niedziela, 18 listopada 2018

Mini stefanka z orzechami

mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

Dziś mam dla was przepis na mini stefankę z orzechami włoskimi. Jest to bardzo szybki deser, który robi się zaledwie w kilkanaście minut do pól godziny. Zjeść możemy je po schłodzeniu przez ok. 2 godziny. Jest to mini stefanka ponieważ zrobiłam ją w bardzo małej foremce ok. 11x11cm. Jest to taka 2 - osobowa porcja, lub nawet jednoosobowa dla dużego łasucha. Ale można ją też podzielić na 4 mniejsze kawałki. Wszystko w zależności od potrzeb i apetytu. Ciastko bardzo ładnie się prezentuje. W wyglądzie przypomina trochę snikersa bez pieczenia. jest też bardzo smaczne. Sama masa z kaszy manny nie jest bardzo słodka, natomiast słodyczy dostarcza polewa krówkowa z orzechami. Smaki się więc ładnie uzupełniają. A oto przepis:

Składniki:
ok. 300ml zimnego mleka
1,5 łyżki kaszy manny
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
kilka herbatników lub innych ciastek (użyłam domowych kruchych ciasteczek z cukrem pudrem, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/kruche-ciasteczka-waniliowe.html)
kilka orzechów włoskich
2 łyżki polewy krówkowej np. Delecty
mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

Sposób przygotowania:
250ml zimnego mleka wlałam do rondelka. Wsypałam do niego cukier waniliowy i zagotowałam. W 50ml mleka rozmieszałam kaszę manną. Rozmieszaną kaszę przelałam na gotujące się mleko i gotowałam kaszę, mieszając co jakiś czas aż zgęstniała. Kaszę odstawiłam do lekkiego przestygnięcia, a w tym czasie przygotowałam foremkę. Użyłam kwadratowej foremki o wymiarach ok. 11x11cm, którą wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam kawałki ciastek.Na ciastka wyłożyłam połowę kaszy manny i wyrównałam powierzchnię. Na kaszy rozłożyłam kolejną warstwę ciasteczek i wylałam drugą połowę kaszy. Na wierzchu ułożyłam trzecią i ostatnią warstwę ciastek. Orzechy włoskie wyłuskałam i pokroiłam nożem na mniejsze kawałki. Polewę krówkową przygotowałam według instrukcji na opakowaniu. Ok. 2 łyżki polewy przełożyłam do orzechów. Resztę polewy schowałam do lodówki na inną okazję. Orzechy wymieszałam z polewą. Dodałam do tego odrobinę mleka żeby łatwiej było wymieszać. Polewę wyłożyłam równomiernie na ciastko. Stefankę przykryłam i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciastko wyjęłam ostrożnie z foremki i zdjęłam folię z dna a ciasto przełożyłam na talerzyk. Ciasto można zrobić oczywiście w większej foremce czy blaszce zwiększając odpowiednio ilość składników. 

SMACZNEGO!!!

mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz