wtorek, 9 kwietnia 2019

Gotowana babka orzechowa


gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

Dziś kolejna babka gotowana, tym razem delikatnie orzechowa, zrobiona z dodatkiem budyni i oblana czekolada z orzechami. Babka jest pyszna, wilgotna w środku i bardzo delikatna w strukturze. Jest mięciutka i aromatyczna. Dla mnie takie ciasto jest idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty. Dodatkową zaletą babek gotowanych jest to że zawsze wychodzą, równo rosną, nie opadają ani się nie przypalają. Takie babki goszczą w moim domu dość często, nie tylko na Wielkanoc, ale oczywiście w święta też ich nie zabraknie. Polecam wam ten przepis, a oto on:

Składniki:
5 jajek
250g masła lub margaryny
1szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5szkl. maki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
0,5szkl. zmielonych orzechów włoskich
szczypta soli
100g mlecznej czekolady z drobnymi orzechami
3 łyżki śmietany 30%
gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

Sposób przygotowania:
Składniki potrzebne do zrobienia babki wyjęłam wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej. Miękkie masło/margarynę włożyłam do miski miksera. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i ucierałam kilka minut aż masa nabrała trochę puszystości. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka dodałam do masła utartego z cukrem i miksowałam dalej do połączenia składników. W oddzielnej misce wymieszałam mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną, proszki budyniowe, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Składniki suche przesypałam do masy jajeczno - maślanej i wymieszałam. Można to zrobić za pomocą łyżki lub miksera na wolnych obrotach (należy jednak najpierw wmieszać trochę mąkę do środka aby nie zakurzyć całej kuchni, lub wsypywać mąkę partiami). Na koniec do ciasta dodałam pianę z białek i tu wymieszałam już łyżka aby ciasto nie straciło swojej puszystości. Foremkę silikonową do babki, taką z kominem nasmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną, a następnie przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Formę nakryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam pokrywką i ustawiłam na gazie. Babkę zagotowałam, a następnie zmniejszyłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam babkę przez ok. 80-85 minut. Jeśli forma wypływa można na niej położyć mały talerzyk lub drewnianą deseczkę do krojenia, aby ją trochę obciążyć, by nie przemieszczała się w trakcie gotowania. Po ugotowaniu formę z babką wyjęłam z garnka i zdjęłam folię aluminiową. Babkę przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy babka wystygła wyjęłam ją z formy na talerz i przygotowałam polewę. Śmietankę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę, a następnie zamieszałam aż czekolada się rozpuściła. Czekoladą polałam wierzch babki pozwalając jej nadmiarowi spłynąć swobodnie na boki. Babkę wstawiłam do lodówki aby polewa zastygła. 
Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!! 

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

piątek, 5 kwietnia 2019

Napoleonka królewska


Napoleonka królewska napoleonka na krakersach napoleonka z kremem czekoladowym ciasto bez pieczenia na krakersach herbatnikach ciasto smietankowo czekoladowe ciasto z czekolada
Dziś coś na szybko i coś w mniejszej porcji, ale równie smaczne. Zrobiłam napoleonkę na ciastkach, z dodatkową warstwą czekoladową na śmietanie. Nazwałam to ciasto napoleonka królewska ponieważ jest trochę podobne do karpatki królewskiej, czyli karpatki z kremem budyniowym i kremem czekoladowym. Taką karpatkę też muszę kiedyś wypróbować. Ciasto zrobiłam w małej foremce, ale oczywiście można składniki podwoić lub nawet potroić i zrobić ciasto w standardowej blaszce lub tortownicy. Ja za kilka dni będę miała kolejne słodkości z racji urodzin synka i nie chciałam przesłodzić rodziny. Oto przepis:

Składniki:
ok. 36szt. krakersów lub herbatników
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1,5szkl. mleka
1 żółtko
2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
50g masła
200ml śmietany 30% + 3 łyżki
1 mleczna czekolada (100g)
0,5 gorzkiej czekolady (50g)
Napoleonka królewska napoleonka na krakersach napoleonka z kremem czekoladowym ciasto bez pieczenia na krakersach herbatnikach ciasto smietankowo czekoladowe ciasto z czekolada

Sposób przygotowania:
Przygotowanie tego ciasta, mimo że jest ono małych rozmiarów, zajmuje 2 dni. Same czynności nie trwają długo, dłużej trwa czekanie na poszczególne efekty. Należy bowiem przygotować sobie wcześniej śmietankę, która będzie potrzebna do zrobienia górnej warstwy ciasta. I tak wieczorem jednego dnia podgrzałam 200ml śmietanki, nie gotując jej jednak. Do gorącej śmietanki wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę mleczną i mieszałam do jej rozpuszczenia. Tak przygotowaną śmietanę wystudziłam, a następnie nakryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam na całą noc do lodówki. Foremkę o wymiarach ok. 15x25cm wyłożyłam folią aluminiową. Na dnie ułożyłam krakersy jeden przy drugim. 1 szklankę mleka zagotowałam z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń, żółtko i mąkę tortową. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam do zgęstnienia budyniu. Jeszcze gorący budyń wyłożyłam na krakersy i wyrównałam. Ułożyłam drugą warstwę krakersów. Odstawiłam ciasto aby ostygło. Zimną śmietankę wymieszaną z czekoladą wyjęłam z lodówki i ubiłam mikserem na sztywny krem. Krem rozsmarowałam na cieście i przykryłam jeszcze jedną warstwą krakersów.  2 łyżki śmietanki podgrzałam. Wrzuciłam połamaną na kawałki gorzką czekoladę i mieszałam aż się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam ciasto na wierzchu. Ciasto wstawiłam do lodówki na kilka godzin aby się schłodziło.

SMACZNEGO!!!

Napoleonka królewska napoleonka na krakersach napoleonka z kremem czekoladowym ciasto bez pieczenia na krakersach herbatnikach ciasto smietankowo czekoladowe ciasto z czekolada

Napoleonka królewska napoleonka na krakersach napoleonka z kremem czekoladowym ciasto bez pieczenia na krakersach herbatnikach ciasto smietankowo czekoladowe ciasto z czekolada

poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Ciasto orzechowe z jabłkami

ciasto orzechowe z jablkami ciasto z orzechami wloskimi ciasto orzechowo jablkowe ciasto orzechowo kakaowe ciasto z jablkami szybkie ciasto z orzechow ciasto jada goscie

U mnie ostatnio królują wypieki orzechowe, z dodatkiem orzechów włoskich. Mam ich taką ilość, że żal nie wykorzystać. Do tej pory nie przepadałam jakoś szczególnie za ciastami orzechowymi, bo kiedyś jakieś ciasto próbowałam i nie przypadło mi do gustu, ale to chyba była kwestia kiepskiego przepisu. Ostatnio się to zmieniło i każde ciasto z ich dodatkiem, czy to biszkopt, czy inne ciasto, bardzo mi smakują. Dziś zrobiłam najzwyklejsze w świecie ciasto orzechowe z kakao i startym jabłkiem. Początkowo miały być muffinki, ale w końcu zrobiłam ciasto w tortownicy. Ciasto wyszło bardzo smaczne, wilgotne w środku tak jak zaplanowałam. Co prawda porcja mogłaby być większa aby ciasto było wyższe, ale jak wspomniałam miałam robić muffinki i nie chciałam robić ilości jak dla wojska, dlatego tak wyszło. Oto przepis:

Składniki:
2 jajka
0,5szkl. mleka
6 łyżek oleju
1czubata szklanka mąki tortowej
0,5szkl. zmielonych orzechów włoskich
0,5szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko
ciasto orzechowe z jablkami ciasto z orzechami wloskimi ciasto orzechowo jablkowe ciasto orzechowo kakaowe ciasto z jablkami szybkie ciasto z orzechow ciasto jada goscie

Sposób przygotowania:
Ciasto robiłam metodą jak na muffinki, czyli oddzielnie łączyłam składniki mokre i oddzielnie składniki suche. I tak do jednej miski wybiłam jajka i roztrzepałam je lekko widelcem. Do tak przygotowanych jajek dolałam mleko i olej i wymieszałam do połączenia. W oddzielnej misce wymieszałam składniki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy, zmielone orzechy i kakao. Wymieszane składniki suche przesypałam do roztrzepanych jajek i wymieszałam wszystko łyżką do połączenia składników. Jabłko obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne i starłam jabłko na tarce na grubych oczkach. Starte jabłko dodałam do ciasta i wymieszałam. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Ciasto można też zrobić w foremce do babki lub w keksówce. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem. Można też polać ciasto roztopioną czekoladą, ale polecam gorzką bo ciasto samo w sobie jest słodkie.
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z orzechami, np.: Ciasto orzechowe z owocami i budyniem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ciasto-orzechowe-z-budyniem-i-owocami.html), szybkie ciasto z orzechami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), tort ferrero orzechowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), babkę gotowaną orzechowo - kakaową (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/babka-orzechowo-kakaowa.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

ciasto orzechowe z jablkami ciasto z orzechami wloskimi ciasto orzechowo jablkowe ciasto orzechowo kakaowe ciasto z jablkami szybkie ciasto z orzechow ciasto jada goscie

ciasto orzechowe z jablkami ciasto z orzechami wloskimi ciasto orzechowo jablkowe ciasto orzechowo kakaowe ciasto z jablkami szybkie ciasto z orzechow ciasto jada goscie

ciasto orzechowe z jablkami ciasto z orzechami wloskimi ciasto orzechowo jablkowe ciasto orzechowo kakaowe ciasto z jablkami szybkie ciasto z orzechow ciasto jada goscie

ciasto orzechowe z jablkami ciasto z orzechami wloskimi ciasto orzechowo jablkowe ciasto orzechowo kakaowe ciasto z jablkami szybkie ciasto z orzechow ciasto jada goscie

czwartek, 28 marca 2019

Tort ferrero (orzechowo - czekoladowy)

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

Kolejny tort na moim blogu. Tym razem tort bardziej wykwintny i elegancki, bardziej wyszukany i taki, który rozpieszcza smakiem. Ten tort jest inspirowany znanymi pralinkami czekoladowo - orzechowymi, choć oczywiście nie smakuje dokładnie tak samo. W oryginale na przykład są orzechy laskowe, które ja zastąpiłam włoskimi. Nie da się jednak zaprzeczyć, że tort jest pyszny, przyjemnie orzechowy, intensywnie czekoladowy, ale zarazem niezbyt słodki. Dodatkowo tort przełamałam smakiem kawowym, nasączając biszkopt właśnie kawą. W wersji dla dzieci należy oczywiście ten krok pominąć lub zastąpić na przykład herbatą. Ale do rzeczy. Oto dokładny przepis:

Biszkopt:
10 białek
1szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
260g mielonych orzechów włoskich
3 łyżki mąki pszennej tortowej
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
ok. 300ml wody

Krem czekoladowy:
ok. 600ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
ok. 90g wafelków w mlecznej czekoladzie typu Princessa

Dodatkowo:
100g czekolady mlecznej z drobnymi orzechami
2-3 łyżki śmietany 30%
ok. 150g mielonych orzechów włoskich
tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

Sposób przygotowania:
Białka umieściłam w misce i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do piany dosypałam powoli cukier kryształ i waniliowy i ubijałam dalej do momentu gdy cukier się w całości rozpuścił. W oddzielnej misce wymieszałam zmielone orzechy z mąką tortową, bułką tartą, proszkiem do pieczenia i kakao. Tą mieszankę wsypałam porcjami do ubitej piany z cukrem i mieszałam aż składniki się dokładnie połączyły ze sobą. Tortownicę o średnicy 20cm. wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz tortownicy. Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Ciasto piekłam w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut bez termoobiegi i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam i wystudziłam na metalowej kratce. Wystudzony biszkopt wyjęłam z tortownicy i przekroiłam na 3 równe blaty. Taki biszkopt piekłam pierwszy raz, ale jestem z niego bardzo zadowolona bo zachowuje swój kształt, rośnie niewiele i nie opada po upieczeniu. Dodatkowo jest wilgotny i cięższy niż normalne biszkopty, nie jest tak puszysty jak te tradycyjne. Może on z powodzeniem stanowić samodzielne ciasto, oblany np. czekoladą. Taki biszkopt można sobie upiec wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu.
Gdy biszkopt stygnie dobrze sobie przygotować poncz do jego nasączenia. W tym celu po prostu zaparzyłam kawę rozpuszczalną z cukrem, czyli do kubka wsypałam kawę i cukier i zalałam gorącą wodą. Wymieszałam i wystudziłam.
Przygotowanie kremu należy sobie rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia wieczorem podgrzałam śmietankę w rondlu. gdy była gorąca, ale nie gotowała się, zdjęłam ją z ognia i wsypałam do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką. Odczekałam jakieś 2 minuty i dopiero wymieszałam wszystko dokładnie. Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić w śmietanie. Gdyby tak się nie stało to należy jeszcze raz ustawić garnek na gazie i odrobinę podgrzać. Tak przygotowaną mieszankę odstawiłam do całkowitego wystygnięcia, a następnie przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia schłodzoną śmietanę z czekoladą ubiłam mikserem na puszysty sztywny krem. Do kremu dodałam serek mascarpone i ponownie zmiksowałam, ale już tylko do połączenia składników. Ok.2-3 łyżki kremu odłożyłam do dekoracji. Wafelki pokroiłam w drobną kostkę i wsypałam do kremu. Wymieszałam już łyżką, aby wafelki równomiernie rozprowadzić w kremie. 
Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Naponczowałam go dokładnie kawą i posmarowałam go częścią kremu. Na tym ułożyłam kolejny blat biszkoptu, znów nasączyłam kawą i posmarowałam kremem. Na to ostatni blat biszkoptowy, poncz i krem. Kremem posmarowałam również boki tortu. Dodatkowo boki tortu obłożyłam zmielonymi orzechami włoskimi. Tort wstawiłam na kilka godzin do lodówki aby się dobrze schłodził. Po tym czasie mleczną czekoladę z orzechami połamałam na kawałki. 2-3 łyżki śmietany podgrzałam i zalałam nią czekoladę. Wymieszałam aż czekolada się rozpuściła. Czekoladę odstawiłam do wystygnięcia. Chłodną czekoladę wylałam na wierzch tortu pozwalając jej nadmiarowi spłynąć. Tort ponownie wstawiłam do lodówki aby czekolada zastygła. Gdy to nastąpiło udekorowałam wierzch tortu odłożonym kremem czekoladowym, robiąc rozetki na wierzchu tortu. Tak przygotowany tort jest już gotowy do jedzenia.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na torty, np.: tort orzechowo - śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort porzeczkowo - ananasowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-porzeczkowo-ananasowy.html), tort wiśniowo - cytrynowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-wisniowo-cytrynowy.html), truskawkowy torcik serce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/truskawkowy-torcik-serce.html), tort makowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/tort-makowy.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

środa, 27 marca 2019

Sałatka z mięsem z rosołu

salatka z miesem z rosolu salatka z kurczakiem salatka z makaronem salatka makaronowa salatka z porem salatka z groszkiem

Chyba wszyscy lubimy tradycyjną polską zupę jaką jest rosół. Jednak nie wszyscy lubimy mięso, na którym jest on gotowany. Jako uczestniczka różnych grup kulinarnych na portalach społecznościowych, często spotykam się z pytaniem: "Co zrobić z mięsem z rosołu?". Dla wielu osób ugotowane mięso z rosołu jest po prostu bez smaku. U mnie w domu co prawda tego problemu nie ma, bo takie mięso jada się razem z rosołem, ale dla tych, którzy takiego rozwiązania nie przyjmują mam małą podpowiedź. Jeśli gotujecie rosół na mięsie z kurczaka czy kury, to polecam sałatkę z takowym mięsem. Sałatkę tą zrobiłam z makaronem, porem i groszkiem konserwowym. Sałatka ma bardzo mało składników, ale jest treściwa i pożywna. Będzie idealna na kolację czy jako drugie śniadanie do pracy. Oto przepis:

Składniki:
mięso drobiowe z rosołu (u mnie 1 podwójna pierś, 1 podudzie, 2 skrzydełka)
1 puszka groszku konserwowego
kawałek pora
ok. 100g makaronu penne
przyprawa gyros
sól, pieprz
majonez
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
taka mała uwaga na początek. Do przygotowania rosołu a potem sałatki użyłam mięsa ze swojskiego, wiejskiego koguta, które ma trochę inną strukturę (bardziej włóknistą) niż takie mięso drobiowe które kupujemy w supermarketach. Ma też trochę inny, ciemniejszy kolor, zwłaszcza podudzia, dlatego inaczej wygląda w sałatce.
Mięso oddzieliłam od kości i skór. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i włożyłam mięso. Posypałam je przyprawą gyros i obsmażyłam na rumiano. Mięso wyłożyłam na talerz i wystudziłam, a następnie pokroiłam na małe kawałki. Makaron penne ugotowałam według instrukcji na opakowaniu, wystudziłam i przekroiłam każdą rurkę na pół. Makaron wrzuciłam do miski. Dodałam do niego pokrojonego kurczaka i odsączony z zalewy groszek konserwowy. pora umyłam, osuszyłam i pokroiłam na drobno. Dodałam do reszty składników. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Ja użyłam ok. 3-4 łyżek majonezu, ale to oczywiście zależy od preferencji. Gotową sałatkę wstawiłam do lodówki, aby się schłodziła i "przegryzła". 
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na sałatki, np.: sałatkę makaronową z groszkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-groszkiem.html), sałatkę brokułową (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką i serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

salatka z miesem z rosolu salatka z kurczakiem salatka z makaronem salatka makaronowa salatka z porem salatka z groszkiem

salatka z miesem z rosolu salatka z kurczakiem salatka z makaronem salatka makaronowa salatka z porem salatka z groszkiem

salatka z miesem z rosolu salatka z kurczakiem salatka z makaronem salatka makaronowa salatka z porem salatka z groszkiem

sobota, 23 marca 2019

Babka orzechowo - kakaowa

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

Już niebawem kolejne Święta Wielkanocne, więc dzisiejszy post będzie trochę w tym klimacie. Mianowicie postanowiłam zrobić babkę. Dawno nie gościł u mnie wypiek tego rodzaju więc postanowiłam nadrobić zaległości. Poza tym ostatnio robię różne wypieki i potrawy z użyciem orzechów włoskich, bo mam ich sporo i byłam ciekawa czy babka orzechowa będzie równie dobra jak pozostałe ciasta z ich użyciem. Nie zrobiłam jednak tradycyjnej babki pieczonej w piekarniku, tylko babkę gotowaną w garnku. Robiłam już takie babki i zawsze wychodziły pyszne, wilgotne i aromatyczne. Tym razem postanowiłam zrobić taką babkę ale o smaku orzechowym. A jako że orzechy lubią kakao i czekoladę to moją babkę zrobiłam marmurkową orzechowo - kakaową. Babka tak jak myślałam wyszła pyszna i z przyjemnością prezentuję wam przepis. Oto on:

Składniki:
250g masła
5 jaj
3/4szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. mąki ziemniaczanej
6 łyżek mielonych orzechów włoskich
6 łyżek mleka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa:
2-3 łyżki śmietany 30%
1 czekolada z drobnymi orzechami
babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

Sposób przygotowania:
Zacznę od tego, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania babki miałam w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i utarłam na puszysty krem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka dodawałam po jednym do utartego masła i miksowałam do połączenia składników. Mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam do osobnej miski i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami włoskimi. Następnie tę mieszankę wsypywałam partiami do masła utartego z cukrem i żółtkami. Ciasto wyjdzie w tej chwili bardzo gęste. Dolałam mleko aby je rozrzedzić, a następnie wymieszałam z ubitą pianą z białek. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną część ciasta zmiksowałam z kakao. Formę silikonową z kominem (ale taką gdzie komin jest zamknięty, to znaczy nie ma w nim dziury) wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Do formy wykładałam na przemian po łyżce ciasta ciemnego i ciasta jasnego i tak do skończenia obu rodzajów ciasta. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka wlewałam powoli wodę aż sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam pokrywką, ustawiłam na gazie i zagotowałam wodę. Zmniejszyłam płomień gazu, aby woda tylko lekko bulgotała i od tego momentu gotowałam babkę przez ok. 90 minut. Po ugotowaniu, babkę wyjęłam z garnka (należy uważać aby się nie poparzyć), zdjęłam folię aluminiową i pozostawiłam babkę do wystygnięcia. Gdy babka była chłodna wyjęłam ją z formy na talerz. Śmietankę podgrzałam i gdy była gorąca, wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę z kawałkami orzechów (nie z całymi orzechami). Wszystko mieszałam do momentu uzyskania jednolitej polewy. Polewą polałam babkę i wstawiłam ją do lodówki aby stwardniała. Po ok. 2-3 godzinach babka jest gotowa do krojenia.
Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na babki gotowane, np.: babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!! 

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

piątek, 22 marca 2019

Sałatka meksykańska

Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami
Sałatka meksykańska to prosta i szybka do zrobienia sałatka, której podstawą są warzywa konserwowe takie jak: kukurydza, fasola czerwona i ogórki oraz kabanosy wieprzowe (najlepiej pikantne). Sałatka jest fajna i kolorowa. Ładnie wygląda po przygotowaniu i jest bardzo smaczna.
Idealnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska w ciągu dnia, drugie śniadanie do pracy czy dodatek do kotleta. Będzie idealna na zbliżające się Święta Wielkanocy czy dowolną domową imprezę. Polecam. Oto przepis:


Składniki:
ok. 300 kabanosów wieprzowych (najlepiej pikantnych)
1 papryka czerwona
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy konserwowej
ok. 5-6 ogórków konserwowych
mały kawałek pora lub cebuli
sól, pieprz
majonez
Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami

Sposób przygotowania:
Kukurydzę i fasolę konserwowe wyłożyłam z puszek na durszlak aby odsączyć z zalewy. Następnie przełożyłam do większej miski. Paprykę czerwoną umyłam, wykroiłam gniazdo nasienne i pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do miski. Ogórki pokroiłam również w podobną kostkę i odcisnęłam z nadmiaru soku i dodałam do reszty warzyw w misce.
Kawałek pora o długości ok. 6-7cm również drobno pokroiłam i wrzuciłam do miski. Można też użyć kawałek cebuli. Chodzi aby sałatka nie była mdła i nabrała troszkę charakteru. Kabanosy pokroiłam na plasterki i dodałam do warzyw. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Ilość majonezu należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Do sałatki można dodać również ugotowany makaron zwykły lub błyskawiczny, bądź tortellini.

Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na sałatki, np.: sałatkę makaronową z groszkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-groszkiem.html), sałatkę brokułową (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką i serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami

Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami

Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami

czwartek, 21 marca 2019

Naleśniki orzechowe z serem

nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

Już jakiś czas temu pisałam, że mam w tym roku dostatek orzechów włoskich. Robiłam z nich już torty i ciasta. Wszystkie wyszły pyszne. Tym razem postanowiłam zrobić również coś na słodko, ale coś szybszego w przygotowaniu, czyli naleśniki orzechowe z serem również orzechowym. Byłam ciekawa tego połączenia smakowego. Trochę się bałam czy nie będzie zbyt mocno czuć tej charakterystycznej goryczki orzechów, ale nie. Czuć fajny posmak orzechowy, ale nie jest to w żadnym wypadku gorycz. Takie naleśniki orzechowe mają troszkę ciemniejszy kolor niż te tradycyjne i trzeba do nich dać troszkę więcej cukru, ale za to są bardzo smaczne. Polecam. Oto przepis:

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 jajko
ok. 1 i 1/4szkl. mąki tortowej
ok. 1 i 1/4szkl. mleka
1/4szkl. wody mineralnej niegazowanej
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 mały cukier waniliowy
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżka oleju 

Składniki na farsz serowy:
ok. 300g białego sera zmielonego
3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich
1 mały cukier waniliowy
2-3 łyżeczki cukru kryształu

Dodatkowo:
cukier puder
olej do smażenia
nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

Sposób przygotowania:
Do miski przesiałam mąkę tortową. Wlałam mleko i wbiłam jajko. Dosypałam zmielone orzechy włoskie, cukier waniliowy i cukier kryształ. Wlałam łyżkę oleju i zmiksowałam wszystko na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta dolałam wodę, ale jeśli ciasto wyjdzie wam rzadkie to można ten krok pominąć. Ciasto powinno mieć konsystencję jak przy tradycyjnych naleśnikach, powinno być lejące ale lekko gęstawe, mniej więcej konsystencji śmietany 30%. Gotowe ciasto odstawiłam na kilkanaście minut by trochę odpoczęło i się przegryzło. Na małej patelni rozgrzewałam porcje oleju, ok. 0,5 łyżki na każdy naleśnik i nalewałam porcje ciasta rozprowadzając je po całej patelni. Naleśniki smażyłam z obu stron na rumiano i zdejmowałam na talerz. Biały ser przełożyłam do miski. Użyłam sera chudego w kostce, który był już zmielony. Zwykły twaróg można zmielić na raz w maszynce do mięsa lub można też użyć gęstego sera sernikowego. Do sera dospałam zmielone orzechy włoskie oraz obydwa rodzaje cukru i wszystko wymieszałam dokładnie łyżką aż składniki się ze sobą połączyły. Serem smarowałam naleśniki i zwijałam je w koperty. Można również zwijać w ruloniki czy rogaliki. Gotowe naleśniki ułożyłam z powrotem na patelni i obsmażyłam z obu stron aby naleśniki nabrały fajnej chrupiącej skórki. Przed podaniem oprószyłam jeszcze leciutko cukrem pudrem. Do takich naleśników doskonale będzie też pasowała roztopiona mleczna lub gorzka czekolada, którą można polać lekko naleśniki. 
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki z serem, np.: naleśnikowe rogaliki z serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), naleśniki z serem  pomarańczową nutą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), czy naleśniki serowe/twarogowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html).

SMACZNEGO!!!

nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

czwartek, 14 marca 2019

Ciasto marmurkowe - zebra


ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada
Po kilku tortach z rzędu przyszedł czas na coś bardziej zwyczajnego, ale jednocześnie smacznego. Miałam straszną ochotę na jakieś dobre ciasto, a czasu na jego zrobienie niewiele, więc kolejny tort nie wchodził w grę. Stwierdziłam więc, że zrobię ciasto marmurkowe, które chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Zależało mi jednak aby to ciasto było wilgotne w środku, dlatego zrobiłam je na oleju. Dodatkowo ciasto oblałam po upieczeniu czekoladą, aby rozpusty było jeszcze więcej. Ciasto wyszło takie jak lubię. Polecam wam ten przepis, a oto on:
ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

Składniki:
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2szkl. mąki pszennej tortowej + 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szkl. oleju
3/4szkl. wody
2 łyżki kakao


Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
ok. 100ml śmietany 30%
ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

Sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijałam je mikserem na najwyższych obrotach aż powstał jasny puszysty krem (trwało to kilka minut). Do osobnej miski przesiałam 2 szklanki mąki pszennej tortowej i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawałam po łyżce do utartych jajek, miksując cały czas już na najniższych obrotach miksera. Gdy jajka z mąką były dobrze połączone (powinna powstać gęsta masa), dolałam cienkim strumieniem olej i miksowałam dalej do połączenia składników.
Na koniec dolałam również powoli przestudzoną przegotowaną wodę i również miksowałam do połączenia składników. Zmiksowane ciasto podzieliłam na dwie równe połowy. Do jednej dosypałam 2 łyżki mąki i wymieszałam, a do drugiej 2 łyżki kakao naturalnego i także wymieszałam. Foremkę o wymiarach ok. 26x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na środek blaszki wylewałam na przemian po jednej łyżce ciasta jasnego i ciasta ciemnego i tak do wyczerpania składników. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 40min. w temp. 180 stopni bez termoobiegu.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Śmietanę przelałam do rondelka i podgrzałam, uważając jednak aby jej nie zagotować.Do gorącej śmietanki wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką i mieszałam aż czekolada się rozpuściła i powstała jednolita polewa. Polewą polałam ciasto i wstawiłam je na kilka godzin do lodówki aby polewa zastygła. I gotowe. Pyszne ciasto do kawy lub herbaty można zajadać.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na zebrę na samych białkach (tu jest link do tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/zebra-na-biakach.html). Polecam też przepis na babkę marmurkową cytrynowo - kakaową z mikrofali (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html) oraz marmurkową babkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html).
SMACZNEGO!!!

ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada