poniedziałek, 6 stycznia 2020

Kurczak pieczony na porze

kurczak pieczony na porze kawalki kurczaka pieczone w porach palki pieczone pieczone udka z kurczaka kurczak pieczony w rekawie foliowym

Kurczak pieczony na porze to bardzo smaczne danie, które można zrobić w bardzo łatwy i szybki sposób. Wystarczy tylko kilka czynności i piekarnik, aby cieszyć się smacznym obiadem. Takie dania przyrządzam wtedy gdy mam mało czasu na pilnowanie obiadu. Tu wrzucam tylko wszystko do jednego worka, a resztę robi piekarnik. Nic nie trzeba pilnować, ani mieszać. Do tego mamy obiad bardziej dietetyczny, bo po pierwsze mięso drobiowe, a po drugie bez smażenia na dodatkowej porcji tłuszczu. Oto przepis:

Składniki:
5 udek z kurczaka
5 pałek z kurczaka
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
1 duży por

Sposób przygotowania:
Udka i pałki z kurczaka (można użyć innych kawałków mięsa lub w innych proporcjach, np. same pałki) umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie natarłam każdy kawałek solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstawiłam je na chwilę. Pora umyłam i osuszyłam. Pokroiłam go w półplasterki. Do dużej blaszki 25x35cm włożyłam rękaw foliowy do pieczenia. Wsypałam do niego pokrojonego pora i rozłożyłam go równomiernie na dnie rękawa, aby tworzył spód do kurczaka. Na porze ułożyłam kawałki kurczaka, ścisło obok siebie. Rękaw zawiązałam i blachę wstawiłam do piekarnika. Kurczaka piekłam ok. 1 godziny i 15 minut. Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, wtedy kurczak będzie miał bardziej chrupiącą skórkę. Upieczonego kurczaka można podać z ziemniakami lub ryżem i polać powstałym podczas pieczenia sosem porowym. Sos można przed podaniem zblendować.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz