środa, 29 stycznia 2020

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

gulasz wieprzowy z kasza jeczmienna gulasz z szynki z warzywami i kasza danie jednogarnkowe z miesem i kasza

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną to danie, które możemy też potraktować jako potrawę jednogarnkową, którą można podać z pieczywem. Jest gęsty, rozgrzewający i sycący. W sam raz na sezon jesienno - zimowy. Robi się go łatwo, choć potrzeba trochę czasu i kilku czynności, ale jak przy większości obiadów. Może ktoś skorzysta z tego przepisu. Oto on:

Składniki:
2kg szynki wieprzowej
2 marchewki
3 mniejsze cebule
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
0,5szkl. suchej kaszy jęczmiennej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz do smaku
natka koperku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe z szynki umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je na małe kawałki i partiami smażyłam na patelni na niedużej ilości oleju. Zrumienione mięso przekładałam do garnka. Mięso w garnku posypałam papryką w proszku i roztartym majerankiem i wymieszałam. Cebule obrałam i drobno pokroiłam. Przesmażyłam je na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu i również przełożyłam do garnka. Marchewki obrałam i pokroiłam w plasterki lub półplasterki i dodałam do garnka. Koperek posiekałam i również dodałam do reszty składników. Do garnka wlałam tyle wody, aby wyrównać poziom ze znajdującymi się w nim składnikami. Wsypałam kaszę. Włożyłam listki laurowe i ziele angielskie. Przyprawiłam wszystko solą i pieprzem i ustawiłam na gazie. Gulasz zagotowałam, zmniejszyłam ogień i dodałam przecier pomidorowy. Wymieszałam wszystko i dalej na małym gazie dusiłam gulasz, mieszając od czasu do czasu, aż mięso i kasza były mięciutkie. Taki gulasz można podać w miseczce ze świeżym pieczywem, lub polać nim kluseczki bądź ziemniaki.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz