym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kalafior-faszerowany-miesem-mielonym.html) i inne.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz