Mini kotleciki z warzywami to takie mięsne kulki z warzywami, idealne na raz, czyli na jeden lub dwa kęsy. Można je traktować jako przekąskę i podać z ulubionym sosem. Można z nich zrobić szaszłyki, przeplatając je serem lub oliwkami. Ale można je też podać jako danie obiadowe z ryżem, ziemniakami, kluseczkami czy makaronem. Ja te kuleczki zrobiłam z myślą o dzieciach i ich małych rączkach i buziach. Oto przepis:
Składniki:
ok. 300g schabu
ok. 200g mrożonych warzyw na patelnię po chińsku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżka kaszy manny
1 małe jajko
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wrzuciłam mrożone warzywa. Poczekałam aż rozmarzły i dolałam sos sojowy. Smażyłam je kilka minut aż się ładnie przyrumieniły i były miękkie. Warzywa odstawiłam do przestygnięcia, a następnie posiekałam je drobno. Schab umyłam, osuszyłam, pokroiłam na paski i zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam posiekane warzywa, majonez, musztardę, kaszę manną i jajko. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem i wymieszałam na jednolitą masę. Z masy odrywałam małe porcje i formowałam z nich kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego.
Kuleczki obtaczałam w mące i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam kuleczki. Smażyłam je z każdej strony na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak jak wspomniałam na początku, kuleczki można podawać jako przekąskę na ciepło lub na zimno, lub jako danie główne np. z ryżem i surówką lub ulubionym sosem.
SMACZNEGO!!!
Można dać inne warzywka?
OdpowiedzUsuńZ innymi nie próbowałam robić tej potrawy, ale na pewno można, tylko smak będzie trochę inny :-)
Usuń