Jeśli zostało wam sporo białek z pączków lub faworków i nie wiecie co z nimi zrobić, to zapraszam po przepis na pyszną babkę marmurkową na białkach. Mi właśnie nazbierało się trochę białek, więc postanowiłam upiec z nich jakieś pyszne ciasto. Od kilku dni miałam smak na ciasto marmurkowe, takie tradycyjne, bez udziwnień, żadnych kremów, tylko z polewą czekoladową, takie pyszne i wilgotne. Postanowiłam więc połączyć te dwa fakty i upiekłam dziś z rana babkę marmurkową na białkach. Miało być bez udziwnień, ale oczywiście się nie obyło. Babkę zrobiłam w trzech kolorach i co za tym idzie, trzech smakach. Babka wyszła naprawdę piękna w przekroju, taka jak zaplanowałam, choć może na zdjęciu tego dokładnie nie widać. Babkę polałam czekoladą. Jest jeszcze ciepła, ale nie mogłam wytrzymać i już ją rozkroiłam. Oto przepis:
Składniki:
250g białek (czyli ok. 6-7 białek)
szczypta soli
1szkl. cukru drobnego
1 cukier waniliowy
2szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szkl. oleju
0,5szkl. mleka
2 łyżeczki naturalnego kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Polewa:
3 łyżki śmietany 30%
50g czekolady (u mnie mleczna i gorzka po połowie)
Sposób przygotowania:
Białka przełożyłam do miski. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Do piany powoli dodawałam cukier kryształ i waniliowy, nie przerywając miksowania. Pianę miksowałam, aż zrobiła się lśniąca, a cukier się rozpuścił. Mąkę odmierzyłam i przesiałam z proszkiem do pieczenia do innej miski. Następnie partiami dodałam mąkę do piany i mieszałam łyżką do połączenia składników. Gdy mąka się połączyła z białkami, dodałam olej i znów wymieszałam do połączenia. Na koniec dolałam mleko i znów wymieszałam ciasto do połączenia składników. Wymieszane ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao i wymieszałam do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Do drugiej części dodałam przyprawę do piernika i też dokładnie wymieszałam. Trzecią pozostawiłam białą i nie dodawałam do niej żadnych dodatków.
Do formy silikonowej na babkę nakładałam w dwóch miejscach na przeciwko siebie po łyżce ciasta jasnego, potem piernikowego i na koniec kakaowego i tak do wyczerpania całego ciasta. Przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temp. 170 stopni. W moim piekarniku trwało to ok. 45 minut. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam i ciasto piekłam bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam w formie na kratce, przykryte ściereczką. Gdy przestygło wyjęłam babkę na talerz. śmietanę podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam babkę i odstawiłam, aby czekolada zastygła.
Zapraszam was
do zerknięcia na
pozostałe przepisy na babki, np.: babkę czekoladową
(link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html),
babkę orzechową
(link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html),
babkę budyniową (link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html),
babkę cytrynową (link do przepis:
http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html),
babka marmurkowa (link do przepisu:
http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html)
czy babka czekoladowa (link do przepisu:
http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).
SMACZNEGO!!!
Ciasto wygląda bardzo atrakcyjnie. Dziś spróbuję go upiec
OdpowiedzUsuńBardzo zainteresował mnie ten przepis,mam białka po pieczeniu ciasta drożdżowego i chcę upiec tą babkę tylko nie bardzo rozumiem sposób wlewania ciasta,czy można dokładniej opisać.
OdpowiedzUsuńDo formy wlewałam po jednej łyżce ciasta jasnego, tego średniego i ciemnego i tak naprzemian do wykończenia składników. Forma ma na środku komin więc ciasto nalewałam po jednej stronie formy i po drugiej stronie (po obu stronach komina). Chciałam żeby ciasto róno urosło i żeby jedna strona nie była wyższa od drugiej. Mam nadzieję że teraz trochę jaśniej.
UsuńBardzo dziękuję za szybką odpowiedź,spróbuję może upiec w tortownicy, podobnie jak zebra.Forma na babkę jakiej średnicy była?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Ewa
taka standardowa ok. 20cm, można zrobić w innej formie tylko wtedy najlepiej sprawdzać patyczkiem bo czas pieczenia może być inny
UsuńJeżeli babkę bedziesz piekła w tortownicy nalewaj ciasto( po łyżce jak wyżej) na środek tortownicy
UsuńCiasto jest bardzo smaczne i wykorzystane białka ,które zostają.Dziekuje za przepis pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńpyszne, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńWygląda super 😍
OdpowiedzUsuńCiekawe i proste. Super.
OdpowiedzUsuńZostały mi białka i właśnie baba dochodzi w piecu. Dziękuję i pozdrawiam 😉.
OdpowiedzUsuńA jeśli nie ma zbędnych białek to co można zrobić z żółtek?
OdpowiedzUsuńCiasto kruche, pączki
Usuńciasto drożdżowe
UsuńFaworki😋
UsuńJutro piekę dlatego mam pytanie. Ciasto wkładam do zimnego piekarnika?
OdpowiedzUsuńTylko o wyłącznie do rozgrzanego
UsuńUwielbiam ten przepis, wracam do niego od 2 lat, za każdym razem goście pytają jak zrobić taką pyszną babę :)
OdpowiedzUsuńCzy piekarnik nastawiam po włożeniu do niego ciasta....🤔😉
OdpowiedzUsuńChyba najlepsze ciasto na białkach, które upiekłam - gratuluję świetnego przepisu :) Zamiast warstwy waniliowej zrobiłam pomarańczową (drobno starta skórka z pomarańczy i trochę olejku)
OdpowiedzUsuń