środa, 22 stycznia 2020

Gulasz wieprzowy z fasolą i papryką

gulasz wieprzowy z fasola i papryka gularz ze schabu z warzywami gulasz paprykowy fasolowy zupa fasolowa z miesem fasolka po bretonsku z miesem wieprzowym potrawka fasolowa zupa gulaszowa


Dziś mam dla was przepis na pyszny gulasz wieprzowy ze schabu, z dodatkiem fasoli, marchewki, cebuli i kolorowej papryki. Gulasz zrobiłam w sosie pomidorowym. Wyszedł bardzo smaczny, sycący i rozgrzewający. W sam raz na jesienno - zimową pogodę. Ten gulasz można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem czy pieczywem. Wszystko według gustu. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1,5kg schabu
2 cebule
2 marchewki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
250g fasoli jaś
ok. 300ml przecieru pomidorowego z kartonu
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól do smaku
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Fasolę wsypałam do miski i zalałam ok. 2 szklankami zimnej wody. Pozostawiłam ją tak na całą noc do namoczenia. Fasola w tym czasie napęcznieje i wchłonie większość wody. Następnego dnia rano fasolę przelałam do garnka. Dolałam jeszcze szklankę wody i ustawiłam na gazie, żeby się zagotowała. Zmniejszyłam gaz i gotowałam ją na wolnym ogniu. W tym czasie umyłam i osuszyłam mięso wieprzowe. Pokroiłam je w kostkę i wymieszałam z mąką pszenną. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam mięso. Smażyłam je na rumiany kolor i przełożyłam do gotującej się fasoli w garnku. Mięso smażyłam w dwóch partiach bo nie miałam wystarczająco dużej patelni. Cebule obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Przesmażyłam ją na pozostałym z mięsa oleju i również dołożyłam do garnka. Papryki umyłam, usunęłam nasiona, pokroiłam je w paseczki i również przesmażyłam na patelni na niedużej ilości oleju. Zeszkloną paprykę przełożyłam do garnka. Marchewki obrałam, pokroiłam w półplasterki i dodałam do reszty składników. Patelnię popłukałam wodą i dolałam ją do garnka z gulaszem. Dolałam jeszcze przecier pomidorowy. Dodałam natkę pietruszki. Przecisnęłam przez praskę czosnek i dosypałam przyprawy: listki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i ziołowy, paprykę w proszku i sól do smaku. Wszystko dusiłam do czasu, aż mięso i fasola były miękkie. Gulasz można podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki, ryż, pieczywo itp.

SMACZNEGO!!!
gulasz wieprzowy z fasola i papryka gularz ze schabu z warzywami gulasz paprykowy fasolowy zupa fasolowa z miesem fasolka po bretonsku z miesem wieprzowym potrawka fasolowa zupa gulaszowa

gulasz wieprzowy z fasola i papryka gularz ze schabu z warzywami gulasz paprykowy fasolowy zupa fasolowa z miesem fasolka po bretonsku z miesem wieprzowym potrawka fasolowa zupa gulaszowa

gulasz wieprzowy z fasola i papryka gularz ze schabu z warzywami gulasz paprykowy fasolowy zupa fasolowa z miesem fasolka po bretonsku z miesem wieprzowym potrawka fasolowa zupa gulaszowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz