niedziela, 22 marca 2020

Ciasto pszczółka w galaretce

ciasto pszczolka w galaretce pszczolka na biszkopcie biszkopt szpiankowy biszkopt ze szpinakiem krem budyniowy ciasto z galaretka ciasto z brzoskwiniami ciasto na wielkanoc ciasto wiosenne

Ciasto pszczółka  galaretce to moja modyfikacja ciasta pszczółka, które od jakiegoś czasu jest dość popularne wśród amatorów słodkości. W oryginale ciasto robi się na biszkopcie jasnym lub dwukolorowym z kakao. Krem jest podobnie jak u mnie budyniowy, ale w różnych wersjach. Na wierzchu jest mus brzoskwiniowy i w nim zatopione brzoskwinie, udekorowane czekoladą. Ja swoją pszczółkę zrobiłam na lekko zielonym biszkopcie z dodatkiem szpinaku. Na wierzch natomiast dałam zieloną galaretkę. Jest to takie moje nawiązanie do wiosny, która kojarzy się głównie z zielonym kolorem, a która właśnie nadeszła. Oto przepis:

Biszkopt:
4 jaja
0,5szkl. cukru
1 cukier cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 kostka mrożonego szpinaku (brykiet)

Krem:
2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
5 łyżek cukru
2 płaskie łyżki mąki tortowej
3szkl. mleka
150g masła

Dodatkowo:
1 galaretka agrestowa
1 puszka brzoskwiń
3 kostki gorzkiej czekolady
1 kostka białej czekolady
kilka płatków migdałowych
ciasto pszczolka w galaretce pszczolka na biszkopcie biszkopt szpiankowy biszkopt ze szpinakiem krem budyniowy ciasto z galaretka ciasto z brzoskwiniami ciasto na wielkanoc ciasto wiosenne

Sposób przygotowania:
Jajka na biszkopt wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Szpinak rozmroziłam i zblendowałam. Użyłam szpinaku mrożonego w kostkach/brykiecie. Po rozmrożeniu i zblendowaniu wyszła mi 1 łyżka papki szpinakowej. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany wsypałam partiami cukier zwykły i cytrynowy i miksowałam dalej, aż cukier się rozpuścił. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym. Mieszankę wsypałam do piany i wymieszałam do połączenia składników. Na końcu dodałam partiami zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto przelałam do tortownicy o wymiarach 25x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce u mnie zajęło to ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Chłodne ciasto wyjęłam z tortownicy i przekroiłam na dwa blaty.
ok. 150ml syropu z brzoskwiń rozcieńczyłam 100ml przegotowanej i wystudzonej wody. Połową soku nasączyłam pierwszy bat biszkoptu, ułożony w tortownicy.
2,5 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie, cukier i mąkę. Mieszankę budyniową przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło rozmiksowałam mikserem i dodawałam do niego partiami wystudzony budyń. Budyń miksowałam do uzyskania gładkiego kremu. Połowę kremu rozsmarowałam na nasączonym biszkopcie i przykryłam go drugim blatem biszkoptu. Ten nasączyłam resztą soku i posmarowałam drugą połową kremu. Na kremie w równych odstępach ułożyłam połówki brzoskwiń. Ciasto wstawiłam do lodówki.
Galaretkę rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą wyłożyłam na ciasto pomiędzy brzoskwinie. Ciasto ponownie odstawiłam do lodówki, żeby galaretka stężała. Na koniec udekorowałam brzoskwinie na kształt pszczółek. Czekoladę gorzką rozpuściłam w mikrofali, przełożyłam do rękawa cukierniczego bez końcówki. Odcięłam rożek rękawa i zrobiłam paseczki na brzoskwiniach. Białą czekoladę również roztopiłam w mikrofali i zrobiłam z niej kropki/oczy. Na białych kropkach zrobiłam dodatkowo ciemne kropki pozostałą gorzką czekoladą. W każdej połówce brzoskwini utknęłam po dwa płatki migdałowe imitując skrzydełka. Ciasto podałam na drugi dzień po całej nocy chłodzenia w lodówce. 

SMACZNEGO!!!
ciasto pszczolka w galaretce pszczolka na biszkopcie biszkopt szpiankowy biszkopt ze szpinakiem krem budyniowy ciasto z galaretka ciasto z brzoskwiniami ciasto na wielkanoc ciasto wiosenne

ciasto pszczolka w galaretce pszczolka na biszkopcie biszkopt szpiankowy biszkopt ze szpinakiem krem budyniowy ciasto z galaretka ciasto z brzoskwiniami ciasto na wielkanoc ciasto wiosenne

Proziaki

proziaki sodziaki chleb sodowy chleb bez drozdzy chleb bez zakwasu chleb a sodzie bulki buleczki na sodzie buleczki bez drozdzy bulki bez drozdzy szybkie bulki sniadaniowe

Proziaki to rodzaj pieczywa/bułeczek na sodzie, wywodzących się z regionu Bieszczad. Jest to stara receptura, wg której proziaki przygotowywało się na gorących blachach na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Większość z nas zapewne pamięta proziaki z dzieciństwa, bo mimo, że przepis wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej, to rozprzestrzenił się po całym kraju. Ja również pamiętam jak mama i babcia czasem wspominała, że w ich domach rodzinnych również takie placki/pieczywo były przygotowywane. U mnie jednak nazywano je sodziakami. Przepisy na proziaki różnią się od siebie. Jedne zawierają jajko inne nie. Jedne są robione na kefirze, inne na śmietanie czy maślance. Ja dziś postanowiłam zrobić proziaki na jogurcie naturalnym, z racji tego, że tylko taki posiadałam. W obecnej sytuacji, związanej z epidemią, gdy należy ograniczać wychodzenie z domu, takie bułeczki świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla kupnych bułeczek. Są pyszne na ciepło z masełkiem i dżemem, lub plasterkiem szynki. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
250g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki sody spożywczej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
ok. 220g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
Mąkę tortową przesiałam do miski. Dodałam pozostałe składniki sypkie, czyli: sól, cukier i sodę. Składniki przemieszałam łyżką, a następnie dodałam jogurt naturalny. Użyłam zwykłego jogurtu, takiego bardziej rzadkiego, nie z rodzaju gęstych czy greckich. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę i pozostawiłam w misce na ok. 25-30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowałam na stolnicy leciutko posypanej mąką na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta wycięłam szklanką krążki o średnicy ok. 7-8cm. Wyszło mi ok. 9 sztuk. Patelnię rozgrzałam i bez użycia żadnego tłuszczu, ułożyłam na niej przygotowane placki. Proziaki smażyłam na małym ogniu pod przykryciem, aż się dobrze przyrumieniły, po czym przekręcałam je na drugą stronę i znów smażyłam do zrumienienia. Gotowe proziaki wyłożyłam do koszyczka na pieczywo wyłożonego serwetką. Jak wspomniałam na początku, takie bułeczki są pyszne jeszcze na ciepło. Mają wtedy chrupiącą skórkę z wierzchu, a środek jest puszysty i mięciutki.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).


SMACZNEGO!!!
proziaki sodziaki chleb sodowy chleb bez drozdzy chleb bez zakwasu chleb a sodzie bulki buleczki na sodzie buleczki bez drozdzy bulki bez drozdzy szybkie bulki sniadaniowe

proziaki sodziaki chleb sodowy chleb bez drozdzy chleb bez zakwasu chleb a sodzie bulki buleczki na sodzie buleczki bez drozdzy bulki bez drozdzy szybkie bulki sniadaniowe

proziaki sodziaki chleb sodowy chleb bez drozdzy chleb bez zakwasu chleb a sodzie bulki buleczki na sodzie buleczki bez drozdzy bulki bez drozdzy szybkie bulki sniadaniowe

czwartek, 19 marca 2020

Siekane kotleciki drobiowe z papryką i szczypiorkiem

siekane kotleciki drobiowe z papryka i szczypiorkiem kotlety z piersi kurczaka placki z kurczakiem i warzywami kotleciki drobiowo warzywne

Często spotykam się z zapytaniami, co zrobić z piersi kurczaka na obiad, gdy znudziły się tradycyjne kotlety w panierce. Dla tych wszystkich, którzy się nad tym zastanawiają, mam propozycję siekanych kotlecików drobiowych z dodatkiem papryki konserwowej, szczypiorku i wędzonego żółtego sera. Kotleciki są delikatne, mięciutkie i soczyste, a wspomniane dodatki nadają im trochę charakteru i wyrazistości. Oto przepis:

Składniki:
ok. 200g piersi z kurczaka
1 jajko
1 łyżka startego żółtego sera wędzonego
1 kawałek papryki konserwowej
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka majonezu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mąki pszennej
0,5 łyżeczki przyprawy gyros
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i drobno posiekałam. Przełożyłam mięso do miski i przyprawiłam przyprawą gyros, solą i pieprzem. Dodałam starty żółty ser, pokrojoną drobno paprykę konserwową i posiekany szczypiorek. Następnie dodałam majonez, jajko oraz obydwa rodzaje mąki. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam masę, formując placuszki/kotleciki. Kotleciki smażyłam na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyłam kotleciki na ręczniku papierowym. Kotleciki można podać z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!!!
siekane kotleciki drobiowe z papryka i szczypiorkiem kotlety z piersi kurczaka placki z kurczakiem i warzywami kotleciki drobiowo warzywne

siekane kotleciki drobiowe z papryka i szczypiorkiem kotlety z piersi kurczaka placki z kurczakiem i warzywami kotleciki drobiowo warzywne

wtorek, 17 marca 2020

Szynka pieczona w marynacie musztardowej

szynka pieczona w marynacie musztardowej pieczen z szynki szynka na kanapki szynka z piekarnika szynka w musztardzie szynka soczysta marynowana szynka w musztardzie

Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszną pieczeń, tym razem z szynki wieprzowej. Zrobiłam ją w marynacie musztardowo - paprykowo - cebulowej. Szynka jest idealna na ciepło jako pieczeń obiadowa, lub na zimno jako domowa wędlina na kanapki. Wyszła bardzo soczysta i mięciutka. Piekłam ja w rękawie foliowym. Oto przepis:

Składniki:
szynka wieprzowa o wadze ok. 1,5kg
ok. 1 łyżka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki musztardy sarepskiej
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 cebula

Sposób przygotowania:
Szynkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Mięso przyprawiłam równomiernie ze wszystkich stron solą i pieprzem. Przyprawione mięso włożyłam do rękawa foliowego do pieczenia. Do miseczki przełożyłam musztardę. Dolałam olej. Dodałam paprykę w proszku. Cebulę obrałam i drobno posiekałam, dodałam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do miseczki z musztardą i pozostałymi składnikami marynaty. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powstałą marynatą/papką obłożyłam wierzch mięsa. Rękaw zawiązałam i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Naczynie z mięsem wstawiłam na kilka godzin do lodówki do zamarynowania, a następnie upiekłam mięso w piekarniku. Mięso piekłam 1 godzinę i 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiłam mięso w piekarniku żeby lekko przestygło i dopiero potem wyjęłam na blat. Gdy mięso wystygło, wyjęłam je z zalewy i schłodziłam w lodówce. Mięso można podać również od razu po upieczeniu, krojąc je na grubsze plastry i polewając powstałym podczas pieczenia sosem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: schab pieczony w cebulowej marynacie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/schab-pieczony-w-cebulowej-marynacie.html), https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
szynka pieczona w marynacie musztardowej pieczen z szynki szynka na kanapki szynka z piekarnika szynka w musztardzie szynka soczysta marynowana szynka w musztardzie

szynka pieczona w marynacie musztardowej pieczen z szynki szynka na kanapki szynka z piekarnika szynka w musztardzie szynka soczysta marynowana szynka w musztardzie

poniedziałek, 16 marca 2020

Sernik na ciemnym cieście

sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

Sernik to chyba moje ulubione ciasto. Można go zrobić na wiele sposobów i za każdym razem uzyskać inny efekt smakowy i wizualny. Zazwyczaj robiąc serniki idę na łatwiznę i robię sernik na herbatnikach, z gotowym serem z wiaderka. Taki sernik wychodzi puszysty i delikatny. Ja jednak przyznam szczerze, że wolę serniki cięższe, takie mokre i bardziej zbite, takie jak pamiętam z dzieciństwa. Były one robione z prawdziwego twarogu, jeśli była akurat okazja to czasem nawet z wiejskiego, swojskiej roboty, na kruchym cieście. Dziś postanowiłam zrobić właśnie taki sernik. Zrobiłam je na kakaowym cieście budyniowym. Sernik zrobiłam tylko z 0,5kg sera, więc jest nieduży, ale tak smaczny, że już połowa zniknęła. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
3/4szkl. mąki tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3szkl. cukru pudru
40g budyniu czekoladowego w proszku
1 łyżeczka kakao gorzkiego
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
70g masła

Składniki na masę serową:
500g twarogu
2 jajka
20g budyniu śmietankowego w proszku
0,5szkl. cukru
50g masła
100ml mleka
kilka kropli soku z cytryny

Polewa:
50g mlecznej czekolady
1-2 łyżki mleka
sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier puder, proszek do pieczenia, budyń czekoladowy w proszku i kakao. Dodałam zimne masło, żółtko i zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam dość szybki jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Można też zagnieść ciasto dzień wcześniej. Małą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia (samo dno), wpuszczając go w obręcz. Na dno starłam połowę ciasta i lekko ugniotłam je palcami. Blachę odstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku. Masło stopiłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Jajka utarłam w całości (bez rozdzielania białek i żółtek) z cukrem na puszystą masę. Następnie zmiksowałam je z wystudzonym masłem i zmielonym serem. Budyń śmietankowy rozmieszałam w zimnym mleku i dolałam do masy serowej. Masę serową ponownie wymieszałam, dodając jeszcze na koniec sok z cytryny. Tak przygotowaną masę serową wyłożyłam do tortownicy. Na wierzch starłam resztę ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu sernik pozostawiłam na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę metalową i studziłam w formie. Po ostygnięciu polałam sernik czekoladą rozpuszczoną w gorącym mleku.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik zebra (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

niedziela, 15 marca 2020

Sałatka jarzynowa z mięsem z rosołu i rzeżuchą

salatka jarzynowa z miesem z rosolu i rzezucha salatka rosolowa salatka jarzynowa z kurczakiem salatka wielkanocna salatka swiateczna tresciwa salatka salatka do pracy

Sałatka jarzynowa to najpopularniejsza sałatka w naszym kraju, która gości na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Każdy ma na nią niby ten sam, a jednak trochę inny przepis. Z resztą wystarczy dać inne proporcje poszczególnych składników, a smak sałatki wyjdzie już nieco inny. Ja dziś postanowiłam ją odmienić nieco bardziej i przygotowałam ją z mięsem drobiowym z rosołu oraz z rzeżuchą. Taka sałatka bardzo kojarzy mi się z Wielkanocą, bo na Wielkanoc u mnie obowiązkowo jest rzeżucha. Sałatka w tej wersji smakuje mi chyba bardziej niż tradycyjna. Oto przepis:


Składniki:
1 duża ćwiartka drobiowa z rosołu (u mnie z wiejskiego koguta)
1 duża marchewka z rosołu
1 większy ziemniak
1 nieduża cebula
1 pietruszka z rosołu
1 puszka groszku konserwowego
2 większe ogórki konserwowe
2 większe ogórki kiszone
3 jajka
3 łyżki posiekanej rzeżuchy
1 łyżka startego sera żółtego wędzonego
przyprawa gyros
sól, pieprz
majonez


Sposób przygotowania:
Ziemniaka ugotowałam w łupince, odcedziłam i wystudziłam. Następnie obrałam i pokroiłam w kostkę. Mięso drobiowe oddzieliłam od skóry i kości. Przyprawiłam je przyprawą gyros. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Razem z mięsem przesmażyłam cebulę na niewielkiej ilości oleju i odstawiłam do wystygnięcia. Przestudzone pokroiłam na drobne kawałki. Jajka ugotowałam na twardo w osolonej wodzie, aby się lepiej obierały ze skórki. Po ugotowaniu zalałam je zimną wodą i wystudziłam. Chłodne obrałam ze skorupek i pokroiłam w kostkę. Marchewkę i pietruszkę również pokroiłam w podobną kostkę.
Groszek odcedziłam z zalewy. Ogórki kiszone i konserwowe pokroiłam w kostkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wszystkie wymienione składniki wrzuciłam do jednej miski. Dodałam starty ser i posiekaną rzeżuchę. Sałatkę doprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Użyłam ok. 2-3 łyżki. Gotowa sałatkę schłodziłam przed podaniem w lodówce. Taka sałatka jest treściwa. Może stanowić odrębny posiłek lub dodatek do kanapek. Rzeżucha nadaje fajnego charakteru i pikanterii. Jeśli ktoś nie lubi jej smaku lub akurat nie ma zasianej, można ją oczywiście pominąć lub zastąpić np. natką pietruszki czy szczypiorkiem. Smak będzie trochę inny ale też fajny.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: sałatka z mięsem z rosołu (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/saatka-z-miesem-z-rosou.html), warstwowa sałatka z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-prazona-cebulka.html), warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych

SMACZNEGO!!!
salatka jarzynowa z miesem z rosolu i rzezucha salatka rosolowa salatka jarzynowa z kurczakiem salatka wielkanocna salatka swiateczna tresciwa salatka salatka do pracy


piątek, 13 marca 2020

Świderki serowo - ziołowe

swiderki serowo ziolowe paluszki serowo ziolowe paluchy ciastka ciasteczka wytrawne pikantne swiderki z serka topionego paluszki z sera

Serowo - ziołowe świderki to moja alternatywa dla sklepowych paluszków czy krakersów. Jest to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna do podjadania w ciągu dnia, do zabrania na wycieczkę, czy dodatek do zupy. Można je podać same, lub z dowolnym dipem. Zrobiłam je na bazie serka topionego. Aby nadać im trochę charakteru, dodałam zioła prowansalskie. Inspiracją do ich zrobienia był dla mnie przepis ze strony: http://www.dibloguje.pl/2020/03/paluszki-z-serka-topionego.html#. Zrobiłam je jednak w innej wersji smakowej i zmieniłam niektóre proporcje. Oto przepis w mojej wersji:

Składniki:
3/4szkl. mąki pszennej tortowej
1/3 łyżeczki soli
1 żółtko
ok. 50g masła
75g serka topionego o smaku gouda
płaska łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz sól. Dodałam żółtko (białko można zamrozić i użyć do innego wypieku). Dodałam zimne masło oraz serek topiony. Wsypałam roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na prostokątny placek o grubości ok. 0,5cm. Pokroiłam go na paseczki o wymiarach ok. 1,5x15cm. Każdy pasek ciasta zwinęłam w świderek. Gotowe świderki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je ok. 20 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia przekręciłam je na drugą stronę, żeby były równo zarumienione. Po upieczeniu świderki wyłożyłam na metalową kratkę i wystudziłam. Jak wspomniałam na początku, świderki to świetna przekąska lub dodatek do zupy.

SMACZNEGO!!!
swiderki serowo ziolowe paluszki serowo ziolowe paluchy ciastka ciasteczka wytrawne pikantne swiderki z serka topionego paluszki z sera

swiderki serowo ziolowe paluszki serowo ziolowe paluchy ciastka ciasteczka wytrawne pikantne swiderki z serka topionego paluszki z sera

swiderki serowo ziolowe paluszki serowo ziolowe paluchy ciastka ciasteczka wytrawne pikantne swiderki z serka topionego paluszki z sera

swiderki serowo ziolowe paluszki serowo ziolowe paluchy ciastka ciasteczka wytrawne pikantne swiderki z serka topionego paluszki z sera

Ciastka gęsie łapki

ciastka gesie lapki ciastka twarogowe ciastka serowe ciastka z cukrem ciastka z bialego sera ciasteczka z twarogu pyszne ciasteczka

Ciastka gęsie łapki to dość popularne ciasteczka. Niektórzy pewnie kojarzą je z dzieciństwa. Ja takich wspomnień nie mam, bo w moim domu rodzinnym nie robiło się ich, ale sporo pozytywnych opinii czytałam na ich temat i postanowiłam je zrobić. Pod tą tajemniczą i wdzięczną nazwą kryją się pyszne ciasteczka z twarogu/białego sera, obtaczane w cukrze. Ciastka kształtem przypominają trochę gęsie łapki, stąd nazwa. Ciastka są bardzo proste do zrobienia, tanie, super wyglądają, a smak jak dla mnie mają fenomenalny. Te ciastka wpisują się na stałe do mojego menu. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki pszennej tortowej
100g twarogu
1 żółtko
100g masła
ok. 1/3szkl. cukru do obtaczania ciastek

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Dodałam żółtko (białko można zamrozić i wykorzystać do innego wypieku). Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz pokruszony twaróg. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę (można dłużej) do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na stolnicy na placek o grubości ok. 0,4cm. Nie należy podsypywać ciasta zbyt obficie mąką, jedynie trochę, aby się nie przykleiło do stolnicy. Z ciasta szklanką wykroiłam krążki. Cukier wysypałam na głęboki talerz od zupy. Krążki ciasta wkładałam do cukru i obtaczałam w nim z dwóch stron, dociskając lekko ciasto. Następnie krążki składałam na pół i jeszcze na pół. Tak złożone ciastko przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko je dociskałam na środku żeby się nie rozklejało w trakcie pieczenia. Ciastka piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciastka wystudziłam na metalowej kratce, po czym przełożyłam na talerz i podałam. Z podanych proporcji wyszła mi jedna blacha ciastek (20sztuk). Ciastka mają trochę strukturę ciasta francuskiego, odznaczają się poszczególne warstwy. Mówi się że ciasto listkuje. Wierzchnia warstwa jest do tego przyjemnie chrupiąca ze względu na cukier. Do samego ciasta nie daje się cukru.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: wspomniane wcześniej śnieżynki czyli ciastka z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sniezynki-z-patelni.html), ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
ciastka gesie lapki ciastka twarogowe ciastka serowe ciastka z cukrem ciastka z bialego sera ciasteczka z twarogu pyszne ciasteczka

ciastka gesie lapki ciastka twarogowe ciastka serowe ciastka z cukrem ciastka z bialego sera ciasteczka z twarogu pyszne ciasteczka

ciastka gesie lapki ciastka twarogowe ciastka serowe ciastka z cukrem ciastka z bialego sera ciasteczka z twarogu pyszne ciasteczka

środa, 11 marca 2020

Sałatka z papryki konserwowej

salatka z papryki konserwowej surowka z papryki konserwowej surowka paprykowa salatka paprykowa salatka z papryka cebula i rzezucha salatka na cieplo i zimno

Papryka konserwowa jest sama w sobie smacznym dodatkiem do obiadu czy kanapek. Jest wyrazista w smaku i ładnie wygląda. Ale można jej nadać jeszcze więcej smaku i aromatu, robiąc z niej pyszną sałatkę/surówkę. Taka surówka jest piękna i kolorowa, a co najważniejsze bardzo fajna w smaku. Oto przepis:

Składniki:
3-4 kawałki papryki konserwowej żółtej
3-4 kawałki papryki konserwowej czerwonej
2 nieduże cebule
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wrzuciłam cebulę. Przesmażyłam ją aż zmiękła. Następnie przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi. Wymieszałam i chwilę razem przesmażyłam, po czym zdjęłam z ognia i odstawiłam. Paprykę konserwową wyjęłam z zalewy i pokroiłam w paseczki. Przełożyłam ją do miski. Dodałam przesmażoną cebulę oraz posiekaną rzeżuchę. Wszystko przyprawiłam jeszcze do smaku odrobiną soli i pieprzu i dokładnie wymieszałam. Sałatkę można podać od razu po przygotowaniu, lub po schłodzeniu w lodówce. Ja ją podałam jako dodatek do sztuki mięsa duszonego na patelni, ale można ją zajadać również samą, lub jako dodatek do innych potraw.

SMACZNEGO!!!
salatka z papryki konserwowej surowka z papryki konserwowej surowka paprykowa salatka paprykowa salatka z papryka cebula i rzezucha salatka na cieplo i zimno

salatka z papryki konserwowej surowka z papryki konserwowej surowka paprykowa salatka paprykowa salatka z papryka cebula i rzezucha salatka na cieplo i zimno

Orzechowo - czekoladowy przekładaniec


orzechowo czekoladowy przekladaniec ciasto orzechowe z kremem czekoladowym szybie ciasto z orzechami ciasto migdalowe babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali z mikrofalowki z kuchenki mikrofalowej

Orzechowo - czekoladowy przekładaniec to bardzo szybkie do zrobienia ciasto, które nie wymaga ani dużej ilości składników, ani specjalnych umiejętności. Za to ładnie wygląda i pysznie smakuje. Bazą do tego ciasta jest błyskawiczne ciasto orzechowo- migdałowe, które upiekłam w mikrofali w ciągu niecałych trzech minut. Przełożyłam je budyniem o smaku czekoladowym i oblałam gorzką czekoladą. Ciasto wychodzi naprawdę fajne. Polecam. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 krople olejku migdałowego do ciast

Składniki na krem:
1,5szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka kakao rozpuszczalnego słodkiego
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżka masła

Polewa:
2 łyżki mleka
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
orzechowo czekoladowy przekladaniec ciasto orzechowe z kremem czekoladowym szybie ciasto z orzechami ciasto migdalowe babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali z mikrofalowki z kuchenki mikrofalowej

Sposób przygotowania:
Jajko wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Dodałam do niego mleko i olej i jeszcze raz wymieszałam, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. W drugiej misce wymieszałam mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier puder. Składniki sypkie przesypałam do mokrych, czyli jajka z mlekiem i olejem. Wszystko wymieszałam łyżką do połączenia składników i przelałam do foremki silikonowej (małej keksówki o wymiarach ok. 6x16cm). Ciasto wstawiłam do mikrofali i piekłam niecałe 3 minuty na mocy 750W. Czas pieczenia będzie jednak zależał od rodzaju i mocy mikrofali, więc trzeba sprawdzić. Można też w trakcie pieczenia sprawdzić po prostu patyczkiem. Musi być suchy. Upieczone ciasto wyjęłam z mikrofali i pozostawiłam do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekroiłam na 3 blaty. 
Szklankę zimnego mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń, cukier, mąkę i kakao rozpuszczalne. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Do ugotowanego budyniu dodałam zimne masło i mieszałam budyń, aż masło całkowicie się ropuściło i połączyło z budyniem. Gorącym budyniem przełożyłam ciasto. Budyniu trochę zostało, bo zrobiłam tylko dwie warstwy kremu. Można dać jeszcze trzecią na wierzch. Złożone ciasto odstawiłam do lodówki do schłodzenia.
Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę gorzką. Można użyć mlecznej lub zmieszać obydwie. Odczekałam chwilę, a następne wymieszałam wszystko na jednolitą polewę, którą posmarowałam ciasto z wierzchu i po bokach. Ciasto ponownie schłodziłam w lodówce do zastygnięcia polewy. Przed podaniem ciasto pokroiłam na plastry.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta z mikrofali, np.: bananowa babeczka z kubeczka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/bananowa-babeczka-z-kubeczka.html), ekspresowa wuzetka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ekspresowa-wuzetka.html), szybkie ciasto z orzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html) i inne.




SMACZNEGO!!!
orzechowo czekoladowy przekladaniec ciasto orzechowe z kremem czekoladowym szybie ciasto z orzechami ciasto migdalowe babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali z mikrofalowki z kuchenki mikrofalowej

orzechowo czekoladowy przekladaniec ciasto orzechowe z kremem czekoladowym szybie ciasto z orzechami ciasto migdalowe babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali z mikrofalowki z kuchenki mikrofalowej

orzechowo czekoladowy przekladaniec ciasto orzechowe z kremem czekoladowym szybie ciasto z orzechami ciasto migdalowe babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali z mikrofalowki z kuchenki mikrofalowej

sobota, 7 marca 2020

Ciasto przedwiośnie

ciasto przedwiosnie ciasto wiosenne ciasto wielkanocne ciasto na wielkanoc ciasto ucierane ciasto z kremem i galaretka ciasto z kremem budyniowym zielone ciasto ciasto nasaczone galaretka

Dziś mam dla was przepis na pyszne ciasto, które nazwałam "przedwiośnie". Ciasto zrobiłam w zielonych kolorach i tak mi się skojarzyło z wiosną, na którą wszyscy czekamy. Zieleń w cieście jest delikatna i powiedziałabym nieśmiała, dlatego ciasto nie nazwałam wiosennym, a przedwiośniem. Inspiracją do stworzenia tego ciasta był dla mnie przepis z tej strony: https://slodkipomysl.pl/malinowy-sen/. Oto moja wersja przepisu:

Składniki na ciasto:
120g miękkiego masła
170g cukru
2 jajka
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
100ml mleka

Krem budyniowy:
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
1,5szkl. mleka
1 łyżeczka mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru
125g miękkiego masła

Dodatkowo:
2 galaretki w zielonym kolorze (u mnie agrestowe)

Sposób przygotowania:
Do miski miksera włożyłam miękkie masło, jajka oraz cukier. Wszystko miksowałam przez kilka minut na najwyższych obrotach, aż uzyskałam jednolitą, lekko puszystą masę. Do masy maślano - jajecznej dodałam kwaśną śmietanę i mleko i zmiksowałam do połączenia. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, a następnie partiami dodałam ją do masy jajeczno - maślanej, miksując na małych obrotach (można też wymieszać łyżką). Tak przygotowane ciasto przełożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temp. 170 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. U mnie zajęło to jedynie 25 minut. Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika na metalową kratkę. Jedną galaretkę agrestową rozpuściłam w 250ml gorącej wody. Gorące ciasto ponakłówałam patyczkiem. Wierzch ciasta polałam przygotowaną galaretką. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia. Chłodne wstawiłam do lodówki. Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam krem. Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń, mąkę i cukier. Mieszankę przelałam do gotującego się mleka i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Chłodny budyń zmiksowałam z miękkim masłem na jednolity krem. Krem wyłożyłam na schłodzone ciasto. Drugą galaretkę przygotowałam według instrukcji na opakowaniu, rozpuszczając ją w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto. Ciasto schłodziłam przez noc w lodówce. 

SMACZNEGO!!!
ciasto przedwiosnie ciasto wiosenne ciasto wielkanocne ciasto na wielkanoc ciasto ucierane ciasto z kremem i galaretka ciasto z kremem budyniowym zielone ciasto ciasto nasaczone galaretka

ciasto przedwiosnie ciasto wiosenne ciasto wielkanocne ciasto na wielkanoc ciasto ucierane ciasto z kremem i galaretka ciasto z kremem budyniowym zielone ciasto ciasto nasaczone galaretka

ciasto przedwiosnie ciasto wiosenne ciasto wielkanocne ciasto na wielkanoc ciasto ucierane ciasto z kremem i galaretka ciasto z kremem budyniowym zielone ciasto ciasto nasaczone galaretka