Biszkopt to ciasto, które teoretycznie jest bardzo proste do zrobienia, ale wbrew pozorom nie wszystkim wychodzi. Czasem opadnie w trakcie pieczenia, czasem w ogóle nie wyrośnie, a czasem wyjdzie zakalec. Ja szczerze mówiąc nigdy takich problemów nie miałam. Mam kilka swoich sprawdzonych przepisów na biszkopty jasne, ciemne czy orzechowe i z nich korzystam w swoich wypiekach. Zawsze wyjmuję wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Z jajek oddzielam białka od żółtek i każde ubijam osobno. No i zawsze korzystam z dobrych wiejskich jajek. Oto przepis na biszkopt czekoladowy:
Składniki:
5 jajek
150g mąki pszennej tortowej
170g cukru drobnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Tak jak wspomniałam na wstępie, składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście o jajka, które przechowujemy w lodówce. Ja jajka wyjmuję na kilka godzin przed pieczeniem. Z jajek oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywnej piany powoli wsypuję cukier i ubijam pianę dalej, aż zrobi się błyszcząca i lśniąca, a cukier się rozpuści i nie będzie chrzęścił. Do tak ubitej piany dodaję po jednym żółtku i miksuję, już na mniejszych obrotach, aż żółtko połączy się z pianą. Do osobnej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie mieszam ją z kakao. Mieszankę powoli dodaję do masy jajecznej i mieszam łyżką do połączenia. Nie może być grudek nie rozmieszanej mąki.
Tortownicę o średnicy ok. 20cm wykładam papierem do pieczenia i wpuszczam go w obręcz, tak aby przykrywał tylko dno tortownicy. Do formy przelewam przygotowane ciasto i wstawiam ją do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piekę do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce powinno to trwać ok. 30-40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu biszkopt wyjmuję z piekarnika i studzę w formie na metalowej kratce, przykryty ściereczką. Gdy wystygnie, brzegi lekko obkrawam nożem i zdejmuję obręcz. Taki biszkopt można przekroić na 3 placki. Jest idealny do tortu lub do innego ciasta z kremem. Biszkopt jest puszysty i delikatny.
SMACZNEGO!!!
Robilambardzo dobry
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, wychodzi pyszny, delikatny, puszysty, ładnie wyrasta
OdpowiedzUsuń