Dziś mam dla was kolejny przepis na pizzę. Tym razem kolorowa pizza na drożdżowym cieście, z cebulą, porem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Do tego jeszcze ketchup jako sos, szynka i ser. Pizzę zrobiłam na patelni, więc można przygotować smaczną pizzę nawet w razie awarii piekarnika, czy jego braku. Pizza wyszła bardzo smaczna, soczysta i pyszna. Do tego ładnie kolorowo wygląda. Polecam ten przepis. Oto on:
Składniki na ciasto:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
ok. 20g świeżych drożdży
0,5szkl. ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
Dodatki:
2-3 łyżki ketchupu (dałam pikantny)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 cebula
biała część pora
ok. 150g polędwicy sopockiej lub szynki
ok. 150g ugotowanych brokułów
ok. 10 pomidorków koktajlowych
ok. 250g żółtego sera
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Pora pokroiłam w plasterki i przesmażyłam je razem na patelni na łyżce oleju. Brokuły pokroiłam na mniejsze kawałki. Polędwicę sopocką również pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Pomidorki pokroiłam w plasterki. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam cukier, łyżkę mąki i dolałam ciepłe mleko. Wszystko dokładnie rozmieszałam na jednolity zaczyn. Zaczyn odstawiłam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki oraz sól wsypałam do miski. Dodałam oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,7mm. Można zrobić dwa mniejsze placki lub jeden dość duży jeśli macie dużą patelnię. Patelnię natłuściłam lekko olejem i rozgrzałam. Włożyłam ciasto i na małym ogniu smażyłam je pod przykryciem, aż spód się przyrumienił. Następnie obróciłam ciasto na drugą stronę, posmarowałam ketchupem i posypałam roztartymi ziołami prowansalskimi. Rozłożyłam cebulę z porem, kawałki wędliny, brokuły i plasterki pomidorków. Przyprawiłam pizzę solą i pieprzem. Posypałam wszystko startym serem, przykryłam pokrywką i smażyłam na małym ogniu kilka minut, aż ciasto zarumieniło się ładnie od spodu, a ser rozpuścił. Gotową pizzę zsunęłam na talerz i pokroiłam w trójkąty.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-kurczakiem.html), pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-kalafiorowym-spodzie.html) czy pizza domowa z salami i pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowa-pizza-z-salami-i-pieczarkami.html), pizza XXL (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/pizza-xxl.html), pizza na ziołowym cieście (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-na-zioowym-ciescie.html.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz