piątek, 24 stycznia 2020

Biszkopt czekoladowy

biszkopt czekoladowy biszkopt kakaowy ciemny biszkopt do tortu torta do ciasta

Biszkopt to ciasto, które teoretycznie jest bardzo proste do zrobienia, ale wbrew pozorom nie wszystkim wychodzi. Czasem opadnie w trakcie pieczenia, czasem w ogóle nie wyrośnie, a czasem wyjdzie zakalec. Ja szczerze mówiąc nigdy takich problemów nie miałam. Mam kilka swoich sprawdzonych przepisów na biszkopty jasne, ciemne czy orzechowe i z nich korzystam w swoich wypiekach. Zawsze wyjmuję wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Z jajek oddzielam białka od żółtek i każde ubijam osobno. No i zawsze korzystam z dobrych wiejskich jajek. Oto przepis na biszkopt czekoladowy:

Składniki:
5 jajek
150g mąki pszennej tortowej
170g cukru drobnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Tak jak wspomniałam na wstępie, składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście o jajka, które przechowujemy w lodówce. Ja jajka wyjmuję na kilka godzin przed pieczeniem. Z jajek oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywnej piany powoli wsypuję cukier i ubijam pianę dalej, aż zrobi się błyszcząca i lśniąca, a cukier się rozpuści i nie będzie chrzęścił. Do tak ubitej piany dodaję po jednym żółtku i miksuję, już na mniejszych obrotach, aż żółtko połączy się z pianą. Do osobnej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie mieszam ją z kakao. Mieszankę powoli dodaję do masy jajecznej i mieszam łyżką do połączenia. Nie może być grudek nie rozmieszanej mąki. Tortownicę o średnicy ok. 20cm wykładam papierem do pieczenia i wpuszczam go w obręcz, tak aby przykrywał tylko dno tortownicy. Do formy przelewam przygotowane ciasto i wstawiam ją do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piekę do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce powinno to trwać ok. 30-40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu biszkopt wyjmuję z piekarnika i studzę w formie na metalowej kratce, przykryty ściereczką. Gdy wystygnie, brzegi lekko obkrawam nożem i zdejmuję obręcz. Taki biszkopt można przekroić na 3 placki. Jest idealny do tortu lub do innego ciasta z kremem. Biszkopt jest puszysty i delikatny. 

SMACZNEGO!!!
biszkopt czekoladowy biszkopt kakaowy ciemny biszkopt do tortu torta do ciasta

2 komentarze: