czwartek, 2 stycznia 2020

Warstwowa sałatka z wieprzowiną

warstwowa salatka z wieprzowina salatka ze schabem smazonym salatka gyros salatka z kapusta pekinskiej salatka z kukurydza

Warstwowa sałatka z wieprzowiną to sałatka, która wyglądem i sposobem przygotowania przypomina bardzo popularną w ostatnich latach sałatkę gyros. Podstawą mojej sałatki jest jednak wieprzowina, a dokładnie schab zamiast piersi z kurczaka. Byłam bardzo ciekawa jak takie mięso zachowa się w sałatce, więc postanowiłam to wypróbować. Muszę przyznać, że schab spisuje się równie dobrze. Dobrałam do niego podobne warzywa jak w gyrosie, czyli sałatę pekińską, cebulę, kukurydzę i ogórki konserwowe. Dodatkowo jest ketchup i majonez. Oto dokładny przepis:

Składniki:
ok. 1/4 kapusty pekińskiej
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 cebula
kilka ogórków konserwowych
ok. 700g schabu wieprzowego
kilka łyżek majonezu
kilka łyżek ketchupu pikantnego
ok. 1,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
2-3 ząbki czosnku
kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:
Schab umyłam, osuszyłam, obkroiłam wszystkie białe błonki i pokroiłam w plastry o grubości ok. 1-1,5cm. Każdy plaster pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do miski. Schab wymieszałam z przyprawą do mięsa, rozgniecionym przez praskę czosnkiem i kilkoma łyżkami oleju. Patelnię rozgrzałam i wyłożyłam mięso. Smażyłam je ok. 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mięso powinno być ładnie przyrumienione i miękkie. Usmażone mięso wyłożyłam na talerz aby ostygło. Z liści kapusty pekińskiej powycinałam białe twarde części, a resztę drobno poszatkowałam. Połowę kapusty wyłożyłam do salaterki i polałam ketchupem. Na to wysypałam równomiernie odsączoną z zalewy kukurydzę. Na kukurydzy ułożyłam usmażone i wystudzone mięso tworząc kolejną równą warstwę. Cebulę obrałam i drobniutko pokroiłam, posypałam nią mięso. Ogórki odsączyłam z zalewy i pokroiłam w półplasterki. Ułożyłam je na cebuli i posmarowałam majonezem. Na wierzch wysypałam resztę poszatkowanej kapusty pekińskiej. Sałatkę wstawiłam do lodówki. Należy ją chłodzić minimum kilka godzin.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na sałatki, np.: sałatkę fasolową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatkę makaronową z groszkiem konserwowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-groszkiem.html), sałatkę brokułową z kurczakiem i makaronem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką konserwową i żółtym serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
warstwowa salatka z wieprzowina salatka ze schabem smazonym salatka gyros salatka z kapusta pekinskiej salatka z kukurydza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz