Kolejny przepis na pyszne i chrupiące gofry, które mogą stanowić zarówno odrębny posiłek, jak i pyszny deser. Podaję je na słodko, z cukrem pudrem, lub innymi dowolnymi dodatkami. Proste, słodkie i smaczne co nieco. Będą fajną alternatywą jako deser dla najmłodszych zamiast tradycyjnych sklepowych słodyczy. Nie są tłuste, bo pieczone. Zawierają nabiał, więc od czasu do czasu można sobie pozwolić. Oto przepis:
Składniki:
200g serka wiejskiego (użyłam light)
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cukru kryształu
2 łyżki oleju
4 łyżki mąki pszennej tortowej
ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miski i zmiksowałam mikserem do spienienia. Dodałam serek wiejski razem ze śmietanką i wymieszałam już łyżką. Następnie dodałam pozostałe składniki, czyli: olej, cukier zwykły i waniliowy oraz 4 raczej czubate łyżki mąki tortowej. Wszystko jeszcze raz wymieszałam łyżką, aby nie było grudek. Gofrownicę rozgrzałam i nałożyłam pierwsze porcje ciasta. Piekłam je kilka minut aż się ładnie zezłociły. Czas pieczenia jest oczywiście zależny od mocy gofrownicy. Upieczone gofry wykładałam na metalową kratkę, gdyż w ten sposób nabierają chrupkości. Gofry posypałam cukrem pudrem, ale można podać również z owocami, bitą śmietaną, dżemem, twarożkiem itp.
Zachęcam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na gofry, np.: gofry drożdżowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/gofry-drozdzowe-z-wisniami.html), gofry twarogowe (link do przepisu:
http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/gofry-twarogowe.html),
gofry owsiane (link do przepisu:
http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/gofry-owsiane-z-bananami-i-czekolada.html),
gofry waniliowe (link do przepisu:
http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/gofry-idealne-pyszne-chrupiace-waniliowe.html),
gofry z malinami i bitą śmietaną (link do przepisu:
http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/jak-juz-pisaam-na-moim-blogu-gofry.html).
SMACZNEGO!!!
Co to za śmietanka w przygotowaniu? Bo w składnikach nie ma żadnej śmietanki.
OdpowiedzUsuńchodzi o tą śmietankę która jest w serku wiejskim, nieraz trafiają się takie w których jest ona taka płynna a w innych jest ścięta
UsuńCiasto Pyszka ale wychodzą surowe w środku. Jednego nawet 7 minut trzymałam i nie był ścięty do końca. Nigdy takie nie wychodzą😓
OdpowiedzUsuń