piątek, 24 stycznia 2020

Pałki z kurczaka pieczone w ketchuie i cebuli

palki z kurczaka pieczone w ketchupie i cebuli kurczak pieczony w ketchupie kurczak z piekarnika

Pałki z kurczaka pieczone w ketchupie i cebuli to mój kolejny pomysł na smacznego pieczonego kurczaka. Jest to sposób na szybki i tani obiad, z bardzo małym nakładem pracy. Wystarczy kilka składników i piekarnik. Oto przepis:

Składniki:
8 pałek z kurczaka
przyprawa gyros lub do kurczaka
ok. 2 łyżeczki czosnku granulowanego
3-4 łyżki ketchupu pikantnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
sól

Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek z kurczaka natarłam delikatnie solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą gyros. Następnie mięso polałam sosem sojowym i posmarowałam ketchupem. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki i obłożyłam nią pałki. Czosnek obrałam, pokroiłam na plasterki i posypałam nim mięso. Naczynie przykryłam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin do zamarynowania. Jeśli nie mamy czasu, można pominąć ten krok. Po zamarynowaniu, kurczaka wstawiłam do piekarnika i piekłam pod folią aluminiową ok. godzinę w temp. 180 stopni. Takie pałki można podać z ryżem, frytkami czy opiekanymi ziemniaczkami.

SMACZNEGO!!!
palki z kurczaka pieczone w ketchupie i cebuli kurczak pieczony w ketchupie kurczak z piekarnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz