Zupa szczawiowa to jedna z moich ulubionych zup, choć pewnie nie każdy ją lubi za jej specyficzny smak. Taką zupę można ugotować ze świeżych liści szczawiu w sezonie letnim, w pozostałych porach roku na szczawiu ze słoika, który również możemy przygotować sami latem. Ja dziś chciałam wam zaprezentować przepis na taką zupę na świeżych liściach. Zrobiłam ją jeszcze latem, ale jakoś nie było okazji żeby dodać przepis. Oto on:
Składniki:
4 udka z kurczaka (dałam bez skóry)
ok. 500g świeżych liści szczawiu lub 1 słoiczek szczawiu
kilka większych ziemniaków
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
natka pietruszki i koperku
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
sól do smaku
ok. 6 łyżek śmietany 30%
3 płaskie łyżki kaszy manny
3 jajka
masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka umyłam i włożyłam do garnka. Ziemniaki obrałam, opłukałam i dodałam do garnka z mięsem. Marchewki i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora oczyściłam i drobno pokroiłam. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i przesmażyłam na nim przygotowane warzywa. Gdy się zezłociły przełożyłam je do garnka. Do warzyw i mięsa dolałam ok. 2 litry wody. Włożyłam przyprawy i posiekaną natkę pietruszki i koperku. Wszystko zagotowałam, zmniejszyłam ogień i na małym gazie gotowałam zupę, aż ziemniaki były miękkie. W międzyczasie opłukałam liście szczawiu i drobno je posiekałam.
Szczaw dodałam do zupy na koniec, gdy tak jak już napisałam ziemniaki były miękkie. Gdy dodamy go wcześniej, ziemniaki się nie dogotują, a będą twarde. Po dodaniu szczawiu zupę gotowałam ok. 15 minut, po czym dolałam śmietanę i kaszę manną i znów gotowałam ok. 15 minut. Zupa powinna się w tym czasie wyraźnie zgęścić. Ilość kaszy i śmietany należy dostosować do swoich preferencji smakowych i gęstości zupy. Na koniec do zupy wbiłam jajka i gotowałam ją do momentu, gdy jajka były dobrze ścięte. Gotową zupę można rozlać na talerze.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz