Kto z nas nie lubi zjeść czasem jakiegoś fast food'a? No właśnie, chyba nie ma takiej osoby. Nie muszą to być od razu hamburgery czy pizza, ale nawet hotdoga czy zapiekanki. Najczęściej sięgamy po nie przy okazji zakupów w centrach handlowych, w podróży na stacjach benzynowych, czy na wycieczkach w miejscowościach turystycznych. Ale również w każdym mieście czy małym miasteczku roi się od budek z kebabami, zapiekankami itp. Ale żeby zjeść jedzenie w tym stylu wcale nie musimy ruszać się z domu, a przygotować je samemu. Ja nawet wolę tą opcję, bo wtedy wiem co jem, wiem jak to jest przygotowane i z jakich składników. Takie domowe fast food'y może nie są aż tak smaczne i piękne, ale chyba trochę zdrowsze. Ja dziś zrobiłam domowe hotdogi z warzywami. Wyszły naprawdę smaczne, więc polecam. Oto przepis:
Składniki:
2 bułki sznytki
2 parówki
2 plasterki sera żółtego
1 duży liść kapusty pekińskiej
1 ogórek konserwowy
1 ogórek kiszony
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
ok. 2 łyżki ketchupu pikantnego
ok. 2 łyżki prażonej cebulki (u mnie domowej roboty, tu link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html)
Sposób przygotowania:
Bułki sznytki nacięłam na wierzchu wzdłuż bułki i wycięłam z każdej strony po ok. 0,5cm skórki oraz trochę miękkiego środka. Ogórki pokroiłam w półplasterki. Z kapusty pekińskiej wykroiłam białą część, a resztę liścia drobno poszatkowałam. Parówki wrzuciłam do wody i podgrzałam. W tym czasie bułki w środku posmarowałam musztardą. Nałożyłam do środka po połowie kapusty pekińskiej. Na niej ułożyłam po plasterku sera żółtego, a na nim gorące parówki. Parówki trochę przycięłam, żeby za dużo nie wystawały, a odcięte części przekroiłam wzdłuż na dwie połówki i dołożyłam do hotdoga. Wzdłuż parówek w bułce po jednej stronie ułożyłam plasterki ogórka konserwowego, a po drugiej ogórka kiszonego. Wierzch hotdogów polałam ketchupem i posypałam prażoną cebulką.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz